Rendben leszek?

Figyelt kérdés

Naponta kb. 2-3 kg zöldséget és 2 kg gyümölcsöt eszem. Heti szinten 3x10dkg halat, más húst/állati eredetű terméket nem.

Kakaóport és sörélesztőpelyhet gyakran eszem, és vegán multivitamint is szedek. (D, B12, vas, B komplex, C) Csak a magnézium, kalcium veszélyeztett, de ha nem eszem húst, akkor nem választódik ki annyit kalcium a csontokból. A magnézium meg szerintem megvan az ételekből.

Zsírt külön nem fogyasztok (csak avokádót), mert a felesleges szénhidrát úgyis átalakul zsírrá, szóval gyakorlatilag betartom a 80/10/10-es elvet.

Törekszem a napi min. 3 liter víz elfogyasztására is, s általában nyersen eszem mindent. (csak a répát, karfiolt, brokkolit, stb.-t párolom meg.)

Nem fogyasztok cukrot, sót se szinte, liszteket, tojást, tejterméket, hüvelyeseket, magokat, aszalt gyümölcsöket, olajat, mézet, édesítőt, szóját, krumplit, rizst, konzervet, készételt, fagyasztott ételt sem.(kivéve a natúr gesztenyepürét)

A hal helyett meg lehet majd algát fogok enni, és/vagy kendermag port.

Sajnos mozogni nem szoktam, de majd idővel bevezetem azt is, meg hát még eléggé az elején vagyok a majdnem vegánságnak. (de idáig sem vittem túlzásba az állati termékeket)


Előre is köszönöm a válaszokat!

18/L


2014. okt. 18. 09:10
1 2
 1/12 mlrkl válasza:

Szia. Az oké, hogy most leírtad az étrendedet, DE! Nem értem mit értesz a kérdésed alatt: "rendben leszek?"

Esetleg valami problémád van vagy csak egészséges életmódot szeretnél élni? Netán vegetáriánus vagy?

2014. okt. 18. 09:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:

1#: Nincs semmilyen problémám, csak egészségesen szeretnék élni. Vega/vegán nem vagyok, mert halat eszem, de lehet a későbbiekben vegán leszek, mivel szeretném azt is lecserélni algára.

S mivel a vegánok esznek hüvelyeseket, ezért nem származna semmilyen gondom abból, ha csak tisztán zöldséget és gyümölcsöt ennék gyakorlatilag? S ne talán tán elhagynám a vitamint, és csak algával egészíteném ki, vagy nem ajánlott?

2014. okt. 18. 10:13
 3/12 anonim ***** válasza:
50%
Milyen felesleges szénhidrát? Te szinte egyáltalán nem fogyasztasz szénhidrátot. Véleményem szerint atestel a ló másik oldalára.
2014. okt. 18. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
Még az előzőhöz: a só kell a szervezetnek, nem kell minden hülyeséget elhinni.
2014. okt. 18. 11:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:

#3: Gyakorlatilag szénhidráton él... A több kiló zöldség és gyümölcs szerinted mi? Oké, nem kevés fehérje is van benne, de szénhidrát még sokkal, sokkal több...


Kérdező, azt kell mondjam, nem tudom... Érdekel a téma, sokat olvasok ilyenekről, de azért még nem tudok olyan sokat. Lizin van elég? Hüvelyesek és állati termékek nélkül az tud veszélybe kerülni, persze Te még eszel egy kis halat, de nem tudom, az mire elég, lizinből viszonylag sok kell. Akkor már a fehérjét is megnézném (zöldségfüggő, hogy az általad fogyasztott mennyiségből összejön-e), bár ha a lizin OK, akkor többnyire a fehérje is, főleg, ha nem eszel hüvelyest, amiben pont rendesen van lizin, a tipikus növényekben pedig pont nem.

Nem tudom, működik-e így, hogy a szénhidrát majd átalakul zsírrá. Én úgy tudom, be kell vinni zsírt... De nem vagyok szakértő és sosem foglalkoztam vele, az én 100-200g-os zsírbevitelemmel nem vagyok rászorulva.

A multivitaminodban nincs kalcium? Az lehet még problematikus, akkor is, ha vegáknak valamiért kevesebb kell, ezt nem tudom. Fehérjéből viszont picit többet szoktak számolni, a rosszabb felszívódás miatt.

A többi pont az egész szimpatikus :) Vannak közös pontjaink, csak én majdnem vega paleo keto vonalon mozgok (komoly hangsúllyal a zöldségeken, az nekem is fontos, napi fél-1 kiló még belefér), nálam a zsír a közel 80% :P Kinek mi a jó, ugye.

A karfiol egyébként nagyon jó nyersen, csak teljesen más az íze, én sütve szeretem jobban, de kis ropogós elemként nyersen is alkalmazom. Az elszánt nyersvegánok a padlizsánt is megeszik pácolva, nyersen, na az már nekem sok lenne.


Érdekes ételeid lehetnek. Egyszerűen, a sok nyers cucc miatt jók, de azért hiányérzetem lenne. Egy normál nyersvegán még rákombinál valami magos öntetet, de Te nem eszel magokat, mivel eszed őket? Sima fűszeres párolt vagy nyers zöldség formájában? Nyersen én megeszem őket magukban, de nem ekkora mennyiségben...

Hmmm. Ritkán találkozom nálam több ételcsoportot kizáró emberekkel, társadalmunkban még egy vegára is úgy néznek, mintha valami furaság lenne.

2014. okt. 18. 18:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

"Milyen felesleges szénhidrát? Te szinte egyáltalán nem fogyasztasz szénhidrátot. Véleményem szerint atestel a ló másik oldalára."


#3: Ezen most jót nevettem. :D A sóról meg.. kb. 2 éve nem eszem rendszeresen sót, csak alkalmanként, ha igényli a szervezetem. (kb. 2-3 havonta, ezért írtam azt, hogy "szinte")

Mellékhatásként jobban érzékelem az ízeket.


#5: Utánanéztem az aminosavaknak, és egy egészen kis mennyiségű hal fedez 9-ből 6-ot (többnyire többszörösen a szükséglethez képest), de ami még meglepőbb, hogy a spirulina alga mindegyiket tartalmazza, vagyis teljesértékű fehérje, így megoldva az aminosav dilemmát.

A fehérje miatt pedig banánt fogyasztok leginkább a gyümölcsök közül. (10 dkg - 1 g protein, és gyümölcs létére még az aminosav profilja is kedvező)

A zöldségeknél nincs különösebb hierarchia rendszerem, minél többféléből próbálok fogyasztani, de itt is vannak azért jellegzetesebb elemek, mint például a salátafélék, paradicsom, brokkoli. Legtöbbször az árak befolyásolnak a választásban, ami biztosítja a változatosságot is.


Hüvelyest a kedvezőtlen omega 6 és 3 arány miatt nem eszem, viszont a kendermagban jó arányban vannak jelen, ezért tervezem a beszerzését az elégséges fehérje bevitel miatt.


Én sokáig rágódtam a zsírbevitel szükségességén, de úgy vélem nincs gond a mellőzéséből. (a nyers evészetből kiindulva) Az E vitamint, és hogy néhány vitamin zsírban oldódik plusz az omega 3-at leszámítva nem tudok más pozitív hatásáról.


Sajnos még nem találkoztam olyan multivitaminnal, amiben minden stimmelt volna. (A vas és a B12 bevitelre, és az organikus eredetre helyezem leginkább a hangsúlyt.) A kalcium miatt nem kell különösebben aggódnom, a nomád népekből kiindulva. Csak nálunk van rá ekkora szükség, mivel a szervezet foszfátot von el a csontokból (kalcium+foszfát, a kalcium pedig vizelet útján ürül ki), hogy közömbösítse a tejtermékeket.


Rám leginkább ezek gyakoroltak befolyást:

Paleo: omega 3-6 arány, cukor, hüvelyes, glutén, laktóz, készételek, szója, magas gi tartalmú ételek

Vegán: tojás, koleszterin

Nyers vegán: alacsony zsírbevitel, méz

S amint látod, nálam pont a szénhidrát 80% körüli :D


Nyers karfiolt még nem ettem, de ilyen jó referencia mellett majd mindenképp kipróbálom.

Én leginkább fűszerekkel szoktam egy kicsit feldobni a zöldségek egyébként is finom ízét.

A paradicsom, paprika, zeller, és a többi erősebb ízvilágú zöldség amolyan feltétnek számít nálam, mehetnek melléjük köretként a zöldlevelesek. Nem bonyolítom túl: szeletelek/párolok/(levest) főzök/turmixolok.

Nálam simán elfogy ennyi mennyiség, pedig nem vagyok nyúl. (még) :D

Viszont arra kíváncsi lennék, hogy te miért és hogyan fogyasztasz 80%-ban zsírt.

2014. okt. 19. 12:50
 7/12 anonim ***** válasza:

Nekem akkor is fura :) Szörnyen ízetlen számomra a legtöbb zöldség, ha meg van főzve, de nem zsíros. Nyersen a legtöbb remek, ráadásul akkor só sem kell hozzájuk. Sótlan párolt zöldséggel a világból ki lehetne kergetni, azt hiszem.

A mennyiséget megértem, ha egyszer jórészt zöldségen élsz. Amikor azzal próbáltam jóllakni, én is kilószámra ettem, csak zsírosan.

Nos, a 80% zsír nagyon könnyű, majd ha nem fogyok, hanem mondjuk tömegelek, simán lesz majd 90 is. A ma tervezett vacsorám, a sült kínai kel pont 80% zsírtartalmú, kalóriát tekintve... A zöldségek rengeteg zsírt felvesznek, de mivel az étel térfogatának így is nagyobb része zöldség, nem olyan durva a helyzet, mint a számokat tekintve. Tojást és olajos magvat is eszem, ezek is zsírosak. Nem sűrűn van rá szükség, de tudok kalóriában 99% zsírt tartalmazó italt (bulletproof coffee, olyan, mintha tejszínes lenne, csak vajas-kókuszzsíros, habos, finom). Sosem értem, egyes vega ketogénezőknek mi a nehéz a zsír- és kalóriabevitelben, sokan még sajtot is sokat esznek, az pedig keményen ott van e téren, csak vigyázni kell, nehogy sok legyen a fehérje.

S hogy miért? Egyrészt kb. ez az egyetlen esélyem a fogyásra. Csak nagyon szénhidrátszegény tudok "keveset" enni, még simán szénhidrátszegényebb fajta (majdnem) paleóval is kell 2000 kcal (úgy fogytam korábban, de már nem), szénhidrátdúsan pedig sokkal több.

Másrészt nekem ez így jó. Minél több zsírt eszem, annál jobban érzem magam, ketogénben pedig különösen megnő az energiaszintem. Ez teljesen tipikus mellékhatása eme étrendnek, nekem pedig óriási szükségem van rá. Az is jó, hogy nem vagyok rászorulva, hogy gyakran egyek, bármikor eltolhatom az étkezéseimet pár órát, éppcsak egy minimális éhségjel van, semmi mardosó. Nekem ez nagyon jó, olyan típus vagyok, hogy rengeteg időt el tudok tölteni ételkészítéssel és evéssel, ha sokat és erősen vagyok éhes s már nem szokványos az étrendem, mindig magamnak kell készítenem az ételem. Utána is olvastam, persze, az alapján ez igen egészséges étrend. Persze, ugyanezt olvastam a nyersveganizmusról is, de az ételek összetétele, a hormonszintek alapján is logikusabb nekem az, ahogy én csinálom - viszont nem emiatt döntöttem mellette, hanem mert én arra képtelen lennék és szenvednék tőle, így pedig nagyon kellemes nekem.

Van, aki növény nélkül ketogénezik évek óta s azt állítja, az ember így is működik. Az eszkimókat elnézve ez nem tűnik lehetetlennek (persze ekkor meg kell enni mindent, nemcsak a zsírt és a színhúst, hanem a belsőségeket és tudom is én, mit), de én a minél több zöldséget (s jelentős részét nyersen) tartalmazó ketogén mellett vagyok, ami engem illet. Nem is szoktam lemenni 20g szénhidrátra, inkább 30-40g a szintem. Nemsokára veszünk egy csomó almát, na akkor lesznek gyümölcsös napjaim, de csak 1-1 izolált, amelyek után gyorsan visszatérek a zsír alapú energiához. Szeretem a gyümölcsöt, eszem is minden nap (többnyire 1-2 deka fagyasztott málnát, de mostanság 1-1 szelet körte is befér néha), de sokat nem kívánok belőle, nem tudom, miért.

2014. okt. 19. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:

#7:

Nos, erre mondják azt, hogy mindenkinek más az ízlése. Tőlem a keto azért áll távol, mert nincs túl sok időm tervezgetni, csomagolni másnapra, számolgatni, edzeni. Mondjuk étkezési naplót én is vezetek, de csak kábéra, és nem a fogyás, hanem az ásványi anyagok, vitaminok miatt.

Egyébként a párolt karfiolnak édeskés íze van, ahogy a fehér/sárgarépának az íze is sokkal édesebbé válik. A zeller, brokkoli íze is finomabb lesz. Jó fűszerezéssel pedig egyenesen mennyei.

Számomra a nyers zeller ehetetlen, szerintem öklendezni is kezdenék 2-3 kisebb db után...

Régebben rengeteg tojást és húst ettem, de egy idő után az emésztésük elég macerássá vált. Az olajos magvaktól (főleg a napraforgómag, dió) állandóan pattanásos lett a homlokom.

Én azért döntöttem többek között a zöldség-gyümölcs alapú ékezés mellett, mert elméletileg bármennyit ehetek a zöldségekből, és gyümölcsökből. Egyenlőre 1 hete csinálom tisztán, mert azelőtt kb 1-1.5 hónapig meg kellett ennem az itthon levő vega kajákat: leginkább tésztákat, zabpelyhet.

Tehát így érthető, hogy fel is szaladt egy kis felesleg (durván 4 kg), de rajtam nem látszik különösebben, mert így is csak 53 kg vagyok, és általában napi 3000+ kalóriát vittem be...

Terveim szerint pár hónapon belül ráállok teljesen az új életmódra, és a glutén is kiürülhet durván félév múlva. Adok egy jó félévet a vegánságnak.. Mondjuk már most sokkal energikusabb vagyok, a hajam állaga jobb, és az bőröm kitisztult, de sajnos egy-két helyen azt olvastam, hogy csak eleinte ilyen beetetős a dolog, utána meg elkezded kívánni a húst, vérszegény leszel, stb. Remélem nem lesz így, ha meg mégis, akkor ketózni fogok szerintem.

Az éhségérzetről annyit, hogyha hétköznap lefoglalom magam, nálam jóformán nincs is éhségérzet, elég ha reggel 5 körül eszem, aztán du. 3 tájában, majd este 6-7 között. Viszont hétvégén kb 4 óránként eszem elég sokat.. Sok mindenen kell még javítanom, de rossz úton biztos nem vagyok, előbb-utóbb majd kialakul.


Egyébként te mióta ketogénezel?

2014. okt. 19. 18:50
 9/12 anonim ***** válasza:

Még nagyon kezdő vagyok, úgy másfél hónapja kezdtem? De voltak nem ketós napjaim is... Rebbeliskedés, így alakult, nehéz volt még összehozni, este rámjött, hogy nekem gyümölcs kell :D Pedig az tényleg nem jellemző rám, évek óta kevés gyümölcsöt eszem, naponta, de keveset. Kivéve dinnyeszezonban s néha sikerült betolni fél kiló aszalt datolyát, a mazsola elég alap volt nekem, s banánt is viszonylag gyakran eszem, csak az elmúlt évben ez többnyire 1 deka, fagyasztva. Sokkal nagyobb élmény számomra, mint nem fagyasztva egy egész banán.

Viszont a málnát sosem tudnám megunni s teljesen elégedett vagyok a napi pár szemes adagommal (csak néha marad ki). Így a gyümölcsökkel nincs gondom. S ha az ember átáll zsír alapú energiára, semmi nincs abban, ha néha becsúszik egy szénhidrátosabb étkezés. Pár óra után a test visszaáll a zsír használatára. Hosszú távú életmódként így már el tudom képzelni, főleg, hogy én eleve 40g-ban maximalizálom a nettó szénhidrátot, amibe azért sok zöldség fér.

Néha egyébként voltak nem itthoni alkalmak, szülinapozás rántott zöldséggel, rizzzsel, tortával... Na az ilyen durván szénhidrátos napjaimon volt 50% zsírbevitel... Teljesen nonszensz, hogy még lejjebb vigyem, már így sem esett jól a rengeteg szénhidrát. Gyümölcsből sem az igazi, zöldségből viszont nem tudnék annyit enni, hogy arra alapozhassak. Már gondoltam rá, hogy ha nyersvegán lennék, akkor is zsírra alapoznék. Kegyetlenül macerás is lenne folyton zöldségételt készíteni és enni... Az étrendem miatt én már nagyon régen csak zöldségételt tudok enni ebédre, s abból mennyiség kell. Ketten vagyunk, ha egy sima nagy lábast főzünk tele, alig marad másnapra (jó, ez zöldségfüggő, de sok szolidabbat szeretek, mint amilyen a karfiol). A bográcsnak még van némi esélye. S ezek azért rendes, zsíros ételek, sima zöldségből még több kéne. Belém se férne, nem szeretek tele lenni úgy, hogy éhes vagyok.

Úgyhogy örülök, hogy az ízlésem, a testem preferenciája és a viszonylagos kényelmem is ugyanama étrend irányába mutat :)


Ami a hús kívánását illeti, olvastam én olyat, hogy ha egy vega paleózni kezd, akkor hamarosan két pofára eszi a húst... Nos, ez nem jött be, bár amikor kezdtem, akkor sem voltam vega, s most se, előtte is, utána is évi egypárszor ettem húst, most a ketóban csökken, mert megkavarja a fehérjebevitelemet, de amúgyis annyi jófélét eszem, még változatosságnak is jóval ritkábban kell. Fizikailag pedig természetesen semmi szükségem rá, beviszem másból a szükséges tápanyagokat.

A szénhidrátdús ételekre sem vágyom (ezt mindig kikapcsolja az igen szénhidrátszegény táplálkozás, másoknál is tipikus jelenség), jó, néha gyümölcsre, mert azok finomak, de elég egy kevés.

Elég bizakodó vagyok abban, hogy ez jó út számomra. Remélem, működni fog kiegészítők nélkül (miért ne tenné, nem sokkal eszem máshogy, mint korábban, ugyanannyi a zöldség, a tojás, az olajos mag kicsit csökkent, de tápanyagban nem annyira, mert jóval több maglisztet használok), mert olyanokat sosem szedek. Illetve néha eszem aszkorbinsavat, amióta ketogénezek, de inkább növelnem kéne a nyers zöldségek arányát, amiről tudom, hogy sokak szerint nem elég, de korábban semmit se szedtem. Majd tanulmányozom (empirikusan), jelent-e bármi különbséget a C-vitamin szedése. Az ásványi anyagokkal jól állok, néha megnézem, miben mennyi van. A ketósok spenótoznak, a kálium miatt, én is, mert jó cucc, olcsó, meg se kell főzni és mirelitként elvan a mélyhűtőben, csak helyet foglal...

2014. okt. 19. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:

Eloszor is: miota csinalod ezt?? Az elejen vagy, de mennyire? Es meddig fogod birni?? Nagyon szigorunak tunik nekem ez.. Amugy en is csak 3-4 honapja alltam at, ezert erdekel a tema.

Akkor a tanacsaim: figyelj a lizin bevitelre (pl biocsicsoka suritmeny) es a cinkre, a tobbi, amit irtal jonak tunik. Ritkan en is eszek halat, neha meg tojast is, de 2-3 Kg zoldseget biztos nem birnek elpusztitani naponta. Ugyanakkor nem birnam ki huvelyesek es olajos magvak nelkul es rizikos is szerintem.

Es a fagyasztott etel alatt mit ertesz? Ugy erted semmit, ami fagyasztott (ne ijesztgess), vagy itt is az elore elkeszitettekre gondolsz?

A so, ha tiszta es nem kaliumozott, akkor jo es kell is. Viszont amivel meg gond lehet hosszu tavon az a vitaminok hordozoanyaga. Ezek kozott szep szammal lehetnek mesterseges anyagok, szinezekek, terfogatnovelok stb. Az alga szinten kerdeses, mert ha nem ellenorzott, tiszta helyrol valo,akkor tobbet art, mint hasznal.. Ezt ugye nehez leinformalni.

Es miert nem mozogsz?? Minel elobb vezesd be! Anelkul olyan felemas az egesz.. Beteg lehet, h nem leszel, ha jol eszel, de az egeszseg nem a betegseg hianya.

Es vegul, de nem utolsosorban: tudd, hogy miert csinalod! Ha csak egeszseges akarsz lenni, akkor nem kell ennyire szigorura fogni a dolgot, viszont mozogni kell, friss levegon jarni, jol lelegezni es lelkileg rendben lenni. Ez az en meglatasom, kerlek ne kritikakent fogadd, csak gondolkozz rajta. Lenyeg, h ne sanyargasd magad! Elobb-utobb pedig ugyis meghalunk, amikor eljon az ideje, nem kell 120 evig elni, en neha mar most is unom, pedig meg 40-en innen vagyok!:)

2014. nov. 10. 02:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!