Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Minden lekvár, befőtt és...

Minden lekvár, befőtt és savanyúság befőzéséhez kell használni Szalicilt vagy Na- benzoátot? Hogy kell és mennyit kell beleszórni?

Figyelt kérdés
Még nem csináltam ilyet de szeretnék rászokni :D segítsetek légyszíves.Köszönöm.
2012. máj. 26. 09:23
 1/7 anonim ***** válasza:
Ha savanyúság tartósítóval, befőtt tartósítóval, és lekvár tartósítóval teszed el a zöldséget, és a gyümölcsöt.Én mindig ezeket használom, és nem teszek bele külön tartósítószert.
2012. máj. 26. 09:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
...gyümölcsöt, akkor nem kell bele tenni.*
2012. máj. 26. 09:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

A tartósítók mér tartalmazzák a tartósítószert.

Ha a lekvárban elég cukor van,és elég sűrűre főzöd,akkor nem kell bele semmilyen tartósítószer. Csak ne befőzőcukorral csináld.

A befőttekre is elég üvegenként egy csipetnyi.

2012. máj. 26. 09:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
44%

Nem.


Lekvár:

Simán lehet cukorral és dunsztolással tartósítani. Tök egyszerű. Régen rengeteg cukrot raktak lekvárokba, de ez felesleges, kevesebb cukorral is eláll, ha jól záródó üvegbe teszed és sokáig dunsztolod.

A gyümölcstől is függ a cukor mennyisége! Jól érett cseresznyéhez vagy barackhoz csak kevesebb kell, almalekvárhoz már több.

Az a fontos, hogy az üveg és a fedő nagyon tiszta legyen, csírátlanítani is szokták sokan. Továbbá jól zárjon... Vagy ha celofánozol, akkor jó erősen kösd le azt. A lekvárt pedig azonnal forrón (és óvatosan kanalanként) tedd üvegbe. Ha lezártad, akkor egyesével rögtön futás vele az előkészített dunsztba! Ehhez meleg takarók, tollpárnák a legjobbak, de akármilyen jó hőtartó anyagokkal is kibélelhetsz dobozt és abba is teheted. Aki jól csinálja, annak még 3-4 nap múlva is langyosak a lekvárai a dunszt alatt. Ez már fél siker a tartósításhoz!!!

Ez esetben ha az üvegek tényleg jól zárnak, akkor majdnemhogy mindegy mennyi cukor van a lekvárban, akkor el fog állni! Figyelni kell a készítés utáni hetekben, hogy nem-e kezd penészedni egyik-másik teteje. Mert az azt jelenti, hogy nem zár jól az üveg. Ekkor le kell szedni a tetejéről a penészt, és a többit meg lehet enni. Vagy újra felforralni és másik üvegbe téve, újradunsztolva újra eltenni.

A cukor mennyiség meg... Régen 1 kiló gyümölcsre képesek voltak 80 deka cukrot számítani. Ez borzasztóan tömény, csak a cukort érezni szinte... 50 dekánál nem ajánlott többet tenni kezdőknek sem, amúgy pedig lehet kísérletezni a minél kisebb mennyiségekkel. Tapasztalatom szerint érett sárgabarackhoz vagy meggyhez 30 deka cukor is elég kilónként, amúgy én annyit se szoktam már, a 20 dekás is megmaradt. Idén még tovább csökkentem a mennyiséget... :-)

Persze ha valaki félig érett gyümölcsből készít lekvárt, akkor az még nem tartalmaz annyi cukrot, hogy ez működjön. Szóval függ sok mindentől.

A cukor befolyásolja a lekvár színét is. minél több, annál sötétebb a lekvár. És minél hidegebben kerül a lekvárba, akkor is annál jobban sötétíti. Ha egy világos baracklekvárt akarsz, legjobb, ha meleg helyen tartod a dukrot , mielőtt beleteszed, vagy pedig külön edényben fél deci vízzel felolvasztod (én így szoktam). És ebbe átszedsz pár deci lekvárt, majd együtt visszaöntöd az egészet a sok lekvárba... Aztán rottyanás után már jó is, hisze a cukor elvan olvadva benne. mehet üvegbe, dunsztba...


Befőtt+savanyúhoz annyira nem értek.

2012. máj. 26. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen,hogy ilyen szuperúl leírtad!Remélem sikerülni is fog! :)
2012. máj. 26. 10:02
 6/7 anonim ***** válasza:
Viszont, ha tartósítókkal teszed el, dunsztolni sem kell, mehet egyből a kamra polcra.
2012. máj. 26. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Bőle Sándor válasza:
A háború alatt, amikor nem lehetett cukorhoz jutni,nagymamám a saját kertben termett sárgabarackot minden nélkül (se cukor,se szalicil) 5 literes ubis üvegbe tette el,jól kidunsztolva (dunyha alatt) Egy se romlott meg, csak a használatkor kellett bele cukrot tenni, mert nagyon savanyú volt! Ma sem használunk semmi tartószert!
2012. júl. 13. 16:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!