Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mik a zöldség illetve a hús...

Kartsy71 kérdése:

Mik a zöldség illetve a hús előkészítő helység minimális követelményei?

Figyelt kérdés

Vettünk egy kis falatozót, nevezhetném büfének is. Szóval nem túl nagy. Van benne szolgálati és vendég wc, öltöző, tészta előkészítő, kiszolgáló helység. Kézmosók, hűtők, gázzsámoly, gyros sütő, ...

Miért mondja mindenki, hogy itt nem lehet zöldségelőkészítőt kialakítani? Értem, hogy Magyarországon vagyunk..., de mi a követelménye ennek a két helységnek? Van minimális méret? Tudtok valami linket ahol feketén fehéren ott van, hogy minek kell megfelelni? Köszi.



2016. máj. 19. 08:30
1 2
 11/11 anonim válasza:

Pofátlan parasztok... Ide sasolj: Húselőkészítő

Közvetlenül az előhűtővel egybeépített húshűtőkamra mellett célszerű elhelyezni.

Jól szellőztethető, hűvös helyiség legyen. A falait csempézik, és húshorgokat

szerelnek rájuk. A padlózata csúszásgátló műkővel van borítva, és ráccsal

ellátott lefolyó biztosítja a takarításkor felhasznált víz elvezetését. Hideg és

meleg folyó vízről is gondoskodni kell.

A húselőkészítőben végzett tevékenység kétféle lehet:

- teljes húselőkészítés: bontás, csontozás, húsrészek szétválasztása;

- befejező húselőkészítés: húsrészek szétválasztása, aprítás, őrlés, szeletelés,

lazítási eljárások.

Korábban a vendéglátóipari melegkonyhás üzletek végezték a teljes húselőkészítést

is. Az üzemekbe a vágóállatokat egészben, félben vagy negyedekben

szállították a vágóhídról. Tehát ott végezték a bontás, a csontozás igen nehéz

és költséges munkaműveleteit.

5. ábra. Húsvágó töke

11

6. ábra. A húselŐkészítő szerszámai

Napjainkban inkább a befejező húselőkészítés a jellemző. így a melegkonyhás

vendéglátó üzletek általában tőkehúst kapnak a központi húselőkészítőből.

A tőkehús befejező előkészítése leegyszerűsíti a konyhamészáros munkáját.

A húselökészítéshez eszközökre, felszerelésekre és berendezésekre van szükség.

Húsvágó tőkét (5. ábra), munkaasztalokat, vágódeszkákat, gépeket, kéziszerszámokat

(6. ábra), hűtőszekrényeket és hűtőládákat kell a munkához

biztosítani. A gépek - a húsőrlő gép, az univerzális konyhagép, a csontfürész,

a hússzövő gép -, valamint a kéziszerszámok használata fokozott figyelmet

követei. Be kell tartani és tartatni a munkavédelmi előírásokat, hogy a baleseteket

elkerüljük.

A húselőkészítöben fokozottan kell ügyelni a tisztaságra, a higiéniai előírások

betartására. A munka közben és a munka befejezésekor gondoskodni kell a

kéziszerszámok, a gépek és az eszközök tisztántartásáról, fertőtlenítéséről. Biztosítani

kell a hulladék rendszeres elszállítását.

2018. máj. 9. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!