Milyen étel feldolgozási módokat ismertek idegen szóval? Olyan dolgokra gondolok mint a possírozás, blansírozás, marinírozás.





legírozás = amikor a tojássárgáját össze kevered tejszínnel, hőkiegyenlíted és kevergetés mellett az ételhez öntöd
Bársonyosabb lesz tőle a leves. Leginkább a krém leveseknél használják.
montírozás = vajdarabkákat csipkedünk és szórunk a főzelékek, krém levesek tetejére, hogy ne bőrösödjön be.
Néha húsokra is, hogy ne száradjon ki.
staubolás = liszt szórás
Rászórod az éppen forrásban lévő leves/főzelék tetejére és kavarás nélkül megvárod, míg beforrja magát(eltűnik a kaja tetejéről).
panírozás = :D





glasszírozás: az étel fényezése
konfitálás: lassú hőkezelési módszer, hasonló az abáláshoz, majd sokszor a zsírban tartósítják a húst
szuvidálás: vákuumtasakban, lassú hőkezelés, így nincs vitamin,tápanyag és íz veszteség a főzés során. (Speciális Sous Vide készülékkel)
bardírozás : szalonnába tekerés
spékelés : tűzdelés
gratinírozás: csőbensütés: a felsőréteg pirítása mártással, vagy anélkül
dresszírozás: formázás
flambírozás: az étel meggyújtása valamilyen alkohol segítségével (nem számít flambírozásnak, ha véletlen gyújtunk fel valamit!!;) )
parírozás: a hús megtisztítása inaktól és zsírtól
passzírozás: áttörés
smízirozás: formában készített ételek díszítése, a formát kikenjük aszpikkal, majd az ételünket beletöltjük. Mikor kifordítjuk a formából, a külseje fényes lesz az aszpiknak köszönhetően.
Nagyjából ennyi, ami most eszembe jutott, de igazából szerintem egésznap lehetne őket írni..: )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!