Kóstolt már valaki 100 napos tojást?

Igen.
Elöször is NEM rohasztott tojás, hanem fött tojás igen speciális körülmények közt fermentálva. (fermentálással készül a feketet tea, szójaszósz, savanyúpáoszta, joghurt, kefir, aldttej, stb is!)
Igen érdekes, vágható zselészerü állaga, és valamennyire halas mellékíze van, de egyértelmüen fött tojás jellegü.
Eredetileg úgy szokás enni, hogy a tojást eldarabolod, megmártot szójamártással eszik.

"Nem írtam hogy rohasztott tojás."
Tudom, csak általában jön pár hasonló válasz, ha erröl érdeklödik valaki, ezért írtam

Én a második típusút ettem -kemény sárgájú (zöld)- inkább furcsányak mondanám az ízét, mint jónak, de egyszer ki lehetett próbálni.

IGEN, és az egyik kedvenc kínai csemegém, persze ha megfelelően van elkészítve, ugyanis önmagában szinte ehetetlen (a rendkívül csípős íz és szag miatt). Legalábbis nagyon elvetemült, perverz gasztro-fannak kell ahhoz lenni, hogy az ember önmagában is legyűrje.
Én ugyanis igazi lelkes gasztro-fan vagyok (azaz érdekelnek a különféle kultúrák ételei, ugyanakkor a minél bizarabb, és a fehérember számára szokatlanabb dolgok egyaránt - egyik ilyen pl. a kínai száznapos tojás).
Maga a tojás hagyományosan úgy készül, hogy a kacsa (ritkább esetben a tyúk) alól frissen kiveszik, majd hamu, oltatlan mész és só vízzel kevert masszájába mártják úgy, hogy a massza bevonja a tojás egész külsejét, majd a külsejét beszórják rizskorpával hogy a tojások ne tapadjanak össze. Az így előkészített tojásokat aztán egy hideg, hűvös helyre teszik min. 3 hónapra.
A mész és a hamu rendkívül lúgos közeget képez, ami a tojásban található fehérjét kocsonyás állagúvá alakítja, a só pedig elsősorban ahhoz kell, hogy elvonja a vizet hogy az egyéb mikroorganizmusok szaporodását megakadályozza.
Maga a tökéletes 100 napos tojás így néz ki:
- Az egész tojás állagra olyan, mind egy rendes keménytojás
- A fehérje általában sötét borostyán színű, átlátszó, kocsonyás állagú, enyhén ammóniaszagú, íz nem jellemző (ill. lehet egy kis ammóniás tojásfehérje íz)
- A sárgája viszont lehet kétféle; szilárd ill. részben folyékony - ez az érlelés időtartamától és módjától függ
- A sárgája a 100 napos tojásnak rendes körülmények között sárgás-feketés-zöldes, rendkívül csípős, ammónia szagú és ízű, keménytojás állagú - enyhe főtt tojásíz beütéssel
Megj.: Én idáig a "Hubei" stílusban készített salátát kóstoltam, ami tartalmaz többek között gyömbért, fokhagymát, chilit, lágy tofut, földimogyorót és friss koriandert. Itt a recept:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!