Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy lehet normálisan megtanul...

Hogy lehet normálisan megtanulni angolul?

Figyelt kérdés

Középiskolában 4 évig tanultam angolt, azóta olvasott szöveg értésére (IT szakkönyvek, cikkek) viszonylag sokat használom, de még így is botrányos a tudásom. Szó szerint több ezer oldalt olvastam már el angolul (ilyen Java reference book ami alapból 1800 oldal, stb.).

Néha nézek angol videókat angol felirattal, de kb. semmit nem segít. Hallgatok angol nyelvű zenét, de nagyjából semmit nem értek belőlük (max egy-egy sort). Arról, hogy a hallott szöveget megértsem, arról már le is tettem. De az olvasott szövegből is csak a nagyon alapot értem meg. Itt van pl. három kép egy tesztből, nyilván egyiket sem találtam el: [link]

Szóval a kérdés, hogy lehet normálisan megtanulni angolul?

febr. 25. 13:21
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Mindenkinek más válik be, nekem kizárólag a különtanár működött. Személyes/online óra, házifeladat, “számonkérés”
febr. 25. 14:31
 2/10 Potyondi Gergely ***** válasza:
100%

Szerintem az egyik legjobb módszer, ha beíratkozol egy tanfolyamra.

Magántanulóként az ember nehezen motiválja magát nyelvtanulásra, de van akinek sikerül.

febr. 25. 14:33
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Elválik ez, a teszt megoldás, és a nyelvhasználat. A teszt megoldásnál a meglevő, biztos alap nyelvtan (no meg kifejezés, stb) tudásra támaszkodva az agyadat kell használni. Először is a korábbi tanulmányok alkalmazásával fel kell ismerni, hogy itt egy szenvedő szerkezetű megállapítás van, mely konstrukciónak, hogy úgy mondjam, az "eleje" hiányzik, tehát a létige. Másodszor is, fel kell ismerni, hogy a választékból melyik lehet a létige (kiesik a negyedik), méghozzá az értelemből kifolyólag a múltra vonatkozó (kiesik a második) használatos alak, és az értelemből kifolyólag ami hülyeség (kiesik a első).

És persze indulhatunk onnan is, hogy azt akarja mondani, bizonyára legalább 100 éve építették (következtetés abból, hogy k* régi), és nyilván tudjuk, hogy melyik segédige milyen szerkezetben jelenti a múltra vonatkozólag, hogy bizonyára, az meg ugye a must have done szerkezet.

Aztán bizonyos gyakorlási mennyiség után az agy ezt a folyamatot tudatos, lépésenként gondolkodás nélkül véghezviszi - ez lesz a nyelvhasználat.

Valóban sokat segít egy "lektor", mert ezen a fokon még azt is el kell dönteni, hogy jól és pontosan érted-e, amit a szöveg akar mondani. Aztán később jó szolgálatot tesz a cloze-teszt, amit némi kompromisszummal, te is, mint számítógépes, előállíthatsz, fogsz egy semleges angol szöveget, és minden ikszedik szót kiütteted egy algoritmussal, öt ponttal helyettesítve, aztán megpróbálod visszahelyettesíteni. Ha nyelvtanár csinálja, nyilván azokat a szavakat üti ki, amelyek e szempontból "érdekesebbek". Ennek a legprimitívebb formája az, mikor az oldal végén lapozás előtt megpróbálod kitalálni, mi lesz a következő oldal első szava.

febr. 26. 09:05
 4/10 anonim válasza:
Nagyon sok melò kell bele ha igazàn megakarod èrteni a nyelvet. Kb 15 ève kezdtem o ròl önàlloan majd magàntanàr/csopot felvàltva mikor mennyi idöm meg pènzem volt rà. A közepet pàr ève tettem le meg most kèszülök a c re de csak íràsbelire. Szerintem a hallott szövegèrtèshez anyanyelvi beszèlgetès partnerrel/külföldön tartòzkodàssal elengedhetetlen. A mai napig alig fogom èn is mèg ennyi èv tàvlatàbol is a hallott szöveget. Felirattal nèzve egy filmet èg ès föld mert szinte csak azt gyakoroltam èn is. Szal' ha beszèd akkor dumàzni sokat angolul, olvasàshoz meg az alapoktòl kezdve az összes nyelvtannal a fejedbe tisztàba kell lenni, mert ahogy az elöttem írtàk nem mindegy hogy valami szenvedöbe van vagy müveltetöbe pl. Meg a vègère azt mondanàm hogy motivàltnak kell lenni meg àllandoan visszatèrni dolgokhoz ha valami nem megy. Kezdve könnyített olvasmànyokkal faxàn felèpítve a bonyolultabbak fele ùgy, hogy közbe nyomod a nyelvtant amíg be nem vèsödik. Ehhez jò egyèni felkèszülèshez könyv ami bejött nekem a English Grammar sorozatok. Kitartàs, következetessèg, ès napi gyakorlàssal sokat fejlödhetsz.
febr. 26. 10:47
 5/10 anonim ***** válasza:
Magánokat olvasatlanul törlöm, amúgy.
febr. 26. 11:29
 6/10 anonim ***** válasza:

Én is kb, mint #4-es.

A legfontosabbak szerintem: motiváció, rendszeresség, fokozatosság.

Az utóbbi kettőnek keretet ad egy tanfolyam, főleg, hogy egymásra épülő anyagot szokás összeállítani, így egyrészt a régit gyakorlod, másrészt mindig kicsit több új dolgot is hozzá tanulsz.

Ami a motivációt illeti, ha elakadsz azt nézd, mennyivel tudsz többet, mint pár hete, valamint, hogy mi a célod az egésszel.

Nyelvtani tesztek stb-k segítenek felderíteni a hiányosságokat, ekkor érdemes ezekkel foglalkozni, ha már tudnod kéne.

Érdemes lehet valami játékokat is bevonni a tanulásba, amiktől nem érzed kényszerű tanulásnak. Esetleg valami kártyás játékot, ahol valamit le kell írni, és beszélni kell, angolul játszani, vagy online játékot, ahol van szöveg. Boltokban a termékek elnevezését, leírásait nézegetni.

Hasznosak még a könnyített szövegű hírek, mesék szöveges és hangos formátumban.

Azt is érdemes megfigyelni magadon, hogy tanulsz jobban, hallás után, ábrákkal, stb, és ehhez igazítani az otthon gyakorlást.

febr. 27. 15:31
 7/10 anonim ***** válasza:

Ha nem ment a teszt, az nem gond. Ha megérted az angolt, és tudsz érthetően kommunikálni, viszont nem akarsz angol nyelvű környezetben élni, akkor mindegy, hogy a nyelvtanod meg van-e. Rengeteg angol nyelvű szakkönyvet olvastam, angolokkal, és amerikaiakkal dolgoztam együtt. De a 12. igeidőről fogalmam sincs, vagy arról se, hogy mi az a főnévi igenév. De a munkatársaim is dolgoznak, én is, pénzért. És nem csökkenti a hatékonyságot, ha nem tudok egy rendhagyó alakot, vagy egy magyaros sorrendbe teszem a szavakat. Mert nem egy nyelvészeti, vagy irodalmi alapítványnál dolgozom, hanem egy profitorientált cégnél. Nem az a célod, hogy jól beszélj angolul, hanem hogy hatékonyan tudj kommunikálni angol nyelven.

Biztosan le fognak pontozni azok, akiknek nem okoz nehézséget a Future Continous, és a Future Perfect Continous megkülönböztetése, és évi 3 hónapot töltenek Amerikában, vagy angolt tanítanak, vagy mit tudom én.

De az igazság az, hogy szakmai ismeretekkel sokkal többre mész, mint az angol grammatika kiterjedt ismeretével.

márc. 3. 20:27
 8/10 anonim válasza:

Nagyon nehezen tanulhatsz nyelvet, én ezt 10 másodperc alatt teljesítettem volna

10/L

márc. 21. 20:15
 9/10 anonim ***** válasza:

16 év alatt nem lehetnél az oldalon...

márc. 21. 20:30
 10/10 anonim ***** válasza:

"én ezt 10 másodperc alatt teljesítettem volna"

De nem rólad van szó. Biztosan van olyan, aki gyorsabban fut, magasabbra ugrik, hamarabb ad össze számokat fejben, mint te. Aki saját magát tartja mércének, az egy nagy bunkó.

márc. 22. 09:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!