Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Borravalót kell adni annak is...

Borravalót kell adni annak is aki végig a pult mögött van, vagy csak annak aki kijárkál?

Figyelt kérdés

Ezt nem teljesen értem. A környezetemben főleg azt láttam, hogy azoknak adnak (10-15%-ot), akik kijönnek felvenni a rendelést/kihozzák az italt/kihozzák az ételt és hasonlók. De hallottam már azt is, hogy annak is kell adni, aki egyáltalán nem jön ki és csak a pultnál kell rendelni tőle és végig a pult mögött van.


Ősztől megyek fősulira másik városba és ott már igényesebb helyekre is fogok járni úgy, hogy én fizetek majd. De borravalót a felszolgálók/pincérek/pultosok közül kinek kell adni?


Baj ha nem adunk annak aki egyáltalán ki sem jön és csak a pultnál lehet kérni?

18/F


2017. febr. 7. 21:13
 1/7 anonim ***** válasza:
61%

Annak szoktak borravalót adni aki hogy úgy mondjam "körbe ugrál minket" vagyis aki kijön felveszi a rendelést, kihozza a kaját, aki gondoskodik arról, hogy minden rendben legyen. Aki a pultnál áll annak nem kell.

Amúgy én úgy tudom, hogy a borravalót a műszak végén összedobják, és elosszák maguk között.

2017. febr. 7. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
49%
Általában a borravalót tartalmazzák az árak, és általában bedobják a borravalót a közösbe amit szétosztanak hónap végén (jobb helyeken a szakácsok között is)
2017. febr. 8. 03:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
74%

Az 1-es választ annyiban módosítanám, hogy a jattot általában (sajnos) az kapja, akinél fizetsz, és ez leginkább a felszolgáló, aki kijárkál.


És pont nem az, aki gondoskodik arról, hogy minden rendben legyen, mert az pont a szakács, meg a pultos.

Leginkább természetesen a szakács, hiszen ő végez jelentősebb termelő munkát, utána a pultos, aki az italokról gondoskodik.

És legutolsó sorban a felszolgáló, aki gyakorlatilag a postás szerepét tölti be, és annyit csinál, hogy leb-ssza elég amit rendeltél.... persze a jól begyakorolt sablon dumával, amivel eladhatja magát.


Ami a pénzt illeti, az már az ő dolguk, hogy osztanak, a munkáltató dolga, milyen rendszert, alapbéreket ad, stb, az már elintézik maguk közt.

De a vendégek többsége 1-szer ad jattot, akkor, mikor fizet, annak, akinek fizet.


A konyhán általában az alapbér több, más megoldás nincs.

A pultossal meg úgy meccselik le, ahogy akarják.

2017. febr. 8. 03:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
74%

"Általában a borravalót tartalmazzák az árak"


Ez mondjuk így egyáltalán nem igaz, általában pont hogy nem tartalmazzák.

Sok olyan hely van, ami x % (5-6-7) szervízdíjat beépít az árba (ez fel is van tüntetve) de attól, hogy sok ilyen van, még fényévekre van attól, hogy ez legyen az általános.

2017. febr. 8. 03:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
74%

"a pultnál kell rendelni tőle"


De itt szerintem volt egy kis félreértés, mert eddig külön felszolgáló és pultos esetről beszélt mindenki.

Mi úgy működik, hogy a felszolgáló berendeli a pultostól, és kiviszi.


De ha nincs külön felszolgáló, és a vendég magának rendel, és viszik ki a piát, akkor nyilván ott a pultos kap borravalót.


De azért azt hozzá kell tenni, hogy a pult kiszolgálás alacsonyabb besorolás alá esik, és általában nem szokás 10-15%-ot adni.

Jó, hát ha nagyon olcsó a hely, és belefér, akkor lehet, de amúgy nem.


Tulajdonképpen azért, mert kibont egy üdítőt, vagy lecsapol egy sört, esetleg 5 óra alatt egyszer kiüríti a hamust, nem igazán indokolt 10-15%, és óriási különbség van közte és egy profin működő étterem vagy bár szakképzett kiszolgálása között.

Inkább mondanék 5-10%-ot, szerintem az reálisabb.


Ja, és ilyen helyeken természetesen sehol nem építenek be az árba szervizdíjat, értelem szerűen, hiszen nincs asztal szerviz.

2017. febr. 8. 03:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"Baj ha nem adunk annak aki egyáltalán ki sem jön"


Ilyen kicsit lepattantabb alsó kategóriás helyeken egyáltalán nem baj, igazából elég sokan nem adnak.


" ott már igényesebb helyekre is fogok járni úgy, hogy én fizetek majd."


Egyrészt ha tényleg igényesebb, akkor van külön felszolgáló, másrészt még ha nincs is, de tényleg egy láthatóan igényesebb bár, akkor igen, kicsit ciki, ha kifillérezed a végösszeget.

Ha nem akarsz jattot adni, menjél "hétköznapibb" kiskocsmákba.

2017. febr. 8. 03:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!


Én csak úgy gondoltam, hogy aki egyáltalán nem jön ki a pult mögül és ott kell rendelni és onnan elhozni az italt, akkor nem kell adni.


De ahol kihozzák az italt (akár ki is jönnek az asztalhoz felvenni a rendelést), ott igen.

2017. febr. 8. 13:44

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!