Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Babák

A kérdés
ViktOria0126 nevű felhasználó kérdése:

Lehet autizmus vagy asperger szindróma gyanús a kisfiam?

35.hétre született koraszülött volt de semmi gond nem volt vele. Pici korában semmi furát nem csinált. Jó kedvű,mosolygós baba volt. Most 22.hónapos és már régóta van egy fura szokása. Pl: evés közben felemeli a kezét és megfeszítí közben a lábait pedig lefeszíti és olyankor egy pillanatra össze rándul nyaktól lefele mindene. Ezt szokta csinálni evés közben vagy játék közben is. Sokáig probléma volt a székletével és volt,hogy annyira kemény volt neki hogy sírva kakált és emiatt a rossz élmények miatt elkezdte vissza tartani szándékosan és még olyankor csinálta ezt,hogy megfeszítette mindenét. Szavakat nem mond csak a saját maga módján. Magánhangzókat használ:ee,őő,óó,áá,eőő

Ha a nevén szólítom van amikor rám néz de legtöbbször nem figyel rám.

10-ből 7szer nem figyel

A szemkontaktust ha van kedve felveszi de sokszor nem néz bele a szemembe.

Játszani mindennel játszik.

Kocka,labda,plüss,zenélő játék,üres flakon, újság,porszívó stb

Ha hazajön az apja munkából szalad hozzá legtöbbször.

Ujjal nem mutogat semmire de ha szeretne valamit nyúl felé. Ha nem fáj semmi neki pl a foga mert még most jönnek a rágófogak akkor nyugodt. Nagyon aktív,egész nap megy és szétpakol mindenhol. Az összes polról,fiókból mindent kipakol. Ha kiteregetek ő jön és leszedi. Mindenre felmászik amire tud,ágy,szék,radiátorcső,fotel,tv állvány. A hallása jó mert ha bekapcsolom a mikrót bárhol van meghallja és szalad a konyhába. Ha engedem a fürdő vizét szintén bárhol van egyből szalad a fürdőbe mert imád pancsolni. A kád szélénél áll és tartja a kezét hogy vegyem le a ruhát róla.Nyugodt mosolygós,de nagyon nagyon anyás. Csak velem alszik el és sokszor úgy hogy magamhoz kell ölelnem. Ha mosogatok sokszor kijön utánam és ott játszik a lábam mellett. Ha kérek puszit ad legtöbbször. Ha szólok neki hogy jöjjön hozzám legtöbbször oda jön már amikor figyel rám. Elég sűrűn kéreszkedik az ölembe. Az étvágya jó. Nem igazán válogat. 1-2 étel van amit nem eszii meg amúgy bármit adok neki megeszi. Ha éhes megy a hűtőhöz és néz rám vagy elmegy a mikróhoz mert ott melegítem neki az ételt és ezt megjegyezte. Ha játszok vele és azt szeretné hogy csináljak meg valamit újra a játékkal akkor oda adja a kezembe ezzel jelezve nekem. Van egy müanyag autója aminek néha megpörgeti a kerekét de aztán rendesen használja felül rá és megy vele. Ha elmegyünk pl tesómékhoz ahol van egy 6 éves kislánya ő nagyon zajos,szaladgál,visong akkor az első 15-20 percben csak az ölemben akar lenni aztán feloldódik és megy ő is. Mindent feltérképez megy a játszó szobába és jól el van. Nem zavarja a körülötte ugráló hangoskodó kis csaj. Ha nagyi vagy nagyapa vigyáz rá jól el van. Akkor sír picit amikor elmegyek de utána nincs gond. Játszik,jól el van a nagyszülőkkel. Imád az apja nyakában ülni és vele birkózni. Fogja meg az apja fejét és húzza a pocakjához hogy csikizze pl. Ha azt szeretné hogy simogassam megfogja a kezem és magára teszi a kezem hogy hol simizzem. Elmegyünk vásárolni nézelődik,jól el van. Nem hisztizik. Van amikor ölbe kéreszkedik de általában elnézelődik és nyúlkálna a polcokon lévő termékekhez. Ha menni akar pl a konyhába és nem engedem be akkor bezsong és hisztizik de 1 perc alatt abba hagyja és talál más elfoglaltságot. Nem szokott dühöngeni toporzékolni. 2018. nov. 27. 02:22  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Jó, most akkor felsorolhatnád azt is, ami alapján erre gyanakkdsz, mivel a leírás semmi ilyet nem tartalmaz!

Miért lett divat autistának gondolni a gyereket?

Járjatok többet korabeli gyerekek közé is, hogy kevesebbet fantáziálj!A válasz 96%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/12Időpont 2018. nov. 27. 05:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Én sem értem,hogy mi a gyanú tárgya

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/12Időpont 2018. nov. 27. 05:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ezt a kérdést! És mi a baj a fiaddal, azt esetleg nem irnád le? Baromi izgalmas, hogy kimegy utánad a konyhába, meg ilyenek, amiket nagyjából a gyerekek 100%-a csinál.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/12Időpont 2018. nov. 27. 06:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ezek alapján szerintem nem az, semmi jellemzőt nem csinál.

(Egy aspergeres fiú anyukája)A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/12Időpont 2018. nov. 27. 07:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szóval leírtál egy átlag majdnem 2 éves gyereket. Ne aggódd túl, semmi baja.


Nem mellesleg egyet kell értenem a többoekkel, ha egy gyerek másképp tüsszent, már rohannak, hogy autista. 3 éves kor alatt amúgy sem megállapítható 100%.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/12Időpont 2018. nov. 27. 08:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Először is kezdeném azzal,hogy ha én normális stílusban írok akkor elvárom (és szerintem joggal),hogy ez vissza fele is így működjön. Másodszor azért tettem fel ezt a kérdést mert az írásban szerepel,hogy feszíti és rángatja a kezét amit ami furcsa mert nem sűrűn látok ilyet más gyereknél, aztán nem mond szavakat,és nem igazán tart szemkonktaktust csak ritkán. És egyébként nem én gyanakodtam erre hanem az apukája vetette fel,hogy lehet van v.mi baja. Én is úgy gondolom,hogy nincs gond vele de azért a leírtak alapján egy picit elgondolkodtam ezen,hogy lehetséges-e. Ezért tettem fel a kérdésemet. Köszöntem a szíves válaszokat 😉

# 6/12Időpont 2018. nov. 27. 19:42 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

És még annyit szeretnék hozzá fűzni,ahhoz,hogy az írásomból nem derül ki egyesek számára,hogy mi alapján tettem fel a kérdést,hogy a gond nem az írásommal van hanem a szövegértéssel vannak gondok mert feketén fehéren benne van a szövegben de idézem is.

Pici korában semmi furát nem csinált

Most 22.hónapos és lett egy fura szokása!!!!!

Felemeli a kezét megfeszíti ezzel együtt a lábait lefeszíti és összerándul a gyerek!!!

Nem mond szavakat!!!!!

Csak ritkán figyel!

Ritkán veszi fel a szemkontaktust!!!


Szerintem elég érthetően leírtam csak tudni kell olvasni és szöveget értelmezni.

A másik dolog pedig! Nem, nem hobbiból kérdezek ilyet és nem azért mert szerintem biztos,hogy autista. Ilyet egy szóval sem írtam. A másik dolog pedig bármennyire hihetetlen de mi is szoktunk emberek,gyerekek közé járni és nem fantáziából fordult meg a kérdés a fejemben hanem azért mert még egy gyereknél sem láttam olyat,hogy megfeszítené kezét lábát és közben megrándul az egész gyerek. És ezt napjában többször csinálja. Ez ha jó hanem jó akkor is fura és nem egy hétköznapi normális dolog. Ne legyen semmi baja! De furának fura.# 7/12Időpont 2018. nov. 27. 23:05 Privát üzenet

szemkontaktust a miénk sem veszi fel, valamiért nagyon nem szereti, pedig szeret bámulni, ha vicceset lát rajtunk, de nem szeret túlságosan szemünkbe nézni.


Figy, menj el specialistához. Hajnali 2 órakor írtad, mi nem tudunk segíteni, ide doki kell, de szerintem nem lesz baj.


Nálunk is volt megijedés, mert volt egy kis tikkje a kezével, amit megjegyzett a doki és utána 2 napig aggódtunk, de kezdett elmúlni. Szörnyű érzés, ezért megértem az aggodalmad, de menj el specialistához!!! Csak ő tud megnyugtatniA válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/12Időpont 2018. nov. 28. 11:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem az, hogy 2 évesen nem mond szavakat, manapság teljesen átlagos. A környezetemben úgy látom, legtöbb szülő alig foglalkozik a gyerekével, csak lerakja a tv elé, így persze hogy nem tanul szavakat. Nem állítom, hogy nálad ez lenne a helyzet, de egyáltalán nem kirívó eset a fiad. Egyébként az aspergeresek sokszor pont hogy nagyon korán tanulnak meg beszélni, én pl 1 évesen már mondatokat mondtam. Inkább az emésztése miatt aggódnék, valószínűleg ez lehet ennek a "befeszítésnek" is az oka. Jól láthatóan összefügg, hogy pont evéskor csinálja, és a kakilás sem ment.

A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/12Időpont 2018. nov. 28. 22:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat. Mindenképp megyünk Neurológushoz, már meg van az időpont, két hét múlva tud minket fogadni. Isten igazából azért gondoltam,hogy itt érdeklődöm,mert kíváncsi voltam más emberek véleményére. Esetleg olyan szülő véleményére aki hasonló helyzetben volt már vagy esetleg jártasabb ebben a témában mert őszintén szólva annyi mindent írnak a neten,hogy totál bele zavarodtam ebbe és saját magam beparáztattam de nagyon. Leginkább az apukája miatt kezdtem el idegeskedni mert ő mondogatja,hogy valami baja van a gyereknek és én pedig (bár nekem is fura a feszengés,össze rándulása) de ettől függetlenül én nem akarom elhinni hogy neki v mi baja van mert sz.tem is normálisan viselkedik. D mikor már 100x-ra hallom az apukától az aggódalmait engem is sikerült ezzel beparáztatnia. Hát már nagyon várom,hogy menjünk a dokihoz na meg félek is kicsit.

# 10/12Időpont 2018. nov. 29. 01:21 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
1. Van itt valaki olyan aki ezt diagnózist kapta F9380 egyéb emocionális zavar? 2. Milyen terápiát kaptatok? 3. A terápia mennyire segített nektek?
Autizmus diagnosztika az Autizmus Alapítvány Ambulancián?
Aspergeres lenne?
Autista a 2 évesem?
Kinek van tapasztalata autista gyermekekkel?
Problémás gyerek az óvodában? Aspenger szindróma

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Babák rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!