Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Az miért alakult ki hogy a...

Az miért alakult ki hogy a francia (jellegű) éttermekben annyira kis adagokat adnak főételnek is?

Figyelt kérdés

2019. febr. 4. 16:14
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Első hozzászólónak szerintem ez egy a sznobéria és az alattomos üzleti fogások ellen való magyarázata volt.

Ő is tudja hogy hivatalosan nem ez a fine dining jelentése.

Szerintem aki lepontozta részben félreértette mit írt, ja és minősítgette. Egyébként egy proliból vagy proletárból leértékelő megjegyzésként a jelzőt- simán kinézem hogy vendéglősnek áll és fine dining néven kis adagokat ad azért hogy ezzel nagyobb bevételre tegyen szert.


Múzeum kávéházban jártam még Bíró úr volt a séf (nem most volt) és az volt a magyarázat a magas árra, hogy legalább nagyobb adagokat adnak ezért a pénzért. Ezt a bécsi ismerőseink mondták és hogy náluk is ez a vendéglős kultúra van most.


Szerintem mindkét irányzatnak van légjogosultsága:

Az hogy 5 fogást végigcsipegetsz az étlapról - már akinek a gyomra bírja ha több félét összeeszik...

Vagy egy igazán finom kajával tényleg jól tudsz lakni.

2019. febr. 6. 09:06
 12/18 anonim ***** válasza:
64%

A kérdező jól látja a helyzetet. Magam is tudom, mit jelent a "fine dining" és egy baromi nagy sznobságnak tartom.

"Nem állítok olyat, hogy a franciák azétt esznek több fogásos kisdagokat, mert éhesek maradnak a meg mem emelt áru adagtól, ezért nég rendelnek egy csomót és ezt fine fdiningnak hívják"

Ha elolvasod és értelmezed, ilyet én sem állítottam!

"Ez olyan, mintha azt mondanàd,..."

Ne adj más szájába olyan dolgokat, amit nem mondott!

Nekem gyerekem van, nem kölyköm. Kölyke az állatnak van, meg annak, aki ilyet mond.

Az prolibohóc pedig az, aki érvek nélkül másokat minősít.

2019. febr. 6. 09:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
29%

Akkor tisztázzunk valamit. A Fine dining egy elég komolyan összerakott, nem OKJ-s “szakácsok” által megálmodott és elkészített menüsor. Hidd el, egy étterem, vendéglő stb NEM fog nekiállni a fine diningnak egyrészt: elveszíti a BIZTOS középosztálybeli vendégeit, rááll egy totál más típusu vendégkörre, akik NEM BIZTOSAK. Hova megy a jómódú? Mindig a legújabba, legmenőbbe..jól mutasson a facebookon meg az instastoryban, az nagy szempont. Nem fog ugyan abba a vendéglőbe szülinapozni ballagásozni stb.

másrészt; nincs szakképzett személyzete, hisz hiába mondja az eddig rántotthúst meg gulyáslevest készítő Janibának meg az oks-j Pistikének, hogy “na skacok a hétvégi borvacsorára rakjatok össze egy jó menüt, hozom az alapanyagot” mert a szót sem fogják érteni. Ergo: új személyzet kell, nyilván magasabb fizetésért.

És ha már az újnál tartunk: új evőeszköz, új tányérak, új design. és ha ezt mind meg tudja fizetni a tulajdonos, még akkor is összeteheti a két kezét, ha az az újonnan megcélzott vendégkör amire ő vágyik, bemegy. Mert egy bejáratott kockásterítős meg olasz étterem nem lesz hírtelen hipermenő. A tulajdonos meg olyan fába vágja a fejszét, amihez rohadtul nem ért.


Valóban működik az, hogy nem emelsz árat de picit kisebb adagot adsz. De van az a határ, ami alá nem megetsz. Teszem azt, 15dkg egy hús, adsz 13-at, talán fel sem tűnik. Na de utána mi van? Szerintem jobban működik az, ha büszkén árat emelsz, nem szégyenteljes dolog ez, hisz a tojás meg a csirke is drágább lett, nem? Hidd el, LEGTÖBB étterem/vendéglő ezt csinálja.

És akkor vannak az ilyen tudatlanok, akik mégis hatalmas hozzáértőnek hiszik magukat, mint a kérdező... és a néhány nem korrekt üzletpolitikát valló helyre ráhúzza, hogy márpedig ez fine fining, ami egyébként egy kifejezés az ilyennnemű csalásra, és ő aztán nem viszi a gyerekeket ilyen helyre stb..


Kérdeő! Értem azt is miről beszélsz, de kérlek ne próbáld megmagyarázni, hogy mire gondolt az első, mert szó szerint leírta, hogy EZT NEVEZIK fine dining-nak. Értem, hogy valószínüleg ő sem így gondolta pontosan, de vállalja ha már merő rosszindulatból baromságot terjeszt.


De a kérdező ezen elmélete, hogy majd az XY vendéglő hiphop egyszer csak fine dining lesz, mert ez jobban megéri, baromság. A fentrbb leírtak miatt többek között.

Mindenkinek van munkája, amihez jobb esetben ért. Ha valaki NEM ért valamihez, semmi gond, kérdezze meg. Ez egy anonim oldal. Mennyivel szimpatikusabb lenne az első is, ha megkérdezi esetleg, hogy most akkor ez e a fine dining vagy mi a rossz üzletpolitika és a fine dining közt a különbsèg. Nem ostobaságokat fröcsög. Mert én is hozzáértőktől kérdezek, ha elromlik a tv-m, nem fröcsögök ostobaságokat, hogy pl: azért romlik el, mert ez egy új lehúzás, rossz tvt árulnak direkt, hogy hamar másikat kelljen venni. KÉRDEZEK, úgy leszek bölcsebb, nem önjelölt vendéglátógurunak hiszem magam, mint az első, aki baromságot állít, vagy mint a kétdrző, aki a híres vendéglős haveroktól hallott ezt-azt. Ha így lenne, a kedves kétdező azt is tudná, hogy egy fine dining nem arról szól, hogy összezabálsz, mindent, egymáshoz passzoló összegondolt ételekről beszélünk. Hamarabb elcsapja a kényes gyomrát egy bakonyival.

Dehát persze, amihez nem értünk, amit nem tudunk megfizetni az mind rossz és ördögtől való.


Egy étterem vezető

2019. febr. 6. 09:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 A kérdező kommentje:

Kedves Étteremvezető!

Nincs kétségem hogy jártas vagy a gasztronómiában.

De akkor miért offolsz egy oldalt?

Olvasd el figyelmesen és arra írjál kérlek.


Én bizony nem hoztam ide a fine dining-ot a kérdésemben... De folyton erről megy a beszéd.


Egyébként az első idézőjelbe tette a mondatában a kérdéses szót:

<<Ezt a lehúzási módszert "fine dining"-nak is nevezik.>>

Idézőjelek jelentése: 11. Kiemelik a viccesen vagy gúnyosan használt szavakat. (Wikiszótár)


Meglehet ezen az oldalon mindenre csak vérkomolyan lehet válaszolni de ő viszont viccesen és ironikusan írt erről.


Ja és az hogy minősítgetsz az lehet ahol dolgozol elmegy, de rá fogsz jönni hogy a végén visszaüthet ez az egész rád... de itt már jellembeli dolgokról beszélünk.

2019. febr. 6. 10:36
 15/18 anonim ***** válasza:
32%

Értem én, hogy szakértelem, befektetés, kockázat meg minőség. Azt is megértem, hogy vannak akiknek ez megéri pro és kontra is. Nincs is ezzel semmi baj. Csak mondjuk ki, hogy ez a népesség 1-2%-ának a játéka. Ne próbáljunk úgy csinálni, mintha a magyar vendéglátás fejlődésének ez lenne a kívánatos végcélja és aki nem tudja/nem akarja megfizetni vagy nem érdekli, az egy büdös tapló proli, mint ahogy itt páran kifejtették.

Lehet, ha kőgazdag lennék, én is így gondolkodnék, de egyelőre ez nincs így. Ha bemegyek egy vendéglőbe, akkor kényelmesen jól szeretnék lakni úgy, hogy nem fizetem rá a gatyámat. Nem pedig megmutatni a szomszédnak, ismerősnek, hogy Opera után én bizony már csak ilyen csehókban tudom elkölteni a vacsorát.

2019. febr. 6. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 A kérdező kommentje:

Senki nem mondta hogy azért lennél proli mert nem oda jársz azt mondta hogy azért vagy proli mert tudatlanul véleményt alkotsz róla. Ezt szűrtem le.

De szerintem ismered a fine dining-ot csak van róla egy véleményed.. ennyi.


Tiszteletben tartom!


Olvastam egy jót: Fine dining étterembe nem jóllakni megy az ember, hanem jót enni!

2019. febr. 6. 11:58
 17/18 anonim ***** válasza:
46%

Kedves kérdező!

Jól látod, viccnek indult és prolizás lett belőle. Mindez a feleket minősíti.

Egy szakember is megszólalt az ügyben. Ő pontosan látja a betöltendő piaci rést és ő erre ment el. Mellesleg igaza van. Olyan emberek igényeit elégíti ki, akik ezt elvárják, illetve akik tartozni szeretnének valahova. Ezek a sznobok. Ezt ő nem mondhatja ki, mert belőlük él.

Kifejtettem a véleményemet, erre a témára ennél több billentyűleütést nem kívánok vesztegetni.

2019. febr. 6. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:
61%
Ez a sznobozás is tipikus büdös proli szokás.
2019. febr. 6. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!