Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A liofilizálás csak egy fancy...

A liofilizálás csak egy fancy módszer, vagy ízében is finomabb eredménye van, mint más módszereknek?

Figyelt kérdés

2014. jan. 28. 19:56
 1/9 anonim ***** válasza:

Száraz lesz tőle az étel, de az íze megmarad! Nagyon finom marad az eljárástól!

Pl: kézműves csokiknál van ez és ott a gyümölcsöknél használják. Az eper száraz de olyan mintha friss eperbe harapnál, érzed az eper ízt, ugyan így a málna, barack, ananász, stb-nél.

2014. jan. 28. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
76%
Hű ilyet még csak betegtájékoztatón olvastam.
2014. jan. 28. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
az aszalványoknak elmegy az íze?
2014. jan. 28. 23:33
 4/9 anonim ***** válasza:
Nem megy el az íze. Pont, hogy megmarad olyannak mintha friss lenne!
2014. jan. 30. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
akkor nem jobb az aszalvány? vagy a lizoizé gyorsabb, csak az az előnye?
2014. jan. 30. 14:24
 6/9 anonim ***** válasza:
Az aszalványoknak inkább elmegy az íze és nagyon édes lesz. Nem tudom melyik lehet a gyorsabb! Az aszalás történhet géppel és gép nélkül is. A liofilizálás meg csak gépekkel történik.
2014. jan. 31. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Az előző éppen azt mondta, hogy nem megy el az íze! Akkor kinek van igaza?
2014. jan. 31. 12:33
 8/9 anonim ***** válasza:

Így néz ki tudományos szempontból:

[link]


Még több találat:

[link]

2014. jan. 31. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
A liofilizálás a víznek gyors eltávolítását jelenti, amit az anyag megfagyasztása után vákuum segítségével érnek el. A vákuumban gyorsan szublimál a megfagyott vizes anyagból a víz. Gyógyszereknél, élelmiszereknél, laboratóriumi mintáknál szokás használni. Mivel vákuumot alkalmaznak, ezért nemcsak a víz szublimál(kerül gőz halmazállapotba a folyékony halmazállapot kikerülésével), hanem minden, a mintában benne levő illékony anyag (aromaanyagok, illóolajok stb.) is, ezért bizonyos mértékben az aromát okozó illékony alkotórészek egy része is eltávozik. Mivel ezek gyári megoldások, azért ezeket a konkrét megvalósítási módszereket részleteiben nem kötik a nagyközönség orrára. Vagyis, ha az eljárás során az aromaanyagok mennyisége nem csökken jelentősen, akkor általában nem törődnek a "veszteséggel". Ha viszont jelentősebb aromavesztés következik be, akkor eleve aromaanyagokat tesznek hozzá a kiindulási nyersanyaghoz, hogy a folyamat végén ne legyen észlelhető aromaveszteség.
2014. febr. 1. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!