Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szociopátia! Ha sok szempontbó...

Szociopátia! Ha sok szempontból annak gondolom magam, akkor az is vagyok? (lent)

Figyelt kérdés

[link]


Itt olvasgattam a leírást, és teljesen illenek rám:


- a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál, úgy, ahogy az emberek többsége egy csavarhúzót vagy egy papír zsebkendőt vesz a kezébe

- nem érez szégyent, megbánást

- a törvények és a szokások rájuk nem érvényesek

- magától értetődőnek tekintik, hogy boldogulásuk érdekében manipulálhatnak, csalhatnak és bármi mást is megtehetnek


--

VISZONT az NEM illik rám, hogy impulzív lennék és a hozzám közelállók igenis fontosak nekem. Szóval nem az, hogy nincs empátiám, hanem csak nagyon ritkán.


Ilyen esetben mi dönti el, hogy szociopata-e az ember? Van aki hasonlóan érez?máj. 25. 17:25
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
85%

Ember ... "hozzád közelállók fontosak számodra"


Hogy lennél szociopata, ha ilyesmit mersz írni?


Nem vagy az egyáltalán.


Ellentmondasz saját magadnak.

máj. 25. 17:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
35%
Még egy valami, ha kénytelen vagy megállni, hogy bűncselekményeket kövess el, csak akkor vagy szociopata. Most az hogy manipulálsz, vagy hazudsz, attól még nem vagy az. Minden ember tesz ilyet.
máj. 25. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
56%

"Szociopátia! Ha sok szempontból annak gondolom magam, akkor az is vagyok?"


Miért hogyha dinoszaurusznak gondolod magadat akkor dinoszaurusz vagy...?

máj. 25. 23:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 A kérdező kommentje:
Hülyén fogalmaztam meg a kérdést. De attól még reméltem, hogy érthető, hogy arra kerestem a választ, hogy ezek a tünetek elegendőek-e a diagnózishoz...
máj. 26. 08:38
 5/15 A kérdező kommentje:

Maradjunk annyiban, hogy fogalmad sincs ki vagyok és mit keresek.


Cserébe ötleted sincs arról, mi a válasz arra amit kérdeztem és a tudatlanságodat agresszív kioktatással leplezed.


Nem jött be.

máj. 26. 10:09
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

"De attól még reméltem, hogy érthető, hogy arra kerestem a választ, hogy ezek a tünetek elegendőek-e a diagnózishoz..."


Nem vagyok gondolatolvasó én azt tudom értelmezni ami a kérdésben le van írva. Ilyen erővel arra is kereshetted volna a választ ezzel a kérdéssel hogy mekkora a lábméreted. Úgyhogy ajánlom hogy a legközelebbi kérdésedet úgy fogalmazd meg hogy az mindenki számára érthető legyen és ne a hozzám hasonló segítőkész embereknek kelljen kitalálnia hogy mire gondoltál, mert téves következtetés esetén előfordulhat hogy nem teljeskörű válasz érkezik!


Örülök hogy a konstruktív észrevételemmel hozzájárultam a sikeres kérdésfeltevéshez! További jó böngészést és időtöltést!


Dr. G

máj. 26. 10:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 A kérdező kommentje:

Egyébként nem teljesen téves a kérdésfelvetés, mert egy mentális zavarnál előfordulhat, hogy ha a páciens annak érzi magát akkor talán tudatalatt felvesz hasonló személyiségjegyeket mint amik a betegség leírásában láthatóak.


Pl autizmus esetén többektől hallottam, hogy ahogy tudatosan szembesültek a diagnózissal akarva akaratlanul is egyre több tünetet éreztek magukon. Miközben lehet, hogy már jelen voltak korábban is, csak a tudatos odafigyelés veteti észre velük a helyzetet.


Ha tehát úgy érzem szociopata vagy pszichopata vagyok (csak a példa kedvéért) akkor lehet, hogy méginkább olyanként is fogok viselkedni, hiszen méginkább kiírtódik a lelkiismeret hiánya belőlem, mondván, hogy az én állapotomban természetes, hogy ilyen érzéketlen vagyok másokkal.

máj. 26. 10:47
 8/15 anonim ***** válasza:

Ez sok szempontból egy érdekes téma, egyébként. Ezek alapján nem lehet kizárni, hogy az vagy, mint ahogy azt az előttem válaszolók tették, de azt sem lehet biztosan megmondani, hogy nem. Ehhez egy erre specializálódott szakember szükséges, és a gyakori népe többségében ettől elég messze áll. :)

Ráadásul a szociopátia diagnózisként nem adható (a pszichopátia sem), ezeket az antiszociális személyiségzavar fedi le többé kevésbé. Viszont ASPD diagnózishoz kicsit több kell mint "egyszerű" manipuláció, hazudozás és a személyes tapasztalataid. Ez egy elég komplikált diagnózis, arról nem is beszélve, hogy semmi előnyöd nem származik belőle, tekintve hogy hatalmas a társadalmunkban a személyiségzavarokat övező stigma. Úgyhogy lényegében magaddal csesznél ki. :DD

Az 1. válaszolónak. A szociopaták képesek kötődésre, ugyan nem azonos mértékben mint egy átlag ember és teljesen más formában. Az ő "szeretetük" birtokló, esetenként túlságosan védelmező, és érzelmek helyett inkább tettekben nyilvánul meg. Kevés dolog van amihez őszintén kötődnek, de amihez igen, azt tűzzel vassal védik. Nekik nagyon gyakran semmi genetikai mentális problémájuk nincsen, csak egy rakat gyerekkori trauma és rosszul berögzült kötődési minta a szüleiktől.

Kedves 2. válaszoló, you are wrong on so many levels... A bűnelkövetők között valóban magas arányban vannak szociopaták, de ez fordítva nem mondható el. Ráadásul még ha igazad is lenne, akkor sincs, hiszen a kényszeres bűnelkövetés szintén más lapra tartozik és az OCD egy bizonyos formájához közelebb áll mint a szociopátiához.

A 7. válaszodra, Kérdező: Ez meglepően valóban így van. Illetve minél többet foglalkozol valamivel, annál inkább válik szerves részévé az életednek és esetenként a személyiségednek. Az emberi elme egy nagyon képlékeny és könnyen formálható dolog. Nem véletlenül mondják, hogy azzá válsz aminek hiszed magad.

Egyébként egy időben hasonló gondjaim voltak, mint neked. Mondjuk szerencsére már tiniként átestem ezen a "szociopata vagyok" korszakomon. Abban az időben nagyon sok kutatást végeztem a témában, pszichológushoz is jártam, stb. Minél többet foglalkoztam vele, annál inkább kezdtem magamon észrevenni a "tüneteket". De kinőttem belőle. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy sikerült annyi tudásanyagot felhalmoznom, amiből már bátran megállapíthattam, hogy nem vagyok szociopata. Legalábbis a klasszikus értelemben véve. Nyilván itt is egy spektrumról beszélünk, ez nem teljesen fekete-fehér. Mindenki rajta van valamilyen mértékben. Csak vannak akik kicsit szociopatábbak mint az átlag. :D De ez nem feltétlen egy rossz dolog, amíg a magánéletedben és kapcsolataidban nem akadályoz, illetve a környezetedtől nem kapsz olyan visszajelzést, hogy jó lenne ha változtatnál az életviteleden.

Remélem tudtam segíteni...

És sok sikert önmagad megtalálásához, meg ilyenek :DD

máj. 26. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a konstruktív válaszod. Egyetértünk. :)
máj. 26. 13:27
 10/15 anonim ***** válasza:
29%

Tegyünk tisztába néhány fogalmat (itt valószínűleg nem kapsz jobb választ az enyémnél).

3 kritériumot kell teljesítened az antiszociális személyiségzavar diagnózisához, ami egyáltalán nem ritka diagnózis börtönpopulációkban.

A szociopátia és a pszichopátia gyakorlatilag ugyanaz, mégis vannak különbségek. A pszichopátia egy veleszületett idegfejlődési rendellenesség (mint az autizmus vagy az ADHD), a szociopátia pedig "szerzett", de kell hozzá is genetikai hajlam. Butaság azt állítani, hogy csak a környezeti behatások alakítják a személyiséget, hiszen MINDEN tulajdonságunk a génkészletünkből adódik.


Egy antiszociális személyiség rendkívül veszélyes, az átlagembernek fogalma sincs arról, hogy mennyire.


A "nem érez megbánást" nem azt jelenti, hogy ellopta a boltból az árut, és bűntudat nélkül nyalogatja a lopott jégkrémet, hanem azt, hogy pl. megtámad egy másik országot, ahol leöli a civileket és az ártatlanokat egy nemesebb cél érdekében. Egy két lábon járó gyilkológépezet. Néha cél sem kell ehhez, előfordul, hogy csak meggondolatlanságból teszi. Ha nincs ennyi hatalma, akkor ártatlan embereket semmiz ki, veszi el tőlük a lehetőséget egy jobb élethez, hogy neki legyen több (lásd politikusok többsége). Ha pedig még ennyi hatalma sincs, akkor a családja és a környezete felett fog akarni uralkodni. Mindent és mindenkit terrorizálni fog, hiszen nincs szégyenérzete, sem empátiája.

Ha egy szomorú történetet mesélnél el neki, akkor üres tekintettel nézne rád, ami nem csoda, hiszen egy érzelmi fogyatékossal osztottad épp meg.

Az intelligens antiszociális személyiségek veszélyesebbek, mint bármi vagy bárki más. Bármikor hátba szúrhatnak, ezért az a legjobb, ha az ember békén hagyja őket.

máj. 28. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!