Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A teljes kiőrlésű zabliszt...

A teljes kiőrlésű zabliszt gluténmentes?

Figyelt kérdés
2018. szept. 3. 19:55
 1/7 anonim ***** válasza:
Hivatalosan csak ha gluténmentes ( jelzik rajta), mert egyébként szennyezett lehet a gyártás, szállítás során.
2018. szept. 3. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
A gluténérzékenyek csak a búzából, árpából, rozsból és zabból készült ételekte érzékenyek, valamint némely E-összetevőre. Akit ezek érdekelnek, elküldhetem ezek jegyzékét. Jó tudni, hogy a zablisztből készült ételekre nem mindenki reagál egyformán. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia saját magán. Azt is tudni kell, hogy nem mindenkiinek egyforma a gluténérzékenysége (bizonyos adag tűrése, annak elfogyasztásakor). Én például nyugodtan megiszom fél liter sört tünetmentesen. A sör - ugyebár - árpamalátából készül... Van, aki ekkora mennyiséget megérez.
2018. szept. 3. 20:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Nem. A teljes kiörlésű azt jelenti, hogy a magnak a héját rajtahagyják és így darálják. Ezzel csak az a baj, hogy minden penészgomba a héj alatt van, tehát ezt is szépen beledarálják és tudjuk mit okoz pl. egy don toxin. Vagyis én tudom, mert élelmiszermikrobiológus vagyok, és mi pl. nem is eszünk semmi olyat, ami teljes kiörlésű, de sokan vannak, akik azt hiszik, hogy a teljes kiörlésű egészséges és megeszik. Sőt, a legrosszabb, mikor a gyerekeiket is ezzel etetik és csodálkoznak, hogy 3-4 évesen már mellük van és menstruálnak....
2018. szept. 3. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
A zab nem tartalmaz glutént,de a betakarítás, szállítás, feldolgozás és csomagolás során nehezen elkerülhető a keresztszennyeződés. Jó hír azonban, hogy kapható kifejezetten gluténmentes zabpehely, illetve zabliszt, mely bátran fogyasztható.
2018. szept. 3. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Kedves 4. Válaszoló!

Továbbra is fenntartom a fentebb írt válaszomnak minden betűjét, tehát a zabról írt válaszomat is. Bizonyításul megkérlek, hogy nyisd ki az alábbi linket és az utolsó előtti bekezdést olvasd el. Ott tesznek említést a zabról is, mint olyan gabonáról, amelyik glutént tartalmaz, de nem mindenkinél vált ki reakciót. Ezt írtam fentebb is. Az interneten sok cikk van a gabonákról, ahol a zab nincs megemlítve. Valószínűleg a fenti ok miatt.

Kedves 3-as Válaszoló. Kíváncsi vagyok, hogy a gluténmentes zabpehely előállítását hogyan oldja meg az előállító, hiszen a glutén benne van magában a zabszemben, ahonnan nem lehet kivonni semmilyen eljárással. Ausztrál kutatók kísérleteznek glutén "szétrombolásával" a gabonákban, de egyelőre nincs pozitív eredményük. Írod, hogy a zab (árpa) héja alatt penészgombák telepedhetnek meg, ezért nem tanácsos a teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani. Mivel tudod magyarázni, hogy a héj eltávolításakor az ott megtelepedett penészgombák nem fertőzik a héjától megszabadított magot? Én ezt nem tudom elképzelni, ezért teszem fel a kérdést. Még háború után is a szél-, gőz- és vízimalmok molnárjai kizárólag teljes kiőrlésű gabonából készítettek (őröltek) lisztet (igaz, többségük már meg is halt aki ezt fogyasztotta - ez tréfa akart lenni, ne vedd komolyan). Nem kötekedni akarok a kérdésemmel, csak kíváncsi vagyok a véleményedre, amit előre is megköszönök.

2018. szept. 3. 23:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Elnézést kérek, mert az előbbi válaszomból kimaradt az ott említett link. Küldöm most:


[link]

2018. szept. 3. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Kedves #5.

"Kíváncsi vagyok, hogy a gluténmentes zabpehely előállítását hogyan oldja meg az előállító, hiszen a glutén benne van magában a zabszemben, ahonnan nem lehet kivonni semmilyen eljárással."


A glutén a búza fehérjéinek egyik frakciója, amelynek alkoholban oldható összetevői, a gliadinok váltják ki az arra genetikailag hajlamos embereknél az autoimmun reakciót.


A te általad bemásolt cikkben is ez van leírva.


"A zab avenin fehérjéje a cöliákiások legtöbbjénél nem váltja ki az autoimmun reakciót, így a gluténnel egyébként nem szennyezett zab fogyasztható azok számára, akik megbizonyosodtak afelől, hogy szervezetük jól tolerálja a zabot."


Tehát ha a zabot olyan malomban őrlik, amiben más glutént, vagy ahhoz hasonló fehérjét

(hordein,secalin) tartalmazó gabonát nem őrölnek, akkor a zabból készült termékek gluténmentesnek tekinthetőek.

Persze az egyéni érzékenységet nem zárhatjuk ki.


Ha kíváncsi vagy a malmi technológiára, itt bemásolok egy cikket, hogy hogyan bontják frakciókra a gabonát, de hogy jobban megértsd, érdemes lenne ellátogatni egy hengermalomba.

A #3. Válaszolóval egyetértek, a teljes őrlésű lisztet, pont a felsorolt okok miatt, én is elkerülöm, és senkinek sem ajánlom a fogyasztását.


[link]

2018. szept. 4. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!