Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Kovász készitése házilag - a...

Kovász készitése házilag - a felét mindig kiveszi, miért?

Figyelt kérdés

Az alábbi videóban kovász készitése közben a hölgy a felét mindig kiveszi. Miért kell kivenni? Miért nem lehet inkább kétszer annyi lisztet és vizet tenni hozzá?

https://www.youtube.com/watch?v=V5BpOOOANFg



2020. márc. 19. 10:49
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

1-es válaszoló vagyok


Amúgy a sok kérdés és válasz között nem lett megválaszolva a lényeg:


"Miért kell kivenni? Miért nem lehet inkább kétszer annyi lisztet és vizet tenni hozzá?"


Az igazság az, hogy az ember csakis úgy tudja kezelni a saját kovászát, ha tartja magát az előírt menetrendhez - azaz kiveszi a túlszaporulatot a kovászból, és a maradékot eteti, hogy az ezáltal képes legyen tovább fejlődni. Ez egy ősrégi taktika, és csakis ezáltal szabályozható maga a kovász.


Ha az ember nem szabadul meg a túlszaporulattól és úgy ad neki enni, akkor az is előfordulhat, hogy a kovász "önmagát végzi ki" - azaz túlságosan is hamar használja el a tápanyagokat és túlságosan is sok szén-dioxidot termel, amivel gyakorlatilag öngyilkos környezetet teremt magának.


Ezért kell az emberi közbeavatkozás; azaz az élesztőkultúrának olyan közeget kell biztosítani, amelyben maga a kultúra életben marad, ugyanakkor segít az embernek cserébe "kenyeret csinálni". (Valamit valamiért.) 🙂

2020. márc. 19. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim ***** válasza:

Sajnos nem tudok pontos időszakot írni, csak kb. emlékeim szerint... Találhatsz google-val sok leírást, hátha lesz közte olyan is, ami a történetet leírja. Angolul Amish Bread néven is ment...


[link]

2020. márc. 19. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:
75%
10-hez még annyit. Ennek a péknek élethosszig kitartó kovásza van. Mindenesetre nekem is magas, de mivel nem sütök kenyeret, a nevét sem jegyeztem meg a péknek. A lényeg, hogy nem kell kidobni, "etetni" kell. Liszttel és vízzel.
2020. márc. 19. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 anonim ***** válasza:
Ezt a vatikáni kenyeret én is ismerem, de én a 2010es években kaptam egy adagot, nem olyan régen. Azért adják tovább mert egy idő után feleslegesen sok lesz a mennyiség, már annak akinek a családja nem eszi 2 pofára. Nekünk izlett
2020. márc. 19. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!