Ha elmész egy étterembe és sokat kell várni, akkor adsz borravalót?
Ha akarok még oda menni legközelebb, akkor adok borravalót.
Jó, igazából akkor is ha nem megyek többet, de ha akarok még oda járni, akkor nem mernék nem adni.
13-mas! A borravaló adása onnan szokás, hogy valamikor a pincérek nem kaptan külön fizetést, hanem a vendégtől kapott jatt volt a keresetük. Ez ma már persze változott, de nem teljesen: sok helyen még mindig csak egy kötelező minimál összeget kap a pincér, amit keres borravalóként, az a rendes keresete. Máshol pedig a szervízdíjat eleve felszámolják a számlához (az étlap végére le szokták írni, hogy a számla tartalmazza-e a szervízdíjat vagy sem), tehát amúgy nem tudod megkerülni a borravalózást.
Egyébként megértem a hozzáállásod, én pl a hálapénzt rühellem nagyon, és itt hangsúlyozom ki, hogy orvosként. Én is megkapom a fizum, senkivel nem fogok másként bánni, mert a zsebembe csúsztat egy 10-est (amit próbálok nem elfogadni - kevés sikerrel - és végül megy bele egy dobozba, amiből műszereket és felszereléseket veszünk). Jó volna, ha kihalna már ez a rendszer, mert borzasztó kellemetlen, pláne ha látom, hogy aki adja, az valszeg a konyhapénzből veszi el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!