Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » "gyalumén" A helyesírás...

"gyalumén" A helyesírás ellenőrző jónak fogadja el, de nem tudok vele egy épkézláb mondatot, vagy párbeszédet mondani. Írnátok?

Figyelt kérdés
[link]

ápr. 27. 13:26
1 2
 1/15 2*Sü ***** válasza:
64%

> A helyesírás ellenőrző jónak fogadja el

Igen, hiszen itt két értelmes szó kapcsolatáról van szó, a gyalu szónak és a mén szónak az összetételéről. Ha ebből a két szóból összetett szót akarunk alkotni, akkor – figyelembe véve a szavak szófaját is – azt így kellene írni. Az más kérdés, hogy nincs ilyen szóösszetétel, nincs jelentés társítva ehhez a szóösszetételhez. De ettől még helyesírási szempontból megfelelő eszen szóösszetétel írásmódja.

De ugyanígy helyesírási szempontból megfelelő, de valódi értelemmel nem rendelkező szó lenne pl. a kovácspuding, a zenecipő, a nyakceruza vagy a tengelykrumpli is.

ápr. 27. 13:41
 2/15 A kérdező kommentje:

Hát könnyű megcáfolni:

Ha hasonló ragozással egy másik ragos névszót készítünk belőle:

"gyaludén" szót.

Ez is megfelelő az ellenőrző program szerint.

Gondolom a dén szó mint olyan nem létező magyar értelmes szó? Vagy igen?

ápr. 27. 14:08
 3/15 anonim ***** válasza:
93%
Megjelent a rozsda a fejszém pengéjén. Meg a gyalumén is. Sőt, a te gyaludén is.
ápr. 27. 14:12
 4/15 2*Sü ***** válasza:
82%

#3: Erre hirtelen nem is gondoltam. :-) De igen, ez is egy jó feloldás.

~ ~ ~

> Ha hasonló ragozással egy másik ragos névszót készítünk belőle:

> "gyaludén" szót.

Igen, itt is a ragozott alak miatt jó a „gyaludén” szó is. Ettől függetlenül az én szóösszetételes megközelítésem miatt is helyes lenne a „gyalumén” szó.

ápr. 27. 14:23
 5/15 BringaManó ***** válasza:

csereberével kitalálhatjuk, hogy mire gondolt a gép:

1) pengés megfejtés: ez jónak tűnik, mert bármilyen főnév+én jó neki.

2) bár lehet, hogy az én-t névmásnak veszi, és elfogadja összetételi tagnak, ellenőrizzük: gyaludte? nem jó. gyaludmi? nem jó. – akkor ezt elvethetjük.

3) dén mint utótag: kalapdén? nem jó. csillagdén? nem jó. – ejthetjük.

4) gyalu+mén? simán, az összetételeket nemigen szokta értelmezni, ha amúgy szintaktikailag okés... (nem is dolga neki, hiszen ez HELYESÍRÁS–ellenőrző) akkor nézzük: gyaluparipa? jó. gyalukenguru? jó. gyaluzebra? jó. – akkor ez is egy jó megfejtés.

ápr. 28. 05:56
 6/15 A kérdező kommentje:

5. Ezekre való a külön-egybe funkciója az oldalnak egyébként.

Az első amit írtál) kizárt hogy penge megfejtés lenne: mert főnév + rag + főnév egyben nem elfogadható a gépnek. Kihagytad a ragot az első főnév után.

Semmilyen főnév + nem főnév eseti összetoldását nem tolerálja. pl. gyalutöbb, gyalukék - még a melléknévvel sem, pedig létezik királykék kávébarna - ami jó neki. Gyalu-kéket (vagy a pénz-kevést) kötőjellel elfogadja. Ez nekem azt mutatja hogy bármilyen nem állandó jelzős szerkezetnél, ha mondjuk egy valamilyen gyalura emlékeztető kék színre szeretnél utalni akkor kötőjellel megfelelő. Pl. zsiráf-nagy elfogadja.

Jó példa erre a bivalyerős, amit egybe és kötőjellel is elfogad.

szentistent adjonistent elfogad jóistent már nem csak kötőjellel.

Bár szerintem bármely két szót szófajtól független elfogad kötőjellel.

Pár próba stb.-egy, oké-jár jó neki.

Megállapítható, hogy két főnév összetett szóvá alakítását szabadon elfogadja. Ami viszont a nyelvünkre is jellemző hogy könnyen összetesz főneveket alkalmi használatra is akár.

Pl. csúcsfej, ollókéz, Radírfej,

Érdekes hogy a ficak szót nem ismeri, mint zug szeglet sarok.

De a nyí szót elfogadja. A pajtában állatok nyínak. Szép régies nyivákol, nyüszít. Nem tudom van-e aki élő nyelvben használja.

ápr. 28. 10:19
 7/15 A kérdező kommentje:
Eszem eldobom: yamahai -t elfogadja a szótár.
ápr. 28. 11:10
 8/15 anonim ***** válasza:
58%

Miért ne lenne jó a yamahai? Sima -i képzős szerkezet. Még erőszakot sem kell tenni a nyelven, hogy értelmes mondatot alkossunk vele. „Sokat fejlődött az utóbbi években a Harley-Davidson, de azért yamahai magasságokat ne várjunk tőle.”

Mindettől függetlenül a hivatkozott oldal egy buta algoritmus, nem képes értelmezni a kifejezéseket, ennélfogva elég nagy hibaszázalékkal dolgozik.

ápr. 28. 12:52
 9/15 2*Sü ***** válasza:
A helyesírás azt szabályozza, hogy *ha* létezik egy adott szó, akkor azt hogyan kell leírni. A Yamaha egy tulajdonnév. Ha -i képzős melléknevet képzünk belőle, akkor az Y kisbetűs lesz, az -i képzőt kötőjel nélkül kapcsoljuk a szóhoz. Helyesírási szempontból tehát helyes az, hogy yamahai. Szerintem amit te firtatsz az az, hogy létezik-e, értelmes-e, használt-e egyáltalán az adott szó. Ez viszont nem helyesírási kérdés, mert ahogy kezdtem, a helyesírás arról rendelkezik, hogy ha létezik egy szó, azt hogyan kell helyesen írni.
ápr. 28. 13:07
 10/15 A kérdező kommentje:

Nem jól fogjátok, én arra utaltam volna (ha kifejtettem volna) hogy ilyen erővel az össze mocimárkára lehet képezni jelzős szerkezetet. Nincs létjoga épp egynek ott lennie másiknak meg nem.

nincs:

jawai kawasaki apriliai vespai suzuki babettai

van:

hondai

Fülemnek jobban cseng a kawasakis, yamahás melléknév képzés ilyen esetben.

Ahogy suzukis szót ismer a szótár.

ápr. 28. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!