Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Sikertelen PÁV vizsga utan...

Sikertelen PÁV vizsga utan mar soha nem lehet jogositvanyom?

Figyelt kérdés
5-ször sikertelen volt a forgalmi vizsgám, kisebb nagyobb hibák miatt, és pávra kell mennem, Nos mivel nem erzem magam jelen pillanatban alkalmasnak, kisse kimerult vagyok, az lenne a kerdesem hogy ha esetleg nem sikerül (csak azert megyek hogy megadjam a lehetőseget magamnak) akkor kesőbb mondjuk 2 év múlva amikor összeszedem magam, indulhatok-e jogsit szerezni? Vagy már soha nem lehet?

#PÁV #páv vizsga #Sikertelen forgalmi #Sikertelen páv vizsga #Forgalmi utan páv
2021. febr. 23. 01:10
 1/7 anonim ***** válasza:
86%
PÁV 4-et kell lerakni, ne aggódj, az még fáradtan is menni fog, annyira keveset fognak kérni.
2021. febr. 23. 01:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
86%
Sikerülni fog a páv4, ne félj. Lassú csiga vagyok és a páv3 majd rá egy évre a 2 is sikerült, ha nem sikerül 15 napos van fellebezni és utána már tudod, hogy mi lesz nagyjából. Ha kérdésed van, írj. Akár telegramon/viberen elmondom mi vár vagy leírom, lényeg, hogy szívesen segítek mert tudom milyen stresszes egy ilyen. :)
2021. febr. 23. 01:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
80%
Elég nagy bukta lenne újra kifizetni százezreket a teljes tanfolyamra. Jobban járnál a PÁV-al.
2021. febr. 23. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Lehet vezetői engedélyed. „Alkalmatlan” minősítésű PÁV vizsgával is lehet, és PÁV vizsga nélkül is lehet.


1.) A gyakorlati vizsgá(k)ra rendelkezésre álló idő a sikeres közlekedési alapismeretek vizsgától (köznyelvben: KRESZ vizsga, elméleti vizsga) két év időtartam. [*¹]

A tavaszi veszélyhelyzet miatt, adott időszakra vonatkozóan, ezt a két évet hosszabbították; lehet, hogy most is lesz ilyen; ez is számíthat neked.


2.) A sikeres közlekedési alapismeretek vizsgától számított két éven belül, a gépjármű-vezetési gyakorlatból ötödik sikertelen vizsgát követő vizsga letételéhez rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálat szükséges. [*²]


3.) Ha elvégezteted a vizsgálatot, akkor annak - felülvéleményezés kérelmezésével, vagy anélkül – kétféle eredménye lehet:

3.a.) „Járművezetésre pszichológiailag alkalmas” minősítést kapsz, akkor a továbbiakban közúti járművezetői vizsgához kapcsolódóan rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatra nem leszel kötelezhető. [*³] (A mentesség tehát egész életedre vonatkozik, és minden közúti járművezetői kategóriára.)

3.b.) Ha „Alkalmatlan” minősítést kapsz, az sem jelenti azt, hogy már soha nem lehet vezetői engedélyed. Sőt, akár el is hagyhatod a PÁV vizsgát. Ennek oka, hogy a sikertelen vizsgák számának megállapításánál a megelőző két éven belül, azonos kategóriában tett forgalmi vizsgákat kell figyelembe venni. [*⁴] A meglevő sikeres alapismeretek vizsgád esetén ez nem jelent lehetőséget, hiszen a sikeres gyakorlati vizsgára rendelkezésre álló két év alatt nem tud elévülni sikertelen gyakorlati vizsga. Viszont, ha újra végzed a tanfolyamot (aminek későbbi lehetőségéről írsz a kérdésednél), akkor az első gyakorlati vizsgádig lehet, hogy lesz akár több olyan sikertelen gyakorlati vizsgád, ami több, mint két éves, ezért már nem számít. Ha egy is elévül így, akkor nem lesz megelőző öt sikertelen gyakorlati vizsgád, tehát nem szükséges sikeres PÁV vizsga a gyakorlati vizsgádhoz. Az se számít, ha nincs PÁV, az se, ha „Alkalmatlan” minősítésű volt; nem kell. És ahogy idővel egyre több gyakorlati vizsgád elévül, akár újabb sikertelen vizsgá(k)ra is lesz módod úgy, hogy még nem a hatodik következik, amihez már PÁV kell. Lehet, hogy mire az új tanfolyam során a gyakorlati vizsgáig jutsz, már annyi idő eltelik, hogy egy sem fog számítani, eleve öt új lehetőséggel indulsz.


4.) A „Sikertelen PÁV vizsga utan mar soha nem lehet jogositvanyom?” – a fentieken túl – azért sem áll, mert a sikertelen PÁV vizsga nem egész életre szól. Ha a gépjárművezetőt a pályaalkalmassági vizsgálaton a vizsgált kategóriában alkalmatlannak minősítették, újabb pályaalkalmassági vizsgálatát, azonos vagy magasabb kategóriában, a pályaalkalmassági véleményben feltüntetett időpontot - amely nem haladhatja meg a határozat kiadását követő két évet - követően kérheti. [*⁵] (Tehát, legrosszabb esetben kétévenként lehet újrapróbálkozni.)


Mérlegelhetsz. Te tudod, mennyi időd van még a két évből, ami alatt vizsgát tehetsz; belefér-e még a PÁV vizsga, és annak sikere után új gyakorlati vizsga; és hogy ha időd van is, elszántságot érzel-e? Ha igen, akkor ez a legolcsóbb. Ha várhatóan kicsúszol a rendelkezésre álló időből, akkor nem érdemes PÁV-ozni, attól nem lesz vezetői engedélyed; viszont lehet majd nélküle is.


┌─ *¹ 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól 14. § (1) ─┘

┌─ *² 444/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet a közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatáról 3. § (2) a) ─┘

┌─ *³ 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól 14. § (4) ─┘

┌─ *⁴ 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól 14. § (4) ─┘

┌─ *⁵ 444/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet a közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatáról 9. § ─┘

2021. febr. 24. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát, megnyugodtam. Van még időm Decemberig, és jövőhéten lesz a páv, tényleg nagyon szépen köszönöm a segítségetek.
2021. márc. 3. 01:56
 6/7 anonim válasza:
Sziasztok !Segitséget szeretnék kérni .Elkezdtem a jogsit sikeres elméleti vizsgával, 2x -i gyakorlati vizsga bukással sajnos kifutottam az időből lejárt a két évem.Ha újra sikeres kressz vizsgát teszek újra indul az 5 bukás vagy az előző kető beleszámit?
2021. szept. 8. 16:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

A vészhelyzet miatt a KRESZ vizsga érvényessége is kitolódott. Nézz utána, van még valamennyi időd.


Ha újrakezded, 0-ról indulsz, vezetett óraszámokban is. Nem éri meg.

2021. szept. 8. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!