Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Tudtátok, hogy ezek az ételek...

Tudtátok, hogy ezek az ételek igazi beregi Tiszaháti ételek?

Figyelt kérdés

nyári halászlé beregi módra, savanyú halleves, csíkleves ( csíkos káposzta).

Bereg, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi része.



2021. nov. 30. 08:54
 1/8 anonim ***** válasza:
57%
Nem, de különösebben nem is érdekel.
2021. nov. 30. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
92%

Nem tudtam.:)... de azt hiszem ezeket az ételeket nem is ismerem.

Elmondanád, hogy a "nyári halászlé beregi módra" miben különbözik a többi halászlétől?

A csíklevesről is mondhatnál pár szót, ami csíkos káposztából készül.

Én csak a korhely levest ismerem, amit savanyú káposztából csinálnak, füstölt hússal.

2021. nov. 30. 09:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

2-es persze :)

A beregimuzeum.hu-n találtam ezeket a recepteket.


Nyári halászlé beregi módra

(6 személyre) 1,5 kg vegyes hal, 5 darab zöldpaprika, 5 darab paradicsom, 6 darab nagy

krumpli, 2 fej vöröshagyma, 3 dkg só, 3 dkg őrölt paprika, 1 tojás, 5 dkg liszt, 1–2 cseresznyepaprika.

Amegtisztított halat szeletekre vágták és lábasba rakták, hozzátettek egy paradicsomot,

egy-két zöldpaprikát, 1–2 cseresznyepaprikát, 1 kanál pirospaprikát, sót és a kockára vágott krumplit. Felöntötték vízzel és hozzáadták az apró kockára vágott vöröshagymát. A

forrástól számított 50 percig főzték. Majd a megfőtt halat kiszedték, a levet leszűrték. A

lébe tetszés szerint tésztát főztek. Tálaláskor a halat előre a tányérokba rakták, és rámerték a tésztás hallét.

2021. nov. 30. 09:29
 4/8 A kérdező kommentje:

Csíkleves (csíkos káposzta)


40 dkg savanyú káposzta, 2 babérlevél, 4–5 szem bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál

zsír, 1 púpozott evőkanál liszt, késhegynyi piros paprika, só, cukor, ecet, 10–12 db csík.

A kimosott, kinyomkodott savanyú káposztát másfél liter vízben feltették főni. A megtisztított felvágott hagymát a zsíron megfuttatták, a lisztet megpirították, piros paprikával

megszórták és egy kevés hideg vízzel simára keverték. A levest berántották vele. Megsózták, csipetnyi cukrot tettek bele. Ha nem lett elég savanyú, egy kis ecettel savanyították.

A csíkot éles késsel lefejezték, és a belső részeket a nyakánál egyből kihúzták. Az így

megtisztított halakat jól megmosták, levesbe dobták és egyszer felforralták; alig kellett

főzni, mert nagyon hamar megpuhult. (Pákozdi Judit, 1992. 71.)

Paprikás lisztbe forgatva meg is sütötték a csíkot. Feldarabolva pörkölt is készült belőle.

Ma már kiszáradtak ezek a kis patakok menti vad vizek, de az 1950-es években, a

vízililiomáról híres Csaronda-patak árterületében még kosárral merítették a vizes, nádas

helyekről a csíkot, és készítették a csíkos káposztát és a többi ételeket. A lápos területek

lecsapolásával ez teljesen megszűnt.

Tehát az élet egyik tartópillére a XVIII. század végéig az erdőgazdálkodás, az erdőgazdálkodásra alapuló állattenyésztés volt, amely a hússzükségletet biztosította, kiegészülve

a vizekre épülő halászattal, a mocsaras területeken a csíkászással.

2021. nov. 30. 09:30
 5/8 anonim ***** válasza:
91%

2-es vagyok

Köszönöm, érdekes volt!

Nekem a halászlé recept azért szimpatikus, mert nem kell passzírozgatni a léhez semmit.

A csíkhallal kapcsolatban meg itt találtam egy hangulatos leírást, egészen megjött a kedvem hozzá!:

[link]

2021. nov. 30. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Inkább mondanám, hogy ezek feledésbe merülő ételek.

A folyószabályozások előtt az ország jelentős területe mocsaras, lápos vidék volt, nem csak a Tisza mentén.

A réti csík másik elnevezése az ásott hal beszédes... könnyen beszerezhető hal volt a mocsaras vidékeken, a hal volt a legolcsóbb hús, megették a réti csíkot is.

Most igencsak gondban lenne, aki káposztás csíkot szeretne, arasznyi méretű, hüvelykujj vastagságú halacskák, elég régen védetté nyilvánították, a régen tömegesen, könnyen beszerezhető csíkhal állomány nagyon megritkult, sokan még nem is láttak élő csíkot.


Általánosan jellemző, hogy a régi ételeknek ma már a töredékét sem ismerjük.

Lehet hallottunk, olvastunk róla, de megkóstolasukra nincs alkalom, kiveszőben vannak az alapanyagok.

Csak a vizben élő állatok listája a teljesség igénye nélkül: folyami rák réti csík, tokfélék, galóca, béka.

A vízi növényekről is egy érdekesség: inséges időkben megették a sulyom termését is, megőrölve liszt helyett használták... mostanság sokan azt sem tudják, mi az a sulyom.

2021. nov. 30. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Ezt könyvet vadászd le valahonnét, ha érdekel a téma, nekem megvan. Még a varjúpörkölt is benne van.


[link]

2021. nov. 30. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

És ezeket ismeritek? Kicsit dél felé a Tisza mentén


Tormás sertésnyelvleves

Zöldbabos bárányleves

Savanyúkáposztás pulykaleves

Kunsági húsgombócos paradicsomleves

Tejfölös kacsaleves

Marhahúsleves egressel

Libaleves libatepertőgombóccal

Kakasleves törökösen (mazsolával, szőlővel, egressel, fűszerekkel)


Ezt a gyűjteményt Dr. Simon Tamás írta, Közép-Tiszai ízek címmel.


[link]

2021. dec. 1. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!