Miért kell szódabikarbóna a savanyúságba?
A kipróbállással óvatosan, hogy ne nagy mennyiségeket kelljen majd kidobni.
A savanyúságot köztudottan a savanyúságot okozó savak tartósítják. A savas közeg miatt nem szaporodnak a bacik, vagy a penészgombák.
Na ebben a receptben az ecet(savnak) és a szalicil(savnak) ellene dolgozik a szódabikarbóna. És közömbösíti egy részüket.
Teljesen felesleges bele a szódabikarbóna.
Szakmailag érthetetlen, hogyan került a receptbe.
Egy savanyúságba NEM kell szódabikarbóna!
>Na ebben a receptben az ecet(savnak) és a szalicil(savnak) >ellene dolgozik a szódabikarbóna. És közömbösíti egy >részüket.
>Teljesen felesleges bele a szódabikarbóna.
>Szakmailag érthetetlen, hogyan került a receptbe.
Szerintem érthető. Az arányokat érdemes megfigyelni.
Azért tesz bele szbk-ot, mert egy része a savnak a lúggal reagál, közömbösítik egymást és széndioxid gáz képződik. A vizet telíti, az oxigént kiszorítja és segít konzerválni a zöldséget. Ezen kívül persze történhet valami más is, azt nem tudom. De az arányok úgy vannak megadva, hogy a maradék ecetsav bőségesen elég savasságot ad a lének. Ha nem hiszed, próbáld ki, kóstold meg a savanyaságát, vagy indikátorral kalibráld a levet.
Annyit a recepthez én azért még írtam volna, hogy a készítés során minél hamarabb fel kell a lét használni, mert a szénsav egy idő után távozik és ettől kezdve csak egy átlagos eltartó képességű savanyalé marad...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!