Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen apróbb és durva tudomán...

Brain Storming kérdése:

Milyen apróbb és durva tudományos és technikai hibák vannak a Star Wars sorozatban?

Figyelt kérdés

Különösen azokról szeretnék válaszokat kapni, hogy melyek azok, amik félrevezetik a filmsorozat nézőit és rajongóit, és hamis világképet alakíthanak ki bennük?


Természetesen nyilvánvaló, hogy a Star Wars egy igényesen elkészített, a sci-fikre jellemző, tudományosnak és technikainak ható fogalomrendszert szólaltat meg és mutat be a filmekben - de mégis inkább a mese- vagy fatasy-kategóriába tartozik, ha összehasonlítjuk pl. az Alien-sorozattal, amely valóban sci-fi.


2010. jan. 7. 00:53
1 2 3 4
 1/31 A kérdező kommentje:

Egy pl., h mire gondolok: a 2. epizódban, amikor Obi-van "leparkol" a klónozók bolygója mellett, akkor az űrhajóját szállító (most ki kell találnom rá egy nevet, mert nem tudom, h a történetben hogyan nevezik) "hipermeghajtó-transzport keretet" nem állítja pályára a bolygó körül, hanem egyszerűen megáll vele az űrben.


Úgy gondolom, h egy űrbéli égitestet nem lehet egy bolygó felszínéhez képest egy rögzített v adott ponton "megállítani" v "pozícióba" helyezni, ha nem állítjuk geoszinkron pályára. Ilyesmire még utalás sincs a filmben (a könyvet nem olvastam, de sztem a többség sem, aki látta a filmet).


Feltehető lenne, h az adott bolygó fizikai jellemzői ezt lehetővé teszik, de a film egy olyan bolgyóról szólt, ahol az ember-léptékű (mert hát nem tudni, ha Star Wars szereplők emberek-e:))) lények számára mindenben megfelelt: gravitáció, légkör, stb., tehát ebből az következik, hogy egy a felszín felett lebegőnek ható test geoszinkron pályán mozog. (Előrebocsátom, h a "geoszinkron" kifejezést itt az adott bolygóra értem, vagyis talán pontosabb lenne "planetoszinkron" pályáról beszélni, ami általánosabbana jelezné, h bármely bolygóra érthető, a felszín adott pontja feletti szinkronpályára vonatkozik.)


Nem ragaszkodom a hasonló terjedelmű válaszokhoz, de mindenképpen érdekelne a válaszok részletes kifejtése - úgy lenne a legérdekesebb!

2010. jan. 7. 01:08
 2/31 anonim ***** válasza:
76%

A fénykard, mint olyan egy fizikai katasztrófa. A fény sosem fog MEGÁLLNI úgy egy méter után, és nem fog a másik fényen ELPATTANNI!!! Pláne nem, hogy közben HANGOT AD KI!!


Filmes szempontból érthető, de az űrben pl. nincsenek hangok. Mindegyik űrcsata, ami nem az atmoszférában van, néma csendes kellene, hogy legyen.

2010. jan. 7. 01:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/31 anonim ***** válasza:
97%

U.I.: Ugyanez vonatkozik az összes űrhajó-hangra is, úgy kollektíve.


Aztán nem csak az SW esik bele abba a hibába, hogy egy bolygót kb. egy faluval kever össze. Darth Maul közli, hogy Tatuinon egy-kettőre megtalálja a jediket, Luke azonnal megtalálja Dagobahn Yodát, stb... Egy bolygó olyan iszonytatóan nagy, hogy ez több, mint fura.

2010. jan. 7. 01:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/31 A kérdező kommentje:
Én magam, amikor láttam az első filmet a sorozatból (a faluban a Birodalom Visszavágot adták elsőként), elkezdtem agyalni, hogy vajon mien erők tarhatják kordában a fénykard anyagát - arra jutottam (voltam kb 6.-os), hogy talán az atommagot egybentartó magerő lehetne az, ami iesmire képes lenne - de ezt sem lehetne megoldani, mert az csak a magot alkotó nukleonok közvetlen közelében lép működésbe...
2010. jan. 7. 01:21
 5/31 anonim ***** válasza:
50%

Hát, a fénykard nagy butaság. Persze imádom a Star Warst, félreértés ne essék!!

Ja, egyébként a fénykardnak látszódnia sem kellene. Több, mint problémás, hogyan húz mindenhol egyenletes vonalat, pláne több színben.

2010. jan. 7. 01:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/31 anonim ***** válasza:
80%

Amikor az 5. részben kimennek a meteor üregébe. (amiről kiderül, hogy az űrcsiga gyomra)

A vákuum úgy kicsinálná őket, hogy ihaj! Hiába van náluk oxigénmaszk, cuppanással vége lenne. És persze az ajtót sem ártana akkor becsukni, de nem, ők szellőztetnek. Plusz ott a meteoron a gravitációnak is elhanyagolhatónak kellene lennie.

2010. jan. 7. 01:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/31 A kérdező kommentje:

01:17


Az is fura volt nekem, h a sokat emlegetett Corusan (v hogy írják?) felszínén csak úgy hemzsegtek a légkörben közlekedő járművek, de a bolygóhoz közelítően nem emlékszem h látható volt-e a légkörön kívűl közlekedő forgalom.


Másik dolog - Corusan-ban úgy tünt, h nincs légnyomás- és hőmérsékletváltozás, ahogy vertikálisan közlekedtek a szereplők a forgalomban - pedig jó pár km-es szintkülönbségek között ugráltak pl. a 2. epizódban.

2010. jan. 7. 01:29
 8/31 A kérdező kommentje:

01:28


(Szubjektív megjegyzésem - ilyen jót régen röhögtem magamban, amikor ezt elolvastam! Köszönöm, ez jól esett!:)))

2010. jan. 7. 01:31
 9/31 A kérdező kommentje:
Szintén a 2. epizódban, a klónozók bolygóján, Obi-van, amikor a kézitusa végén lezuhant, akkor egy szemmel láthatóan majdnem cérnavékonyságú dróthuzalban kapaszkodik meg, holott akkora sebességnél a drót úgy nyisszantotta volna le az ujjait, mint hólapát a friss hóember fejét...
2010. jan. 7. 01:37
 10/31 anonim ***** válasza:
100%

A fénykard nem fénykard, megmagyarázták.


A hangot is megmagyarázták: azt maga az űrhajó MI-je kelti a külső események alapján, hogy az embernek több információforrása legyen, idegen dolog lenne csak látni valamit, hallani nem.


Az egy bolygó == egy falu az tipikus Star Trek óta meglévő baromság, hogy egy bolygón mindenki ugyan olyan. Pedig hát a Földet elég megnézni, hogy lássuk, egy bolygó elég nagy. Viszont. A Jedi-k és a Sith-ek talán rendelkeznek annyi érzékkel, hogy megtalálják egymást, illetve Luke-t sem a véletlen vezette pont Yoda mellé.


Az űrcsiga gyomra nem lehet légüres, mivel akkor ő maga is meghalna. Nyílván benne vannak gázok, csak nem belélegezhetőek, ezért kellett a maszk. Mondjuk azt is gondolom, hogy nem 1 atmoszféra légnyomás van benne, szóval egy jó kis keszon betegség befigyelt volna.

2010. jan. 7. 07:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!