Miért mondják hogy jobb ha 7 hónapra szuletik a baba mint 8ra?
Aki szerint rosszabb a 8. hónapban szülni, az a következő miatt hiszi: A 7. hónapban még viszonylag fejletlen a tüdő és kicsi (kisebb) a baba súlya is. A fejletlenebb tüdőnek kisebb súlyú babát kell oxigénnel ellátni. Ezután erőteljesen megindul a baba súlynövekedése, a tüdő érése viszont nem ilyen gyors és ha 8. hónapra születik, nagyobb súlyú babát kell a súlyhoz képest fejletlen tüdőnek ellátni.
A tudomány mai állása szerint viszont ez tévhit, mert nem igaz, hogy lassabb a tüdő fejlődése, mint a súlyfejlődés. A baba összes szerve annál fejlettebb, minél később születik (na persze a normális időig), ez igaz a tüdőre is, ezért a mai tudomány szerint ha már korábban születik a baba, minden bent töltött nap nyereség a 7. hónap után is.
Na most ezért miért kellett letamadni? Istenem..:D
Nagyon sok embertol hallottam mar, most is itt volt egy ismerosunk es mondta, hogy inkabb 7 honapra szulessen az unokaja mint 8.ra es innen jutott eszembe, hogy megkerdezem.
nekem a nagyim csecsemős nővér volt, ő még konkrétan így tanulta :) magyarázhatom én nekem, hogy a mai tudomány szerint, akkor is neki ez szentírás, mert ő tanulta :)
nem ostoba, csak idős! régen úgy tartották, hogy 7-8. hónapban keveset fejlődik a tüdő viszont sokat hízik a baba, így nehezebb az éretlen tüdővel kiszolgálnia a nagyobb testet mint a kisebbet.
Nos nem azért, de szerintem senki nem ostoba, aki ezt gondolja. Valószínűleg van/volt alapja... Ettől függetlenül vagy hisz neki az ember, vagy nem. Nos engem nem érdekel :) De:
1. ezt nem magától találja ki az ember lánya
2. barátnőmnek is azt mondták, hogy ha koraszülött egy gyerek jobb a 7. mint a 8.ik hónap.
Úgy írom, ahogy megjegyeztem: A tüdő fejlődése a 8. hónapban a legintenzívebb. Ha ennek közepén történik a szülés sokkal nagyobb a baba elvesztésének kockázata, mint a 7.ik hónapban, amikor is van egy relatív fejletlenebb tüdő, de azt gyógyszerekkel és inkubátorral tudják segíteni az orvosok. Azt hiszem, olvastam is, hogy a légutacskák, akkor alakulnak ki, és ha közben megszületik, összeeshet a tüdő.
Aztán, hogy ebből mi igaz és mi nem.... Fogalmam sincs. De nem ezen fog múlni szerintem, hogy mikor fog megszületni :)
Szerintem születtek 7ik és 8ik hónapban is gyerekek, akik mai napig élnek :D
Szerintem tök fölösleges lehülyézni emiatt a kérdezőt, ugyanis kérdést tett fel: "miért mondják, hogy" nem állítást fogalmazott meg.
Mellesleg én is ezt hallottam régebben, de a miértet én se tudtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!