Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Kóstolt már valaki 100 napos...

Kóstolt már valaki 100 napos tojást?

Figyelt kérdés
Milyen ízű?
2020. márc. 17. 17:40
 1/6 anonim ***** válasza:
67%

Igen.

Elöször is NEM rohasztott tojás, hanem fött tojás igen speciális körülmények közt fermentálva. (fermentálással készül a feketet tea, szójaszósz, savanyúpáoszta, joghurt, kefir, aldttej, stb is!)

Igen érdekes, vágható zselészerü állaga, és valamennyire halas mellékíze van, de egyértelmüen fött tojás jellegü.

Eredetileg úgy szokás enni, hogy a tojást eldarabolod, megmártot szójamártással eszik.

2020. márc. 17. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem írtam hogy rohasztott tojás.
2020. márc. 17. 19:33
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon régen ettem, rémlik, hogy a fehérje sötét színű volt, a sárgája zöld. Meg lehetett enni, de nem voltam feldobódva tőle.
2020. márc. 17. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
80%

"Nem írtam hogy rohasztott tojás."


Tudom, csak általában jön pár hasonló válasz, ha erröl érdeklödik valaki, ezért írtam

2020. márc. 17. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

[link]


Én a második típusút ettem -kemény sárgájú (zöld)- inkább furcsányak mondanám az ízét, mint jónak, de egyszer ki lehetett próbálni.

2020. márc. 17. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
76%

IGEN, és az egyik kedvenc kínai csemegém, persze ha megfelelően van elkészítve, ugyanis önmagában szinte ehetetlen (a rendkívül csípős íz és szag miatt). Legalábbis nagyon elvetemült, perverz gasztro-fannak kell ahhoz lenni, hogy az ember önmagában is legyűrje.


Én ugyanis igazi lelkes gasztro-fan vagyok (azaz érdekelnek a különféle kultúrák ételei, ugyanakkor a minél bizarabb, és a fehérember számára szokatlanabb dolgok egyaránt - egyik ilyen pl. a kínai száznapos tojás).


Maga a tojás hagyományosan úgy készül, hogy a kacsa (ritkább esetben a tyúk) alól frissen kiveszik, majd hamu, oltatlan mész és só vízzel kevert masszájába mártják úgy, hogy a massza bevonja a tojás egész külsejét, majd a külsejét beszórják rizskorpával hogy a tojások ne tapadjanak össze. Az így előkészített tojásokat aztán egy hideg, hűvös helyre teszik min. 3 hónapra.


A mész és a hamu rendkívül lúgos közeget képez, ami a tojásban található fehérjét kocsonyás állagúvá alakítja, a só pedig elsősorban ahhoz kell, hogy elvonja a vizet hogy az egyéb mikroorganizmusok szaporodását megakadályozza.


Maga a tökéletes 100 napos tojás így néz ki:

- Az egész tojás állagra olyan, mind egy rendes keménytojás

- A fehérje általában sötét borostyán színű, átlátszó, kocsonyás állagú, enyhén ammóniaszagú, íz nem jellemző (ill. lehet egy kis ammóniás tojásfehérje íz)

- A sárgája viszont lehet kétféle; szilárd ill. részben folyékony - ez az érlelés időtartamától és módjától függ

- A sárgája a 100 napos tojásnak rendes körülmények között sárgás-feketés-zöldes, rendkívül csípős, ammónia szagú és ízű, keménytojás állagú - enyhe főtt tojásíz beütéssel


Megj.: Én idáig a "Hubei" stílusban készített salátát kóstoltam, ami tartalmaz többek között gyömbért, fokhagymát, chilit, lágy tofut, földimogyorót és friss koriandert. Itt a recept:

[link]

2020. márc. 18. 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!