Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miket tud 16-17 hónapos babátok?

Miket tud 16-17 hónapos babátok?

Figyelt kérdés
Minden amit leírtok érdekel, evés, alvás, játék, hiszti, menniyre lehet vele már alkudozni stb stb.
2011. jan. 18. 12:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

10 nap múlva lesz 16 hónapos a kisfiam.

Rengeteget beszél, szinte minden szónak mondja az elejét, vagy valamilyen rövidített formáját. Legújabbak pl.: PÉSZ - pénztárca, TÉSZ - kész, KO-KO - kopp-kopp, ÉJÁT - héját (almának), MENNÜ - menjünk, stb.

De ha éppen nem mond valamit, akkor megérteti magát, mert odahúz, odalökdös, ahová szeretné, hogy menjek, és kézzel-lábbal elmutogatja, mit szeretne.

Elég jó evő, mostanság kicsit leromlott mennyiség tekintetében, mert éppen fogzik, kicsit kisebb az étvágya, mint szokott lenni. 9 foga van kint, éppen a 10. fog töri át az ínyét. De mindent eszik, reggel-este tejitalt iszik, szóval rendes tehéntejet még nem adtam neki. Tízóraira kap kenyeret felvágottal, sonkával, paprikával, ubival, stb.

Minden érdekli, amit nem szabad - telefon, kulcs, távirányító, de a kedvencei az autók, és a konyhaszekrényből való ki-be pakolás. Mostanában egyre többször ragadja meg a mágnestábla tollát, és firkálgat.

Este 8-fél 9-től alszik egyhuzamban reggel 8-9-ig, mikor hogy. Napközben egyszer alszik, általában dél-1-től 2-3 órát egyben.

Hisztizni ok nélkül nem szokott, illetve csak akkor, ha éppen a foga miatt nyűgös, de nem mondhatnám, hogy minden napos lenne. Ha valamit nem engedek meg neki, vagy valamit elveszek tőle, persze van egy kis hisztiparádé, de ez is csak addig tart, amíg valami mással le nem kötöm a figyelmét, valami mást a kezébe nem adok. Tehát lehet vele "alkudozni", ha valami nem a kezébe illő tárgy van, akkor cserébe adok neki valami mást, és a hiszti is elmarad.

Alapvetően nagyon jó kisfiú, nem panaszkodhatok.

2011. jan. 18. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:

Szia. Még nincs 16 hónapos, csak 15,5 hónapos a lányom.

Evészet terén botrány, van hogy nem akar enni semmit, csak kölesgolyót, de persze nem engedek Neki. :) Szerencsére rákapott az almára, és hozza, és mondja hogy "ama pucco" azaz alma és pucoljak neki. :) Nagyon sokat beszél. Ha még rámenősebb akar lenni, akkor nem csak mondja hogy "kecc kérem" hanem ki is húz a kekszhez (ez a kölesgolyó) az ujjamnál fogva. Mindent megért és megcsinál, amit kérünk, mondunk Neki (hozd ide, vidd oda, vedd fel, tedd oda....stb). És mindent visszatesz a helyére (90%ban). Fogja és mondja hogy "eje" azaz helye és odateszi. :) Írtó cuki! Nagyon okos.

Enni mindent eszik, de van hogy néha külön főzök Neki. Szépen próbál villával enni vagy kanállal, de azért tök egyedül nem megy. Max kézzel ha olyan az étel. Mostanság még a csemegeuborkát majszolja. :)

Játszani magában nem nagyon játszik, mindig le kell ülnöm Vele a szőnyegre, mondja hogy "csüccs" és ha nem mozdulok, erőteljesebb hanggal szó szerint rámparancsol hogy "anyaaaa csüccs", vagy hozza oda a játékait. Mostanában az építőkocka és a legó a kedvenc. Valamint a rajzolás, azaz irka-firka :)

Hisztizni szokott, főleg amikor fáradt, na akkor kezelhetetlen. Ha nem megy valami vagy rászólok, akkor csapkod, dobálózik, vagy még rám is rámcsap amit nem hagyok. Olyan mint két véglet. Ha nem álmos és nem hisztizik olyan mint egy kis angyal.

Este magától elalszik, napközben általában bemegyek vele a szobába és lefekszem az ágya mellé, úgy csinálok mint aki alszik. Mostanában 2 órákat aludt ebéd után de nagy általánosságban másfelet szokott. Ha nagyon álmos, akkor mondja hogy anudni azaz aludni és megy a szobába.

100 szó körül van már amit tudatosan jól használ szavakat (épp most írtam össze azaz frissítettem). De mindent amit mondunk, mond utánunk. :)

Úgy 1 hónapja hozza a bilit, és mondja hogy "kaka bii csüccs" majd húzza le a nadrágját. Persze eddig mindenhova ment pisi-kaki csak a bilibe nem, de nem is erőltettem soha, ha magától hozta, kérte hogy vegyem le a nadrágot és pelust és szeretne ráülni, hát nem gátoltam.


A Te kisbabád? Miket csinál? Mit játszik? Enni hogy eszik?

2011. jan. 18. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:

16 hónapos múlt a fiam.

Az evészet nálunk nagyon változó.Van hogy megeszik normális mennyiséget, de van hogy pár kanál után nem akar enni, ilyenkor hiába próbálom lekötni akkor sem.Általában a mi ételeinket eszi, szereti a leveseket, van hogy üvegeset adok neki ha magunknak olyat csinálok amit nem eszik meg, vagy nem ehet, van néha hogy külön össze ütök valami főzeléket.Még szopik reggel és este, néha nappal és éjjel is.Tízórai ált.joghurt, gyümölcs,pogácsa, ebéd mikor mi, délután szintén gyümölcs,joghurt, vagy süti amit én csinálok, vagy tejszelet, lefekvés előtt eszik tejpépet, tejbegrízt, és alvás előtt szopik.82 centi és 11 kiló 10 deka.Nagyon elven, mindig megy.Szoktunk kinit programot szervezni sokat, ha az idő is engedi.Szeret levegőn lenni.Délután alszik kb.két órát, éjjel még ébred egyszer-kétszer.

Mindent megért, bármit m odndunk tudja hogy hol van.Odahozza nekünk, visszaviszi a helyére.Több mondókát mutogat velem.Beszélni még nem nagyon beszél, mo st kezdte nemrég tudatosan és tisztán az Apát mondani, az Anyát is.Mindenre mutogat, nagyon érdeklődő.

Hiszti az szokott lenni ha fáradt általában nyűgös nagyon, de tudom kezelni.Fogzik ezerrel, már 10 foga van.Nagyon anyás, de elvan más társaságában, bár én is ott vagyok mindig vele.Hirtelen ennyi.És Imádom:-)

2011. jan. 18. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:

sziasztok, köszi mindenkinek a választ.

nem az én gyermekem miatt kérdem, a kislányom már 2 éves múlt. :)

csak van egy barátnőm, és neki van egy kisfia, aki most 16,5 hónapos. és nekem olyan "fura". igazából nem csak nekem az anyjának is. aggódik miatta,mondta is nekem, hogy olyan kis fejlelennek látja (nem testileg) de inkább a szőnyeg alá söpri. nekem azért volt fura, mert az én kislányom ennyi idős korában már sokkal előrébb volt, mint most az övé. sokkal több mindent megértett. és ő se nem túl okos, se nem buta. tehát pont az átlagnak felel meg. lehet mondani, hogy nem egyformán fejlődnek, de sztem olyan dolgok vannaak náluk, amik semmiylen mércével nem normálisak. csak pár dolog: a legkisebb önállóság vagy kezdeményező szellem vagy érdeklődés nincs a kisfiúban, hajlama sincs rá, pedig ösztönzik, de semmi. itt most nem feltétlenül olyan dologra gondolok, hogy nem eszik egyedül vagy nem próbál,hanem pl. a mindennapi dolgok. sokszor járunk össze,majdnem minden nap, az én kislányom nagyon érdeklődő gyerek, mindig az volt, ez a kisfiú meg, ha együtt vagyunk egy délutánt, egész végig kukoricapufit eszik egy tálból meg teát iszik cumisüvegből. nagy ritkán megtol egy autót vagy az anyja képeskönyvből mutogat neki dolgokat, de visszamutogatni nem tud. látszik rajta, hogy nem érti,az olyasmit, hogy add ide, visdd oda, meg semmi hasonlót, ilyenkor nagy bociszemekkel bámul....másrészt még nem jár. a lassabb mozgásfejlődés miatt jártak gyógytornára, de idő előtt abbahagyták. azonkívül, nagyon hisztis, mindenen egyből bömböl, nem is jó szó a hisztis, mert ilyenkor igazán sír, könnyei vannak. érdekes, mertkisebb korában olyan típus volt, akit ltesz az ember és észre sem veszi hogy ott van, most meg---állandóan a sírás megy. az anyja sem tudja mi baja ilyenkor. már mondta hogy el fog menni vele valami fejlesztőbe vagy nevtanba. de ne ment azóta se. nem akar ezzel foglalkozni. ..szóval azért írtam ki a kérdést, hogy megtudjam, tényleg aggódnivaló van -e itt. de úgy látom, van. csak nem tudom, hogy erőltessem vagy erőltessem-e egyáltalán a barátnőmnél, hogy ezzel foglalkozni kéne.beleszólni nem akakrok, de azt sem akarom, hogy ha én látom, hogy gond van, meg ő is látja, és nem szólunk, nem beszélünk erről, akkor valahogy tettestársa leszek a rosszban.

szerintetek?

ja ha felmerül vkiben az autizmus vagy ilyesmi, nem az, ez egyértelmű mert kommunikálni lehet vele, pl. ha rámosolyog az ember viszamosolyog, van szemkontaktus is stb.

2011. jan. 18. 13:36
 5/14 anonim válasza:

Szia!


Szerintem mindenképpen meg kéne nézetni, mert nekem 14 hónapos a lányom de 6 hónapos kora óta érdeklődő, minden érdekli és szerintem az a normális, mert nekik minden új.

Lehet az is, hogy nem hall rendesen meg persze ezer más oka is, csak nekem van ismerősöm, akinél sajnos ez volt. Minél hamarabb rájönnek annál jobb.

2011. jan. 18. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:

Első vagyok. Amit leírtál, azokból nekem az jön le, hogy tényleg baj van náluk. Az önálló járás még hagyján, mert 18 hónapos koráig "ráér" elindulni - legalábbis dokik ezt mondják.

De az alapvető kommunikációs hiányosság tényleg eléggé nagy probléma szerintem.

Csak egy példa: kisfiamnak már mondanom sem kell, hogy csináljon meg valamit - pl. ha fürdök, és hallja, hogy elzártam a vizet, akkor már szalad oda hozzám, hogy a törülközőmet odaadhassa nekem a radiátorról. Vagy pl. egyik nap egy kicsit összezörrentünk az apjával, és még éppen morogtunk egymásra, amikor kisfiam odaállt elénk, és a két kis kezével összetolt minket a lábainknál fogva, hogy szorosan egymás mellé álljunk, mintha ki akarna minket békíteni.

Szóval ha semmi ilyesminek még csak a nyoma sem látszik a picinél, még kérésre sem hajt végre egyszerűbb utasításokat, akkor én a helyedben bizony megpróbálnék hatni a barátnőmre, hogy vigye el a babáját egy neurológushoz.

2011. jan. 18. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:

1 hét múlva lesz 16 hónapos a fiam.

Önállóan megy, most gyakorolja a futást, én nagyon élvezi. Az ajtóból odaszalad hozzám a szobába, közben végig röhög. :D

Most várjuk a 11. fogát.

Próbálkozik az önálló evéssel, még kevés sikerrel. Szilárd kaját egyedül eszik (virsli, rántotta, bundás kenyér), de a kanalas dolgokban még segíteni kell neki. Hol ilyen, hol olyan az evése, van mikor alig győzöm, van mikor szinte semmit sem eszik. Ő házi tejet kap reggel és este.

Együttműködő öltözködésnél, pelusozáskor mindig meglóg. :D Fürdeni csak úgy szalad. 15-20 percet pancsol. Utána fogmosás, előbb ő "mossa", utána én sikálom meg neki.

Az APA szó az egyetlen, amit már régóta tisztán és tudatosan használ. Mostanában jött a kaka, cic (cica), ogo (autó), atta (tátá), adde (add ide), nene (nem, de ezt a fejével már régóta inti). Mindent megért, és megérteti magát.

Autómániás, imád az autóival játszani, önállóan tud játszani elég sokáig. Formabedobózik, tornyot épít, a szintetizátoraival játszik, azokon megismeri az állatokat. Képeskönyvet is nézeget egyedül is, és mutogatja az állatokat, meg halandzsázik.

Hiszti. Hát most kezd anyás lenni, de inkább csak akkor, ha ketten vagyunk itthon. Amúgy nagyon barátkozós, mindenkihez odamegy, ölbe kéredzkedik. Imádja a gyerekeket, folyton ölelgeti őket, akár kisebb, akár nagyobb. :D

Bekapcsolja a mosógépet (kiskorától bevontam a mosásba), kidobja a szemetet, ha megkérem. Idehoz bármit, amit kérek. Felismeri a játékait, plüssöket.

Most hirtelen ennyi. :D

2011. jan. 18. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
Utolsó nagyok. Alvás: napközben egyszer alszik 2-3 órát, az éjszakát pedig átalussza, fél 9-9től, reggel 1/2 7-ig, majd mellettem alszik tovább 1/4 9ig.
2011. jan. 18. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
29%

13.23-as vagyok.

Aha, értem már mire irányul a kérdésed.

Nekem nagyon úgy tűnik hogy itt az anyukája valamit nagyon elrontott, mégpedig nem foglalkozott vele.Mint írtad picinek olyan volt mint aki ott sincs, és gondolom ilyenkor nem is foglalkozott vele az anyja, meg később sem.Csak a fiamból indulok ki, aki pici korától hihetetlen érdeklődő volt, és mindent mondtam és mutattam neki.Az általad leírt viselkedés alapján vele nem foglalkoztak ennyire, nem ösztönözte az anyja hogy érdeklődő legyen.De javíts ki ha tévedem!

Nem tudom mennyire vagytok jóban, de finoman megemlíteném hogy vigye el valamerre a gyereket, mert ez így nem jó.

2011. jan. 18. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:

Második vagyok. Régebben is ösztönözték vagy csak most, hogy nem csinál semmit? Mert ezek alapján lehet csak az a probléma hogy eddig nem foglalkoztak vele, így nem tanulta meg hogy legyen kicsit önálló, vagy érdeklődő. Persze minden gyerek érdeklődő, hisz minden új, de akivel nem foglalkoznak, nem segítik hogy beteljesítse kíváncsiságát, az lehet kevésbé lesz lelkes és kíváncsi.

De ha eddig is sokat foglalkoztak vele, akkor lehet érdemes lenne legalább a gyerekdokinak megemlítenie, hogy mi van.

Szerintem finoman beszélj a barátnőddel.


A mozgásfejlődés is más, nővérem is 18 hónaposan indult el, a lányom meg 7 hónaposan mászott, 8 hónaposan felállt, 9 hónaposan bútorok mellett járt, 11 hónaposan pár lépést már megtett egyedül, és 12 hónaposan indult el rendesen. Most meg már csak úgy szalad.


Ami cuki és amit imádok, hogy az apjának nem azt mondja hogy apa, hanem hogy APUCI! :):) Persze az apja meg elolvad mindig. :) Nekem anya, de ritkán azért anyuci. :)

2011. jan. 18. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!