Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutya nevelésben elakadtam....

Kutya nevelésben elakadtam. Szocializációs téma (kicsit hosszú), mit csinálok rosszul?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Nevelési segítségért fordulok hozzátok, lehet,hogy egy kicsit hosszú lesz, de előre is köszönök minden segítséget. Van egy kétéves keverék kan kutyám, Odin. Az illatos úti menhelyről hoztuk pár hónapos korában, akkor nagyon félős volt, az utcáról fogták be, így az előéletéről nem tudunk semmit. Akkor még nem értettem igazán a kutyákhoz, sok falkavezéri elvet megszegtem, így ha otthon hagytam egyedül, rongált, a séta borzasztó volt, nem tudtam behívni, stb. Ekkor sok könyvet elolvastam, az internetről is tájékozódtam és rájöttem,hogy másképp kell bánni az állattal. Ezzel párhuzamosan elvittem egy kutyaiskolába, ami 1 hónapig tartott. A kutyakiképző azt mondta,hogy nagyon makacs és hihetetlenül energikus, nem is igazán hozott eredményt a kutyaiskola. Több kutyaoktatóval is beszéltem már és mindenki olyan tanácsokat adott, amit már betartok, mégsem hozta meg a kívánt eredményt.

Itthon mindent megváltoztattam: Én eszem előbb, nem adok neki a saját ételemből, jutalomfalatot csak munka (trükkök) után kap, én lépek előbb új helyre, érzékeltetem vele,hogy én vagyok az úr a háznál, a sétánál mindig megfordulok, stb. Itthon már nem tesz kárt, nagy ritkán odébb viszi a cipőmet, de nem rágja meg. A séta és a behívás viszont mintha egyre rosszabb lenne. Gondolom erősen rögzült benne,hogy kölyökként ő volt "a világ közepe", de már jó ideje legjobb tudásom szerint nevelem.

Sokat tréningezem, leviszem sétálni és amikor eltelik úgy 30-40 perc és össze-vissza forogtam vele, hogy mindig arra menjünk, amerre én mondom, akkor kezd el nagyjából normálisan, láb mellett jönni, meg is dicsérem, akkor működik minden, majd a következő sétára megint elfelejti. Naponta 4x sétál, ebben mindig van egy nagyobb, fárasztó séta is. Az ül, fekszik, pacsi, forog, "bang" parancsokat szépen teljesíti, nagyon hamar tanul. Itthon, ha együtt vagyunk, mindent gyönyörűen teljesít, idehoz dolgokat, kimegy a szobából, ahonnan ki van tiltva, oda soha nem megy be, ismeri és betartja az itthoni szabályrendszert. DE! Az utcán nem hallgat a nevére sem, ha leültetem/pacsiztatom/lefektetem, csak találomra csinálja, nem is figyel igazán, nem akarja érteni,hogy mit várok el. MINDEN elvonja a figyelmét, ha pedig másik kutya van a láthatáron, konrollálhatatlan. Ugat, hörög, alig tudom visszatartani. Nem támadólag lép fel, hanem nagyon erős vágyat érez arra,hogy odamenjen a másik kutyához. Amíg kutyaiskolába járt, folyton kutyák között volt, az utcán mégis újra "megőrült". Van a közelünkben egy futtató, ahova már nem merem kivinni, csak akkor,ha üres. És ez nagyon aggaszt, mert nem tudom,hogyan kéne szocializálnom és úgy érzem, szorít az idő, hiszen egyre idősebb lesz a kutya és egyre nehezebb lesz ez a feladat. Alapvetően két gond van, ha kutyával találkozunk. Az egyik,hogy behívhatatlan. Abszolút nem hallgat rám, sőt, rám sem néz, sem akkor,ha szépen szólok, sem akkor, ha erőteljesebben, semmi nem használ, csak az,ha megpróbálom elkapni és megkötöm, de ez nyilván nem jó megoldás. A másik,hogy nem veszi észre, ha a másik eb negatív jelzéseket ad. Hiába morog, vagy kap oda, ő mintha észre sem venné, játszik tovább, maximumon pörög, leállíthatatlan. Ebből volt már gond, többször majdnem súlyosabban megharapták. Szóval a kérdésem adott: Mit csinálok rosszul, illetve hogyan szocializáljam a kutyám, mi a helyes viselkedés részemről, ha kutyával találkozunk véletlenül az utcán, illetve ha direkt, a futtatón?


Még egy fontos infó, hogy én autoimmun betegségben szenvedek és az állapotom periodikus. Van olyan időszak,hogy rémesen gyenge vagyok, ilyenkor nem tudok a legerélyesebben fellépni az utcán, néha nehezemre esik a szabályozás és ezt biztos megérzi rajtam, (ki is használja), ENNEK ELLENÉRE muszáj találnom valami megoldást, hogy mindkettőnknek jó legyen.

Remélem, tudtok segíteni.


Nem sokára szeretném elvinni egy új kutyaiskolába, ( a Cerberost néztem ki, de ebben is szívesen venném a tanácsaitokat ) , illetve ebben a hónapban lesz ivartalanítva is.


Köszi,hogy elolvastátok!#nevelés #kutya szocializációja
2015. ápr. 27. 14:21
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
En is egy normalis sulit tudok csak javasolni latatlanban. Igy neten keresztul nem igazan tudok tippeket adni, latni kene titeket.
2015. ápr. 27. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 Andizsuzsi ***** válasza:
70%
Nekem valamiért úgy tűnik, hogy átestél a ló túlsó oldalára, és agyonszabályozod a kutyát. Miért kell vele 30-40 perceket forgolódni? Egy értelmes kutya 1-2 alkalom után megtanulja a szabályt, és a leírásod alapján a tied ilyen. De miért kell egy kutyának minden sétán "normálisan" láb mellett menni? Engeded szaglászni, nézelődni? Tudod kutyának a séta olyan, mint embernek az újságolvasás. Engeded, hogy begyűjtse az információkat az utcán? Nem lehet, hogy azért frusztrált, mert annyira fegyelmezetten kell, hogy viselkedjen?
2015. ápr. 27. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:

Szia!


A leírásod alapján két nagy gond van: energiabomba a zeb, és finoman fogalmazva lenne még mit dolgozni a közömbösítésen.


Az első felét érdemes lenne kihasználni, találni egy olyan sportot, amit mindketten élveztek. Neked valószínűleg a frizbizés lenne erre a legjobb, dobálni akkor is tudnál, amikor épp nem vagy topon. Kérdés, hogy a kutyád érdekli-e a dolog. Vagy a nyomkövetés is nagyon jó agyi lefárasztás.


A másik felére csatlakozom az első válaszolóhoz: kutyasuli. Nem 1 hónapos tanfolyam, hanem folyamatosan, heti 1x legalább. A Cerberos valószínűleg jó lesz nektek - persze ízlések és pofonok, majd meglátod, hogy szimpatikus-e neked a hely. Az biztos, hogy ők láttak már olyan típusú kutyát, mint a tiéd.


Ha sétánál a forgolódás nem nagyon működik, akkor célszerű más módszert kipróbálni. Lehet, hogy a sima megállást jobban megérti. Vagy azt, ha az első ökörködésre visszafordulsz az ajtóból, és nincs séta, amíg le nem nyugszik, ill. lentről is azonnal visszamentek. Vagy halti.

A herélés jó ötlet, valószínűleg fog valamennyit segíteni.


(Gyepmesteri telep, nem menhely. Mármint az illatos.)

2015. ápr. 27. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:

Szerintem is túl keveset sétált, keveset játszik, azért bolondul meg odakint, mert olyan kevés része van "szabadságban". Adnék két bevált tippet, amellett, hogy sokkal többet legyél vele a szabadban:


-Ha nagyon húz sétánál, eléd rohan, akármi, akkor először csak figyelmeztető jelleggel rántsd meg a pórázt OLDALRA, ne hátra. Ha ez nem használ, egyszerűen csak állj meg. Ne nézz rá, ne csinálj semmit, de ácsorogj, amíg vissza nem jön melléd.


- Csak ott engedd szabadon, ahol nem félted egy picit egyedül hagyni, tehát ne egy autópálya mellett, ott gyakorold a visszahívást. Ha nem jön sebaj, ne szónongasd, lassan indulj el. Előbb-utóbb utánad fog vágtatni.

2015. ápr. 27. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

Az, hogy a lakásban hogy viselkedik, semmit nem jelent, ha arról van szó, hogy viselkedik az utcán. Nekem pl a két kutyám olyan, hogy itthon mint a kisangyalok, és A kutya parancsol B-nek, az utcán meg B kutya vezeti A-t.


A kutyaiskola nem hiszem, hogy megoldást jelenthet, mert a kutya nem hülye, pontosan tudja, mikor vagytok suliban és mikor vagytok az utcán.

A másik, hogy leírnád a suli nevét, ahová eddig jártatok?


A kutyáim a leírásod alapján a tiedhez hasonló habitusúak, mi is jártunk suliba, de nekünk ez vált be a legjobban: [link]


Vannak egyéb jóságok is ezen a honlapon, meg azt hiszem van valahol magyar fordítás is, pl a Learn to Earn programról.

2015. ápr. 27. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
A forgolódás nem minden kutyánál működik, a dinamikusabb állatok még ebben is találnak örömöt. Nekünk az vált be, hogy lábbal oldalba bököm a kutyát, amikor elkezd nyomulni, de ez csak fél megoldás, másrészt meg rettenetesen néz ki, olyan, mintha rugdosnám, pedig csak hozzáérek. Szerintem a megállás jó ötlet, én is azt csinálnám, ha lenne hozzá türelmem.
2015. ápr. 27. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
A játékhoz: ha úgy látod, hogy sok a másik kutyának, akkor állítsd le, ha más nem, fogd meg a nyakörvénél és húzd el onnan, mást nem tudsz tenni, a kutyák habitusuktól függően játszanak. Meg igazából a kutyádnak nem arra van szüksége, hogy vadidegen kutyákkal játsszon, hanem arra, hogy veled játsszon, szóval semmi törést nem okozol neki azzal, ha csak olyan kutyákkal engeded játszani, amik vevők a stílusára, ha te sokat foglalkozol és játszol vele.
2015. ápr. 27. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Hohó, mintha az én kutyámról írtál volna :)

Egyáltalán nem reménytelen a helyzeted, csak változtatnod kéne ezt-azt :)


Először is ne idegeskedj. Minden sétára úgy menj, hogy már a legelejétől megköveteled a fegyelmet.


A forgolódást felejtsd el. Tudja a kutya a "lábhoz" parancsot? Ha nem, tanítsd meg neki (mehet másik vezényszóval is). Amint eltotyog a kutya mellőled, te megállsz és kiadod a vezényszót (Odin! Lábhoz.). Lehet, hogy csak 2 perc múlva lesz hajlandó melléd igazodni. Na és AKKOR indulsz el. Ha már megy neki, egy idő után vezényszó se kell, csak megállsz és ő igazodni fog.


Ez nagyon fárasztó, de sokkal lényegre törőbb, mint a forgolódás. Ne húzd fel magad,akkor se, ha az első héten minden sétán 20 másodpercenként meg kell állnod. Meg fogja tanulni.


Ne rángasd a kutyát, ne kiabálj vele. Maradj nyugodt minden helyzetben.


"Van a közelünkben egy futtató, ahova már nem merem kivinni, csak akkor,ha üres. " Pedig ki kéne használnod!!!!! Egy futtató ideális esetben a szocializáció helye. Egész egyszerűen ne hagyd a kutyádat túlpörögni és bunkón viselkedni. Ha mentek és már van bent valaki, csak akkor lépjetek be, ha a tied már valamennyire lenyugodott, ehhez lehet, hogy 4 percig kell állnod a kapu előtt. Ne hagyd, hogy berohanjon mint egy puskagolyó, inkább várd meg, amíg a bent lévő kutyák jönnek oda üdvözölni (addig fogd meg a nyakörvét).


Ha ti már bent vagytok és úgy jön be valaki, hívd el a kaputól (ha nem jön, akkor nyakörvénél fogva odébb tessékeled) és megvárod, a míg a másik kutyát is beengedik és lecsatolják róla a pórázt.


Minden nem kívánatos viselkedést tilts (pl. másik kutya terrorizálása) és minden jó viselkedést dicsérj (nyugodt szaglászás, fenékszaglászás). Ha két kutya összeverekszik, külön-külön le kell szidni mindkettőt, majd kioldani a büntetésből és hagyni újra összetalálkozni, és a normális viselkedésre NAGYON rádicsérni (ez csak akkor működik, ha a másik gazda is rendesen fegyelmezi a sajátját).


Ha nem reagál a behívásra szépen odamész hozzá és arra a helyre tessékeled, ahonnan hívtad. A cél az, hogy rájöjjön, nem mehet a saját feje után, ha hívják akkor menni kell.Az én kutyám ugyanilyen volt, mint a tiéd, igazi kis rosszcsont energiabomba.

Reggel megyek vele egy fél, ritkán 1 órás sétára, délután egy 1,5-2 órás sétára, este meg 20-30 perces egészségügyi sétára. A délutáni sétának több, mint fele aktív kutyázás, labdázás. Futtatóban :) (Ez egy nagyon-nagy hely.) Folyamatosan figyelem, mit csinál, hogyan reagál, ha rosszalkodni kezd, rögtön leállítom. Megtanult minden méretű, nemű, fajtájú kutyával játszani. Csivavákkal ugyanúgy elvan, mint a német juhászokkal (enyém egy közepes méretű bull típusú terrier keverék).


Most laza pórázon láb mellett sétál, az esetek 90%-ában csöndben, fegyelmezettem el tudunk sétálni más kutyák mellett, a maradék 10%-ban rá kell szólnom, hogy ugyan ne akarjon már oda szaladni, de egyre ügyesebb :)


Merrefelé laksz, melyik kerület? Talán tudok ajánlani 1-2 jó futtatót :)


A kutyasuli meg szép és jó dolog, de az a mennyiségű kutyázás,bandázás, ami ott lesz, nem lesz állandó. Utána is vinned kell közösségbe. És igazából neked kell változnod, ebben persze sokat segít egy iskola, de önmagában nem elég, ha nem tudsz megváltozni bizonyos dolgokban :)

2015. ápr. 27. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
csak feladatokat adsz a kutyának, és követelsz , igy a kutya nem kötődik hozzád. nem kell pacsit adnia, és a bang sem kell. de kell a móka, a fogocskázás, a bujócska, a sok dicséret, és akkor a behivás sem lesz probléma, mert a kutya megtanulja, hogy a gazdához menni mindig jó dolog.
2015. ápr. 27. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:

Köszönök minden segítős szándékú hozzászólást.


Természetesen az elmúlt két évben rengeteget játszottunk, a kutya kötődik hozzám, a séták során mindig van neki is ideje, amíg szabadon szaglászik, szerintem mindez kiolvasható a leírásomból. Határozottan nem csak követelek, a probléma nem is itt gyökerezik.


A 9. kerületben lakunk és a probléma az,hogy nem ismerünk más kutyásokat, illetve a futtatón is rosszul szocializált kutyák vannak, csupa vad, viselkedni nem tudó hobbikutya. Sok a marakodás, a támadás is a környéken.

2015. ápr. 27. 20:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!