A Stop tábla vonatkozik a járdára is?
Sziasztok,
Mostanság kezdem a jogsit és van egy érdekes kérdésem, amit gondoltam inkább ide írom, mielőtt megkérdezek egy oktatót.
Szóval, ha én érkezem egy utcából, aminek a végén van egy Stop tábla és a Stop tábla után még van pár méter az útból, aminek egy része a járda meghosszabbított vonala, akkor aki ott érkezik, akár gyalogos, akár kerékpáros, akkor a tábla miatt őket is elsőbbségben kell részesíteni vagy sem? Mert ugye a táblák az útra vonatkoznak, nem a járdára vagy annak meghosszabbított vonalára. Ki lenne a hibás ha egy ilyen szituban mondjuk jön egy kerékpáros a járdán és koccan egy autóssal?
Ilyesmi kereszteződésre gondolok:
Hát kedves kérdező, valószínűleg a leírt szituban a kerékpárosnak elsőbbséget kell adj, mert jármű. Mindemellett számíthatsz a járdán kerékpárosra, gyerekre meg feltétlenül.
Kresz 43 szakasz ír erről, de ez sem az elsőbbségedet szabályozza, csak a felelősségedet.
“
(4) * A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek
biztonságának a megóvására.”
A gyalogosnak nem lesz elsőbbsége, de ahogy írtam a felelősség a tied. 12 oldal lap alja. [link]
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztons..
"valószínűleg a leírt szituban a kerékpárosnak elsőbbséget kell adj, mert jármű"
A Rákóczi Ferenc úton közlekedő bringásnak elsőbbséget kell adni, igen.
Az STOP tábla vonalában található járdáról lelépőknek/lehajtóknak/leszállóknak semmiféle elsőbbségük nincs a Kisgyár utcából jövő autós/bringás/stb. szemben.
A google fotón látható két szép leányzót nyugodtan átengedheted ettől függetlenül.
"A gyalogosnak nem lesz elsőbbsége, de ahogy írtam a felelősség a tied."
Helyesen: A gyalogosnak nem lesz elsőbbsége, és baleset esetén vizsgálják, hogy miért nem tudott megállni az autós.
Ez már kicsit túlzás, amit írsz.
A járdáról lelépő/letekerő/leszálló gyalogosnak/bringásnak/repülőnek NINCS elsőbbsége, nem kell elengedned, ha a Kisgyár utcából mész kifelé.
Ha a Rákóczi Ferenc utcáról kanyarodsz le, akkor igen.
Függetlenül attól, hogy gyalogos/bringás/10 éves/jó csaj.
Még egyszer: Járdáról lelépő/letekerő személyeknek semmiféle elsőbbségük nincs az adott szituban. Az, hogy az autóst is megruházzák (nem biztos), az nem jogosít fel, hogy az úttestre levágódj.
Még mielőtt ezen jár majd az agyad, hogy lelépegetsz az autók elé, mert úgy is meghúzzák őket.
1. Téged ütnek el.
2. A helyszínelés dönt arról, hogy mindent megtett-e az autós a beleset elkerülésére.
3. A STOP tábla vonalában nem kell megállnia.
“ Még egyszer: Járdáról lelépő/letekerő személyeknek semmiféle elsőbbségük nincs az adott szituban.”
Értem. Csak azt nem, hogy ez hol van leírva. Az tény, hogy az a keresztező járda a keresztező út része. Ezt még a kreszdoki is elmagyarázza! Elsőbbségadás sorozat 6.
Az is tény, hogy a kerèkpáros az járművezető.
Az is tény, hogy a 10 éves tekerhet a járdán, meg más kerékpáros is a kresz egyéb rendelkezései alapján
És az is tény, hogy az elsőbbségadási kötelezettség a keresztező úton közlekedô járművekre vonatkozik.
A kerékpár jármű, az a járda a keresztező út része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!