9. es geometriában elakadtam?
Adott egy általános és hegyesszögű ABC háromszög, és AB oldalán egy P pont. Tekintsük az összes, ABC háromszögbe beírt háromszöget, melyeknek a három csúcsa az ABC háromszög három különböző oldalára illeszkedik, és egyik csúcsa P. Szerkeszd meg ezek közül a legkisebb kerületűt! A. Bizonyítsd be, hogy az előző példabeli háromszögek kerülete annál kisebb, minél közelebb van P pont a szemközti csúcshoz!
A bebizonyítás része kellene, a többi megy.

válasza:Tükrözd a P pontot az AC és BC egyenesekre. Kösd össze a tükörképeket!
Az így kapott egyenes kimetszi az AC és BC egyenesekből a minimális kerületű háromszöget!
Kapcsolódó kérdések:
Tudom egy háromszög oldalait, és tudom egy hozzá hasonló háromszög kerületét. Kiszámolom annak a háromszögnek a kerületét, aminek csak az oldalait tudom. Utána a nagyobb kerületet kell a kisebbel elosztani és beszorozni az oldalakat, hogy megkapjam a hasonló háromszög...
A kérdésem, hogy a 10:30-at, hogyan kell átalakítani 0,5-re? Ugyanez 11:15-nél, ami 1,25 lett.
Egy (3;-1) középpontú kör a 2x-5y+18=0 egyenletű egyenesből 6 egység hosszúságú húrt mersz ki, Mi a kör egyenlete? Ugye a sugárt kell ehhez meghatározni. A kör középpontjából merőlegesen bocsátottak az adott egyeneste. A közös pont koord.(1;4) lett igy tudjuk a kor...
Egy egyenlő szárú háromszög alapja 7 cm, szárai 8 cm hosszúak. A háromszöget egy az alappal párhuzamos szakasszal két egyenlő területű részre (egy trapézra és egy háromszögre) osztjuk. Mekkorák lesznek az így kapott trapéz oldalai?
Kép: Van 4 háromszög(CIH, CEJ, BHJ és BIE), és be kell bizonyítani, hogy a háromszögek köré írható körök egy pontban metszik egymást.Köszi a segítséget!(Az alapfeladat onnan kezdődik, hogy rajzoljunk 4 háromszöget 4 vonal segítségével-de ez már megvan)
Múlthéten hiányoztam, és egy feladatot nem tudok megcsinálni.A feladat a következő(ábra a végé):Az ábrán látható "parkettán" véletlenszerűen válasszunk ki egy pontot. Mennyi a valószínűsége annak, hogy a kiválasztott pont négyzet belsejébe esik? Megoldás a könyv végén: 1/ 2ctg(pi/8) +1
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!