Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A mélyhűtött húsban is elkezdh...

A mélyhűtött húsban is elkezdhet szaporodni kórokozó?

Figyelt kérdés
Egy darab csirkemellet vettem ki a fagysztóból, de nem volt rajt dátum. Fogalmam sincs mikori, de látszólag jól nézett ki. Ha levest főzök belőle, akkor elpusztul belőle a baktérium mindenképpen, nem? De miért mondják, hogy max 9 hónapig lehet eltartani mélyhűtőben? utána mégis szaporodik a mínusz 18 fokon is? Erre sehol nem találok választ.

2018. jan. 9. 12:27
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Semmi nem szaporodik benne, csak túlhűtés esetén olyan lesz mint a szivacs, de az látható is.

Nyugodtan főzd meg!

2018. jan. 9. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi!!
2018. jan. 9. 12:44
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
Nem önmagában a szaporodás okozhatja a gondot, hanem a termelt mérgező endotoxin.
2018. jan. 9. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

ENDOTOXIN ???


Ember!

Egy emberi fogyasztásra árusított, -18 fokban fagyasztott húsról beszélünk, ami főzésre kerül!


"

endotoxin.

Olyan baktérum által termelt méreg, mely a baktérium testében található, de a környezetbe nem ürül. A baktérium által okozott betegség esetén, az emberi szervezet immunválasza, vagy az antibiotikus kezelés hatására tömegesen pusztuló és széteső baktériumokból a szervezetbe kerülve mérgezést okozhat."


Beszélsz hülyeségeket! ... csak gondolod "tudományosan" hangzik

2018. jan. 9. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Azért mert hús élvezeti értéke csökken ha hosszabb ideig van lefagyasztva, egészségre nem ártalmas de mondjuk 2 év után annyira rossz íze lehet hogy jobb kidobni
2018. jan. 9. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a vàlaszt. Megettem, remelem nem volt tul regi. Kinezetre frissnek tûnt.
2018. jan. 9. 23:54
 7/7 emzeperiks ***** válasza:
100%

Elvben és gyakorlatban nem - de ehhez bizonyosnak kell lenni, hogy garantáltan nem olvadt-melegedett fel időközben a hús.

Még a szibériai földrajzi felfedezések idején találtak fagyott mammutokat, amelyek talán tízezer éve lapultak a föld alatt. Szibéria nem a hőségről híres, bár nyáron akár 40-45 °C is lehet a hőmérséklet, de az altalaj, pláne 10-15 m mélységben már soha nem enged fel. (kivéve mostanság, amikor is melegszik a Föld, de ez más lapra tartozik) Ezekből a fagyott jószágokból megtalálásukkor nem csak a felfedezők kutyái lakmároztak, hanem a kutatók is - teljes megelégedésükre.

Tehát ha egyszer beraktad -18 °C-ra és csak most szedted ki, akkor annak semmmi baja.

S egy aprócska megjegyzés a endotoxinnal kapcsolatban: azért részben igaz az, hogy »okozhatja« ha: sokat volt fagyasztás előtt melegen a hús, ha elkészítés előtt - felengedés után volt sokat melegen. Ha elkészítés után nem sikerül elfogadható időn belül elfogyasztani.

Ha épp olyan baktériumok szaporodnak el, melyekre jellemző az endotxin-termelés, ezek előbb utóbb jórészt elpusztulnak, szabaddá válik az eleddig „endo”toxin, s az bizony mérgező. Tehát a főzéssel is óvatosan kell bánni abban az értelemben, hogy a főzés önmagában nem „méregtelenít”. Hiába pusztulnak el a baktériumok, attól, hogy széthullanak a tartalmuk még ott marad. Emiatt van az, hogy romlott húst (ételt) már nem nagyon lehet feljavítani főzéssel.

2018. jan. 10. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!