A rizs és a rizsa ugyan azt az ételt jelenti?
Igen.
Utóbbi használatos olyan értelemben is,h vki sokat beszélve hazudik(szleng): löki a rizsát
Nem.
A magyar nyelvben a "rizsa" egy szleng szó, ami a tlúl sok beszédre vonatkozik. A rizs egy gabonafajta.
A rizsa megnevezés a rizsre a magyar köznyelvben helytelen, nem használt. Bizonyos tájnyelvekben szóban ejtik a rizsa alakot a rizsre értve is, de ennek írásban való használata nem helyes a magyar helyesírás szabályai szerint.
A magyarországi,szlovákok által is lakott településekre gondoltam,mivel ilyen is van. Nem értem,miért kellene egy tájnyelvet,vagy tájszavakat használó embert sötét parasztnak nyilvánítani,mindössze ezért írtam.
A tájnyelvek,tájszavak gazdagítják a nyelvünket. Mindegy.
7: nem nyilvánítottam sötét parasztnak, de a tájnyelv nem megfelelő közegben való használata, illetve írásbeli alkalmazása helytelen. Ezen nincs mit vitatkozni.
Szerintem az érthetetlen, elferdített tájnyelvi alakok nem gazdagítják a nyelvet, hanem akadályozzák a helyes nyelvhasználatot.
Mindaddig szép és jó a tájnyelv, amíg az adott egyén az irodalmi, köznyelvet is ugynanannyira tudja alkalmazni, és képes eldönteni melyik közegben melyik kerül alkalmazásra. Amikor viszont minden körülmények között, másokra való tekintet nélkül a tájnyelvet használja, az zavaró.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!