Panelban hogyan van a csengő bekötése?
nos az a helyzet, hogy egy dallamcsengőnk van. Eddig semmi gond nem volt vele, de most nem szól. A csengő alapból rendben van, mert a teszt gombbal tudom működtetni, és saját elemes tápforrása van.
Eddig azt hittem, csak a kapcsoló van kivezetve, és amikor megnyomja az ember összezárom a megfelelő helyen, és szól.
De nem, alulra bele volt barkácsolva egy házilag összerakott egyenirányító híd és egy relé, a relé kimenete volt a dallamcsengő kapcsolójára kötve.
A graetz híd (egyenirányató) feltételezi, hogy kintről valami váltóáramú táp jött eddig, amit egyenirányított, a relét meghúzta, és szólt. De a kábelben nincs tápfeszültség...
Vaami támpontot keresek, hogy hogyan működhet, mekkora feszültséget kellene keresnem...

Ez azért van, mert régen felcsengető gombok voltak, nem kaputelefon! Aztán egyszer csak lett kaputelefon, de nem kapták szét az egész régi rendszert, ezért múködött még a régi tápról. Aztán most már végleg megadta magát a régi cucc!
Vágd le a sallangokat, és kösd be a csengőgombot direktbe!
Na de várj ez nem kaputelefon! Az van, az működik.
Ez az a csengő ami az ajtó mellett van és azzal csenget be aki be akar jönni a lakásba a lépcsőházból.
Eddig rendben ment, most valami kínja lett...
Az a baj, hogy az egész egy cső burkolatán van, és az a burkolat az előszobafallal van egyben, az egy szekrénnyel... Így láncban le kellene bontani az egészet, már 1x megtettem amikor a Digi behozta a netet, hát egy napos meló volt...
Ezért érdeklődöm előre, mert ha nem egyszerű, akkor leszigetelem a kábelt aztán veszek egy vezetéknélkülit és el van feljtve...

Nem ez nem kaputelefon, de 25 ével ezelőtt, még fel lehetett csengetni a bejárattól, az váltakozó feszülségről működött. A tulaj cserélt csengőt, kellett hozzá egy egyenirányító, mert a relé anélkül prellegne!
Annak a maradékát találtad meg!

Biztos megszűnt a tápja.
Nem kell hozzá semmit kibontanod, a relé kimeneténél vágd le a vezetéket (ahol ha összezárod - mint írtad - és megszólal a csengő), azt a két vezetéket kösd be a csengőgombba, és kész!
Köszönöm a segítséget, a 3. válaszadó nyert, kiderült, hogy a kaputelefon volt meghibásodva, és amiatt nem volt betáplálása. Szerencsére megúsztam a fél előszoba lebontását :)
8 voltot kap alapból és 14-re megy fel ha nyomja valaki a gombot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!