Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » "Kolbász" készítés otthon,...

"Kolbász" készítés otthon, töltő/füstölő nélkül?

Figyelt kérdés
Üdv! Az elején leszögezném, nyilván nem egy Pick/Csabai színvonalú terméket akarok varázsolni, csak szeretek kísérletezgetni. Arra gondoltam, csinálok házilag kolbászt, de mivel töltőt nem akarok venni, húsdarálóm/füstölőm szintén nincs, így egy igencsak lowbudget végeredmény lenne (vagy ahogy egy hasonló kérdéshez írta egy hozzászóló: "hogy akarsz f*sz nélkül b*szni?"). A tervem az, hogy 1kg vegyes darálthúst a megfelelő fűszerekkel összekeverek, hagyom 1 napot állni odakint (~5-8 °C), majd olajjal/zsírral megkent alufóliába beletekerem, és megsütöm. Viszont van egy olyan érzésem, hogy ennek maximum a hurkához lenne köze, a kolbászhoz a sütés miatt nem sok. Az lehet megoldás, hogy sütés nélkül lógatom 1 napig a radiátor felett, aztán be a hűtőbe, és fogyasztható? Vagy ha a hurkatöltő nem is, a füstölő elengedhetetlen ahhoz, hogy legalább kolbász-szerű ízhatást kapjak? Még sosem próbálkoztam ezzel, szóval bármilyen tanácsot szívesen fogadok.

2022. nov. 10. 14:31
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
73%

A kolbászt nem feltétlenül kell megfüstölni, sőt hideg (hűvös) időszakban régen is hónapokig tartották a nyers kolbászt a rúdon, és amikor az már eléggé megszikkadt, azt nyersen is fogyasztották.

Kétségtelen, hogy a nyers hús fogyasztásának lehet veszélye, a trichinellózis akár halált is okozhat, de a kereskedésekben kapható húsok elvileg nem lehetnek fertőzöttek ( csak mostanság a régi, tartós hidegek nincsenek, hűtő van, de ott nem szikkad ki a kolbász)

Viszont töltő nélkül neki állni kolbászt, hurkát tölteni kb semmi értelme, ha az alapokkal sem vagy tisztában.

A kereskedésekben kapható belek is csak elő vannak tisztítva, azokkal is kell még foglalatoskodni, és a betöltött húsnak is megfelelő sűrűségűnek kell lenni, ha levegős megromlik, ha túltöltöd, szétreped a bél.

Nagymamám egy megfelelő méretű tölcsér, és egy fakanál segítségével is tudott hurkát, kolbászt tölteni, csakhogy ő ismerte a szükséges részleteket, és akkoriban más volt a világ, nem a gyorsaság volt a cél, hanem a minőség, és az említett művelet még hozzáértéssel sem 10 perc volt.

2022. nov. 11. 05:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Egy komplett kolbászgyártó készséget fillérekből ki lehet hozni, főleg ilyen apró mennyiséghez

-daráló: kínai manuális 5000-től van

-csöcs az elejére 990

-uds gyártásának megnézése a yuetubon 0ft

- uds alkatrészek 10-15e...

- Fogyjon mellé sör is, szóval max 25 ezerből megvan a felszerelésed, hogy normális kolbászt csinálj.

2022. nov. 13. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!