Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Bibliát hogyan érdemes olvasni?

Bibliát hogyan érdemes olvasni?

Figyelt kérdés

jún. 26. 12:54
A kérdező szavazást indított:
Elejétől végéig
Részletekben
Sehogy mert a tudatlanság áldás
Összevissza
22 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
50%
Hittanra kell járni, és ott megtanulja az ember, hogy hogyan és mikor, mit.
jún. 26. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Mivel én már olvastam ezért tudok ajánlani egy tippet hogyan tudd úgy elolvasni, hogy érthető is legyen és ne is tartson sokáig.


Fel kell bontani olyan részekre, amik hasonlítanak egymáshoz és egyben vannak, mindegyikből egy-kettő fejezetet (nem egész könyvet és nem is verset, hanem fejezetet) elolvasni egy nap. Fontos még hogy csak akkor olvassad, amikor kedved van hozzá, ne pedig kényszerből, mert úgy nem fog megragadni.


Szerintem ilyen részekre érdemes feloszatni:


1Mózes- Eszter (a krónikák nagyjából ugyanazt írja le, mint a királyok, ezért azt szinte ki is hagyhatod): ezek a részek a zsidóság történetét tartalmazzák nagyjából, kevés erkölcsi tanítással, inkább történetekkel. A történeket nagyja az egyiptomból kivonulástól (i.e. kb. 1200) a zsidók babiloni fogságáig (i.e. kb. 500) tart


Jób-Énekek éneke: erkölcsi tanítások, példázatok, versek (mivel magyarul olvasod nem igazán érezhető a verses forma)


Ézsiás-Malkiás: próféták, nagyjából a babiloni fogság után íródtak, de nem mind, próféciákat és erkölcsi tanításokat tartalmaznak


4 evangélium


Apostolik cselekedetei-Jelenések


A katolikus Bibliába beletartozó plusz könyvek (Makkabeusok, Judit, Tóbiás, Bölcsesség, Sírák fia, Báruk) nélkül is meg lehet érteni a teljes Bibliát, ezek pluszt adnak hozzá. Elsőre ez túl sok lenne úgyhogy érdemes ezeket akkor végigolvasni a többi után, ha érdekel. Nincs bennük olyan, ami a többi könyvet mássá tenné, úgyhogy ha összezavarna vagy nem vagy rá kíváncsi, akkor kihagyhatod, de ezek is jók, érdemes őket elolvasni.

jún. 26. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Először megismertem belőle részleteket.

Aztán egyre inkább azt éreztem, hogy el kell olvasnom szép sorban az elejétől a végéig az egészet.

A Biblia teljes szövegének elolvasása RENGETEGET jelentett. Az, hogy azóta összefüggéseiben látom az egyes könyveket, a leírtakat.

Nem tervezem, hogy újra az egészet elolvassam, azóta részleteket olvasok belőle, de nagyon örülök, hogy egyszer olvastam.

jún. 26. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Károli bibliát olvasom jelenleg
jún. 26. 13:26
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
A Bibliát több sorrendben is lehet olvasni. Lehet ugy, ahogyan a Bibliában található. Vagy lehet időrendi sorrendben. Illetve lehet mindennap más más jellegű részt olvasni. Ez azt jelenti, hogy mondjuk hétfőn mozgalmas történelmi részeket olvasol, vagyis 1Mózestől Eszterig. Kedden Jézus életéról és tanításairól olvashatsz, vagyis az evangéliumokat. Szerdán a keresztény gyülekezetről szóló részt, Cselekedetek könyve. Csütörtökön próféciák és erkölcsi útmutatások vagyis Ézsaiástól Malakiásig és a Jelenések könyve. Péntek költemények és énekek vagyis Jób, Zsoltárok, Énekek éneke. Szombat bölcs gondolatok az élethez, Példabeszédek és Prédikátor. Vasárnap pedig a gyülekezeteknek szóló levelek Rómától Júdásig.
jún. 26. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

2-es vagyok


Azt kifelejtettem, hogy akár egészben olvasod, akár részletekben, minden könyvet külön könyvnek tekints. Tehát például ne legyen az, hogy mondjuk az 1Mózesnek a 4/5-ét elolvasod, majd a következő napon az 1Mózes maradékát elolvasod a 2Mózes elejével együtt. Inkább akkor a következő napon csak az 1Mózes végét olvasd el. Ha nem így csinálod, akkor lehet belekavarodsz, mert velem is ez volt. Ha egy sorozatnak van 3 évada, mindegyik 10 részes, akkor sem érdemes az 1. évad első 8 részét egybe végignézni, aztán az utolsó két részét a 2. évadnak az első 4 részével együtt nézni. Ezt nem parancs, csak egy jó tanács. De azt mindneképp fontos tudni, hogy a Biblia egyes könyvei más-más időben íródtak és régen külön írásonként kezelték őket.


A Károlit csak akkor olvasd, ah ki tudsz igazodni a régi nyelvezeten, egy ideig én is azt olvastam ,de összekevertem a jelen és a múlt időt. Tartalmilag viszont ugyanazt írja, mint a többi, tehát ha kiigazodsz a régies nyelvezetén, akkor teljesen jó.

jún. 26. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Ha szellemi érdeklődésből olvasod, érdemes Jézus megismerésével kezdeni. Pl. Máté evangéliuma, János evangéliuma. Utána Apostolok cselekedetei, többi újszövetségi könyv.

Ószövetségből aztán ami felkelti az érdeklődésed (pl. ajánlom Zsoltárok könyve, Prédikátor könyve, Példabeszédek, Jónás, Jób, stb).

jún. 26. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, úgy értettem, ha életedben még nem olvastad és most ismerkedsz először vele.
jún. 26. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 tgt ***** válasza:
Elejétől érdemes olvasni és nem összevissza. A történetek egymásra épülnek.
jún. 26. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!