Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A gombának van vastartalma?

A gombának van vastartalma?

Figyelt kérdés
2010. szept. 12. 12:19
 1/6 anonim ***** válasza:
16%
dugj a törzsébe egy kicsi vasszeget és lesz...
2010. szept. 12. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
vki ismét viccesnek érzi magát-.-
2010. szept. 13. 18:53
 3/6 anonim ***** válasza:

Azt nem tudom, de a nyers cékla nagyon jó.

Fele-fele arányban lereszelsz durva reszelőn nyers céklát (hámozva) és répát. Majonézzel összekevered. Nagyon finom húsokhoz.

Én Tesco bio majonézt szoktam venni, az kibírható árú és talán jobb, mint a hagyományos.

2010. szept. 18. 14:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim válasza:

gomba (vargánya, shiitake, portabello, csiperke) 50 grammban 5 mg vas van.


[link]

2010. szept. 19. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy a gombának magas a vastartalma. De hasznosítani nemigen tudod, mert a sejtek fala kitinből van, amit nem tudsz megemészteni, így ami a kitinpáncélon belül van, sem hasznos számodra, mert nem tudsz hozzáférni.

A céklát, a vörös húsokat, a májat és a hüvelyeseket szokták az hozzáértők emlegetni.

Aki a vassal dúsított műzlit ajánlja vashiány esetén(előző komment linkje) azt nem szabad komolyan venni, mert ő eladni akar és amúgy sem felkészült a témában...

2010. szept. 20. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

A gombák gazdagok az emberi szervezet számára létfontosságú tápanyagokban, értékes összetevői azonban szívós és emészthetetlen sejtfalak között találhatók. A gombák sejtfala a bogarak páncéljához hasonlóan kitinből áll, amit az emberi emésztőenzimek nem tudnak lebontani. A tápanyagokhoz csak a sejtfal mesterséges elroncsolásával lehet teljes mértékben hozzájutni. Emészthetőségük - emésztéses kísérletek szerint - 60-88% között mozog. Az aprítás, darálás, áttörés, alapos hőkezelés stb. jobban feltárja a gombasejteket, így több tápanyag hasznosulhat a szervezetben.

A gombák tartalmazzák az összes - a szervezet számára nélkülözhetetlen - esszenciális aminosavat. Ennek ellenére nem tekinthetjük őket teljes értékű fehérjeforrásnak a kitintartalmú sejtfalak miatt, amelyek gátolják az aminosavak teljes hasznosulását. Zsírtartalmuk alacsony, mely telített sztearin- és palmitinsavból, illetve telítetlen olaj- és linolsavból áll. A friss gombák víztartalma 85-95%, de a tárolt gomba meleg időben nagyon rövid idő alatt elveszíti nedvességtartalmának 20-30%-át.


A gomba kíváló rostforrás. Összetett szénhidráttartalmuk emészthetetlen cellulózból és hemicellulózból áll, valamint tulajdonságai miatt ide soroljuk a már említett, a sejtfalat alkotó kitin vegyületet is. A kitin lebontásához szükséges enzimet az emberi szervezet nem képes előállítani, vagyis a kitint nem tudjuk megemészteni.


Forrás:

h ttp://apaportal.hu/hirek/10/09/18/az-oszi-erdo-szepsegei-gombak

2010. szept. 20. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!