Aki minden nap főz, hogy ésszerűsítette a konyhai munkákat?
Szinte minden nap főzök, de szeretnék átállni heti max. 3-4 főzésre. Van rakottasokhoz darált pörköltem lefagyasztva, főzelékekhez kisebb adag pörkölt és nyers fasírt, amit kiengedés után csak ki kell sütni.
Valakinek van ezeken kívül ötlete a főzés egyszerűsítésére?





Nekem pl segít hogy többféle zöldségből is van felaprított verzió a fagyasztóban. (Akár eleve darabolt mirelit, akár veszek frissen, felaprítom és lefagyasztom.) -- én nem igazán eszek húst a halakon kívül, de aki igen, annak gondolom jól jöhet pár húsféle szintén előkészítve a fagyasztóban.
A fagyasztó sok mindenre jó, szeretek minél több mindent bekészíteni, vagy eleve kész ételt is lehet fagyasztani és akkor nem is kell később főzni, vagy csak a pepecselős dolgokkal előre készülni, ahogy te is írod.
Ezen kívül egyszerűen olyan receptek, amiket nem 2 óra elkészíteni, ennél jobb tipp nincs.





Frissen készítek mindent, nálam nincs ilyen elorefagyasztas, senki nem szereti a fagyasztott ételeket.
Multicooker, slowcooker, airfryer, elektromos parolo az, ami ésszerűsiti és megkönnyíti, meggyorsitja a munkát nalam





Nekem az jött be, hogy keresztben főzök :)
Tehát van hétfőn pörkölt és nokedli, kedden a maradék pörkölthöz fasírt. Szerdán a maradék fasírthoz krumplipüré, csütörtökön ehhez egy kis csirkemáj. A májhoz adok borsót, gombát köv nap, rizzsel, stb.
Így nem kell minden nap többfélével játszani.





"...kedden a maradék pörkölthöz fasírt. "
Pörkölthöz fasírt?????










Nagyobb fagyasztó.
Amúgy mindenből 4 adagot főzök. 2 napig esszük, 2 napi adagot lefagyasztunk. Pár héttel később elővesszük.
Ma pl bolognait vettem elo, hozzá tésztát főztem és így meg is van a kétnapi étkezés





A rakott pörkölt előgyártása érdekes ötlet, bár azt megcsinálni nem nagy cucc. Főleg úgy, hogy nekem vagy kettőnknek kis adag kell. Például rakott kelhez a káposzta harmada elég.
Viszont a fagyasztott bolonnyai ragu felmelegítését egyáltalán nem szerettem anyumtól annak idején. Bár újra megpörkölve esetleg jó lehet.










Olyan ételeket készítek, ami előkészítéssel együtt is max 20-25 perc alatt készen van :).
Hétvégente nem izgat, bár akkor sem állok neki pepecselős ételt csinálni, de pl sütök oldalast, ilyesmit, aminek hosszabb idő kell, hétköznap viszont nem vagyok hajlandó órákat elbszni az életemből. :)





Nagy fagyasztó beszerzése után tudtam igazán le egyszerűsíteni a dolgokat. Sokat olvastam a készétel fagyasztásáról merthogy nekünk nem jött be rossz ízűeknek találtam. És kiderült hogy mindent rosszul csináltam. Azóta mindent fagyasztok és kifogástalan minőségű lesz újraolvasztva csak vannak trükkök
1. Sokan ott követik el a hibát hogy mondjuk három napja eszik a töltött káposztát és ami megmarad három napos töltött káposztát fagyasztják le. A helyes megoldás még frissen melegen jól záródó dobozokba berakni, azonnal lefedni hogy a kihűlés során vákuum legyen a dobozban és még langyosan mehet a fagyóba.
2. A második hiba olvasztásnál van. A legrosszabb megoldás ha mikróban olvasztjuk fel. A helyes módszer ha mondjuk másnap tudom hogy pörköltöt akarpk akkor előző este kiveszem a fagyasztóból és a mosogatóba téve szépen kiolvad másnapra szobahőmérsékleten.
Amivel én még meggyorsítom a főzést az a konyhakész ta alapanyagok előkészítése. Mondjuk nekem van kert tehát szezonban mindent úgy teszek el hogy az azonnal felhasználható legyen például fokhagyma szüretkor akár négy öt kilót is megpucolok és a gépi darálommal leaprítok zacskóra kiterítve kicsi adagokban lefagyasztom. Amikor nem volt a kertben akkor lehet termelőtől venni tisztított állapotban fokhagymát jóval olcsóbban zöldségesnél és ugyanígy jártam el. A menü tervezés során leszoktam írni hogy a következő hétre milyen zöldségekre lesz szükség e minden zöldség eláll a hűtőben legalább öt hat napig felaprítva vízbetéve egyes esetekben. Tehát ha fel van írva hogy gulyáslevest főzök többek között akkor az ahhoz való zöldség meglesz pucolva és aprítva és többnyire a héten még legalább két három étel lesz amihez ugyanezek a zöldségek kellenek.
A hús esetén havi egyszer szoktam venni a hentestől és amikor haza jövök már akkor kész állapotban kiporciózva szoktam a fagyóba rakni mindig van mondjuk fél kiló sertéshús kocka vagy lapocka tokány satöbbi.
A húsnál azért is jó egyszerre egész hónapra valót összerakni mert így csak egyszer kell lefertőtleníteni a deszkát a pultot meg ahol a húst feldolgoztam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!