Szerintetek a szüleim miért nem tudják elfogadni a
döntésemet? 18L
Figyelt kérdés
Jelenleg végzős vagyok egy közepesen erős fővárosi gimnáziumban, mindig jó tanuló voltam, a mostani félévi átlagom 4,9. Sosem volt problémám a tanulással, de mindig is tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni, csak is a cukrászat érdekel, így érettségi után az OKJ-s cukrász képzés lenne a következő lépés.
Régóta mondogatom már nekik, hogy ez az álmom, de mintha csak most tudatosult volna bennük,ez azt jelenti, hogy nekem nem lesz diplomám.
Én csinálnék egy élelmiszermérnöki képzést, azon belül is vannak szakirányok, pl. az édesipari technológia felé. Azért jó, mert megtanulhatod a hátterét is a gyakorlati folyamatoknak, és plusz ismereteket is nyújt. Vagy néznék valami komolyabb külföldi képzést az OKJ helyett/után.
Ha az én lányom mondaná ezt, akkor megpróbálnám rábeszélni a vendéglátóipari felsőoktatásra (régen vendéglátóipari főiskola volt, ma már biztosan másképp hívják).
2018. febr. 19. 10:07
23/38 anonim válasza:
Cukrász OKJ-vel - ha el tudod ismertetni - külföldön igencsak szép dolgod lehet.
Nekem is az van, Svájcban élek és párom segítségével saját cukrászdát nyitottam, most már egyéni vállalkozónként megkeresek 5-6000 chf-t havonta, vállalok sütést rendezvényekre, esküvőkre, szülinapra, stb.
A magyarok pedig sokszor rendelik a "házias" tortákat, sütiket (Eszterházy, somlói, Dobos...)
2018. febr. 19. 10:24
24/38 anonim válasza:
Való igaz, otthon nem fogsz jól keresni, de cserélbe csomót kell dolgoznod - hacsak nem tudsz egyánileg vállalkozni.
2018. febr. 19. 10:25
25/38 anonim válasza:
Bárki bekerülhet, még érettségi sem kell. - OKJ-s képzés érettségi nélkül?! Olyan, ami hivatalos papírt ad? :D Hol élsz te?!
2018. febr. 19. 10:26
26/38 anonim válasza:
Azokhoz csatakozom, akik a cukrászság mellett javasolják egy kereskedelmi-vendéglátóipari főiskola vagy hasonló elvégzését is. Egy felsőfokú tanintézetben folytatott tanulmány nemcsak a szakmai ismereteket gazdagítja, hanem általános, szélesebb körű világlátást is eredményez és már csak ezért is érdemes elvégezni. Egy érdeklődő, sok mindenre nyitott ember ne zárja el maga elől a továbbjutási utakat, a pénz csak egy az élet fontos dolgai között és a boldogságot kifejezetten a nyitottság tudja megadni.
2018. febr. 19. 10:51
27/38 anonim válasza:
25! Ja, bocsánat, annak hivatalosan nem okj a neve, hanem szakmunkás képző! :)
2018. febr. 19. 11:11
28/38 anonim válasza:
De egyébként úgy gondolod, ha kellene hozzá minden esetben érettségi az változtatna valamit? Annak nincs érettségije aki nem akar. Vicc az egész.
7 válaszolonak üzenem pont hogy tudom hogy nem mindenki jut be tavaly látam olvastam hogy hányan jelentkeztek cukrász képzésre ,és hányan nem jutotak be fiam akkor végezte a 8 . Osztályt.és suli honlapján ahová jelentkezett ki volt téve hogy kit hova vetek fel vagy nem cukrász szakmára sokan jelentkeztek de sokat el is utasitotak .
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!