Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi a különbség depresszió és...

Mi a különbség depresszió és önsajnálat között? Sokan összemossák a kettő, de szerintem két különböző dologról van szó.

Figyelt kérdés

2014. dec. 28. 18:36
 1/10 anonim ***** válasza:
Csak a laikusok mossák össze, az orvosok nem. Az önsajnálat nem betegség. De mi innen nem tudjuk eldönteni, kinek van igaza.
2014. dec. 28. 18:50
 2/10 anonim ***** válasza:
Sokan érzik depressziósnak magukat mikor kedvetlenek, letörtek, sajnál(tat)ják magukat stb. Viszont a depresszió egy komoly betegség, ami nem múlik el magától. Nem ugyanaz a kettő, csak a köznyelvben.
2014. dec. 28. 19:01
 3/10 anonim ***** válasza:

Depresszió többféle van. Melyik érdekel:

www.youtube.com/watch?v=UXo-DvY0N-k

2014. dec. 28. 22:33
 4/10 A kérdező kommentje:
3-as. A különbség érdekel.
2014. dec. 29. 14:09
 5/10 anonim ***** válasza:
A mamán mániákus depressziós volt,életének utólsó 5 évét a szobában töltötte ,és nem azért nem jött ki mert nem tudott volna. Nem volt kedve egyszerűén nem lehetett kizökkenteni.Beszélni se akart nagyon :( . Nem hiszem hogy sajnálta volna magát,kicsit érzéketlen volt.Még az se vidította fel,hogy unokája született. Teljesen üres zsák volt lelkileg.Volt a családomban öngyilkosság is. Remélem én nem örököltem semmi ilyen hajlamot.
2014. dec. 29. 15:10
 6/10 anonim ***** válasza:
A legfőbb különbség az,hogy aki depressziós,az szinte mindig rosszul érzi magát,nemcsak lelki értelemben,hanem az általános közérzete is rossz.Az önsajnálat általában egy bizonyos helyzetre vonatkozik,a depresszió folyamatosan jelen lehet,akár évtizedekig(is).
2014. dec. 31. 10:52
 7/10 id. Géber Péter ***** válasza:
34%
Az önsajnálat semmi más, mint az önimádat és felsőbbrendűségi érzés kifejezésre jutása! Ne képzeld, hogy te vagy az isten!
2014. dec. 31. 13:46
 8/10 A kérdező kommentje:
És mit a különbségről a szaklapok?
2015. jan. 1. 14:49
 9/10 anonim ***** válasza:
a depressziós férfiakat fogyatékosnak tartják a lányok, az önsajnálatosokat pedig undorítónak.
2015. jan. 4. 10:33
 10/10 A kérdező kommentje:
Mert bunkók. :D
2015. jan. 4. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Miért érzem úgy, hogy bármelyik pillanatban sírva tudnék fakadni? Mi bajom van?

Nemigazán lenne rá okom, de mégis úgy hiszem, hogy elcs/sztem az életemet. Elrontottam a sulit, most egy utálat melóm van, ami felőröl. A családom csalódott bennem, nem tudok nekik bizonyítani. Társasági életem nulla, sem barátok, sem haverok, sem barátnő. Pár éve a...

Melyik egészségtelenebb? Melyik "vesz le többet" az élethosszból?

Hetente való piálás, szinte mindennapos energiaitalozás, cigizés, esetleg néhai füvezés, kávézás és egyéb drogok néhai használata VAGY Szinte állandó jellegű szorongás, sokszori melankólia, magány, kialvatlanság ?

Megijeszt, hogy mostanában milyen sokat gondolok a halálra és sokszor be vagyok fordulva. Komolyan vegyem?

Férfi vagyok, gyermektelen, bőven túl a 30-on, párkapcsolatban élek. Úgy vagyok vele, hogy sokan esnek át rosszabb kedélyállapotú életszakaszokon, gondoltam, hogy velem is ez van. De most már egy jó erős hónapja nagyon sokat gondolok az öngyilkosságra (persze nem...

Ha rátok tőr a depresszió/önsajnálat/önutálat stb. akkor ezeken hogyan lesztek úrrá?

Az ilyen negatív dolgokat hogyan lehetne átfordítani pozitívvá?

A legjobb barátom nagyon maga alatt van, és teljesen elsüllyed az önsajnálatban. Mit tehetnék?

nagyon szeretném vele megértetni, hogy azzal, hogyha csaj sajnálja magát és játszik egész nap, attól nem lesz jobb... azt mondja, tönkrement az élete, holott semmivel sem rosszabb, mint fél éve, sőt, még pénze is van most. de olyan szintű lett nála ez az egész, hogy...

Ez depresszió? Vagy csak önsajnálat? Hogyan lábaljak ki ebből?

Már x ideje nem találok munkát. Folyton otthon vagyok, nincs kedvem kimozdulni, elég erőteljes hangulatingadozásaim vannak, feszült vagyok, ideges, semmihez sincs kedvem, rosszkedvű vagyok, nincsenek barátaim, megőrülök itthon egyedül. Városban lakom, ideköltöztem, a...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!