Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A sajt tényleg ennyire egészsé...

A sajt tényleg ennyire egészséges lenne, ez lenne a francia paradoxonra a magyarázat?

Figyelt kérdés

[link]


A kutatókat az úgynevezett "francia paradoxont" szerették volna tudományos alapon megmagyarázni. Ennek lényege, hogy bár a hagyományos francia étrend az átlagosnál jóval több koleszterint és telített zsírokat tartalmaz, ami a szívproblémák egyik fő kiváltó oka, ezek a betegségek éppen hogy kevésbé érintik a franciákat. A kínai Soochow Egyetem kutatói azonban megállapították, hogy a sajtok többsége a szervezetben lévő "jó" koleszterin szintjét emeli csak, a "rossz" koleszterin szintet csökkenti.


2019. dec. 4. 07:50
 1/6 anonim válasza:
96%

Majd a gyékás proliközönség nyilván megválaszolja azt a kérdést, amivdl egyébként kutatók foglalkoznak.

Gratulálok a kérdéshez.

2019. dec. 4. 08:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, de jó lenne, szeretem a sajtot :)
2019. dec. 4. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Azért az se mindegy, milyen sajtról beszélünk. Ne hasonlítsunk már össze egy hagyományos érleléssel, jó minőségű tejből készült, drága francia vagy olasz sajtot egy hazai kommersz trappistával. Előbbit nálunk nem sokan tudják megfizetni, de még értékelni sem.
2019. dec. 4. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Önmagában semmelyik étel nem káros vagy egészséges. Az egész életmódot kell nézni. Ha egy francia sportol, vörös bort is iszik, akkor ehet sajtot. A magyar meg alapból kövér, nem is sportol, meg alkoholista is. Neki sajt nélkül is infarktusa lesz.
2019. dec. 4. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

[az étrend] "koleszterint és telített zsírokat tartalmaz, ami a szívproblémák egyik fő kiváltó oka"


A szívproblémák fő kiváltó oka a túl sok finomított szénhidrát (minden, ami gyorsan felszívódik: cukor, fehérliszt, fehér kenyér, krumpli). Az elfogyasztott koleszterin minimális hatással van a vér koleszterinszintjére. Nem attól lesz magas a koleszterinszinted, hogy sok koleszterint eszel, hanem attól, hogy sok gyorsan felszívódó szénhidrátot, és ez utóbbi emésztése részeként gyárt a saját májad fogja legyártani azt a koleszterint, amitől utána infarktusod lesz.


A telített zsíroknál csak a korrelációt látjuk (gyakori a sok telített zsír és az infarktus együttjárása), a hatásmechanizmust az elmúlt 20 évben nem sikerült kideríteni. Lehet, hogy a telített zsírok különöbző fajtáinak más a hatása - és pont a tejzsír az, amiről úgy tűnik, hogy nem olyan ártalmas, mint a többi telített zsír.

2019. dec. 5. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
5. Uhh ezt jól megírtad ebben van valami...
2019. dec. 5. 09:26

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!