"gyalumén" A helyesírás ellenőrző jónak fogadja el, de nem tudok vele egy épkézláb mondatot, vagy párbeszédet mondani. Írnátok?

> A helyesírás ellenőrző jónak fogadja el
Igen, hiszen itt két értelmes szó kapcsolatáról van szó, a gyalu szónak és a mén szónak az összetételéről. Ha ebből a két szóból összetett szót akarunk alkotni, akkor – figyelembe véve a szavak szófaját is – azt így kellene írni. Az más kérdés, hogy nincs ilyen szóösszetétel, nincs jelentés társítva ehhez a szóösszetételhez. De ettől még helyesírási szempontból megfelelő eszen szóösszetétel írásmódja.
De ugyanígy helyesírási szempontból megfelelő, de valódi értelemmel nem rendelkező szó lenne pl. a kovácspuding, a zenecipő, a nyakceruza vagy a tengelykrumpli is.
Hát könnyű megcáfolni:
Ha hasonló ragozással egy másik ragos névszót készítünk belőle:
"gyaludén" szót.
Ez is megfelelő az ellenőrző program szerint.
Gondolom a dén szó mint olyan nem létező magyar értelmes szó? Vagy igen?

#3: Erre hirtelen nem is gondoltam. :-) De igen, ez is egy jó feloldás.
~ ~ ~
> Ha hasonló ragozással egy másik ragos névszót készítünk belőle:
> "gyaludén" szót.
Igen, itt is a ragozott alak miatt jó a „gyaludén” szó is. Ettől függetlenül az én szóösszetételes megközelítésem miatt is helyes lenne a „gyalumén” szó.

csereberével kitalálhatjuk, hogy mire gondolt a gép:
1) pengés megfejtés: ez jónak tűnik, mert bármilyen főnév+én jó neki.
2) bár lehet, hogy az én-t névmásnak veszi, és elfogadja összetételi tagnak, ellenőrizzük: gyaludte? nem jó. gyaludmi? nem jó. – akkor ezt elvethetjük.
3) dén mint utótag: kalapdén? nem jó. csillagdén? nem jó. – ejthetjük.
4) gyalu+mén? simán, az összetételeket nemigen szokta értelmezni, ha amúgy szintaktikailag okés... (nem is dolga neki, hiszen ez HELYESÍRÁS–ellenőrző) akkor nézzük: gyaluparipa? jó. gyalukenguru? jó. gyaluzebra? jó. – akkor ez is egy jó megfejtés.
5. Ezekre való a külön-egybe funkciója az oldalnak egyébként.
Az első amit írtál) kizárt hogy penge megfejtés lenne: mert főnév + rag + főnév egyben nem elfogadható a gépnek. Kihagytad a ragot az első főnév után.
Semmilyen főnév + nem főnév eseti összetoldását nem tolerálja. pl. gyalutöbb, gyalukék - még a melléknévvel sem, pedig létezik királykék kávébarna - ami jó neki. Gyalu-kéket (vagy a pénz-kevést) kötőjellel elfogadja. Ez nekem azt mutatja hogy bármilyen nem állandó jelzős szerkezetnél, ha mondjuk egy valamilyen gyalura emlékeztető kék színre szeretnél utalni akkor kötőjellel megfelelő. Pl. zsiráf-nagy elfogadja.
Jó példa erre a bivalyerős, amit egybe és kötőjellel is elfogad.
szentistent adjonistent elfogad jóistent már nem csak kötőjellel.
Bár szerintem bármely két szót szófajtól független elfogad kötőjellel.
Pár próba stb.-egy, oké-jár jó neki.
Megállapítható, hogy két főnév összetett szóvá alakítását szabadon elfogadja. Ami viszont a nyelvünkre is jellemző hogy könnyen összetesz főneveket alkalmi használatra is akár.
Pl. csúcsfej, ollókéz, Radírfej,
Érdekes hogy a ficak szót nem ismeri, mint zug szeglet sarok.
De a nyí szót elfogadja. A pajtában állatok nyínak. Szép régies nyivákol, nyüszít. Nem tudom van-e aki élő nyelvben használja.

Miért ne lenne jó a yamahai? Sima -i képzős szerkezet. Még erőszakot sem kell tenni a nyelven, hogy értelmes mondatot alkossunk vele. „Sokat fejlődött az utóbbi években a Harley-Davidson, de azért yamahai magasságokat ne várjunk tőle.”
Mindettől függetlenül a hivatkozott oldal egy buta algoritmus, nem képes értelmezni a kifejezéseket, ennélfogva elég nagy hibaszázalékkal dolgozik.

Nem jól fogjátok, én arra utaltam volna (ha kifejtettem volna) hogy ilyen erővel az össze mocimárkára lehet képezni jelzős szerkezetet. Nincs létjoga épp egynek ott lennie másiknak meg nem.
nincs:
jawai kawasaki apriliai vespai suzuki babettai
van:
hondai
Fülemnek jobban cseng a kawasakis, yamahás melléknév képzés ilyen esetben.
Ahogy suzukis szót ismer a szótár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!