Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ha vitaminos pezsgőtablettás...

Ha vitaminos pezsgőtablettás vizet felforralok, megmaradnak benne a hatóanyagok?

Figyelt kérdés

Nemrég láttam TikTokon egy olyan videót, hogy egy nő gyümölcslevet forralt fel majd tett bele zselatint és kiöntötte szilikonos gumimaci alakú formába.

Kipróbáltam én is, szerintem nem volt finom, de a gyerekeim úgy vitték mint a cukrot.

Most azon gondolkodtam el, hogy vitaminnal ugyanezt meg lehet-e csinálni. Természetesen az enyémek is csak a gumimaci alakú vitamint eszik meg (aminek szerintem szintén borzalmas íze van, de mindegy), cserébe az elég drága.

Ha ugyanilyen eljárással megcsinálnám a vitaminos vizet gumimacivá zselatinnal akkor szerintem olcsóbban kijönnék és ennék is. Csak kérdés, hogy ki megy-e a hatóanyag ha forr a pezsgőtablettás víz.



2023. febr. 21. 05:54
 1/7 anonim ***** válasza:
73%
A hőérzékenyek biztosan nem.
2023. febr. 21. 06:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A C-vitamin 60 fok feletti folyadékban tönkremegy például. A többit nem tudom.
2023. febr. 21. 06:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A vízoldható vitaminok közül sok vagy hőre vágy fényre (vagy mindkettőre) érzékeny úgyhogy sajnos így nem lehet otthon házi gumimacivitaminokat csinálni.


A teába is pont ezért nem szabadna forrón beletenni a citromlevet,mert a C-vitamin tönkremegy benne.

2023. febr. 21. 06:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Értelmetlen. De amúgy a zselatin hidegen is felhasznalhato, úgyhogy simán lehet házi gumi amit készíteni forralás nélkül is a gyumolcslebol es bizony a feloldott pezsgotablettabol is.
2023. febr. 21. 06:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :) el se hiszem, hogy ennyi értelmes választ kaptam a kissé butácska kérdésemre, azt hittem szét fognak tépni a trollok.
2023. febr. 21. 07:08
 6/7 Kései Sirató ***** válasza:
0%
Gyógyszertárban van gumivitamin, a helyedben azt vennék, az a biztos.
2023. febr. 21. 08:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
A legtöbb vitamin és ásványi anyag tényleg hőérzékeny/fényérzékeny. Vannak egyedi esetek, például a sárgarépában található béta-karotin (A-vitamin) főzés, hőkezelés hatására sokkal könnyebben "kinyerhető" a zöldségből, de például ott a paprika, amiben a C-vitamin (aszkorbinsav) minimális hőhatásra is eliminálódik, elbomlik. Rengeteg vizsgálati anyag van például arról is, hogy a népi nagymamák és a ketogén/paleó diétázók kedvenc "multivitaminja, vitaminbombája", a húsleves-csontleves valójában semmilyen esszenciális mikrotápanyagot nem tartalmaz, ugyanis a több órás főzés hatására a húsokban és csontokban amúgy is csak minimálisan meglévő vitaminok azonnal elminálódnak, az utána kapott levesben pedig csak a hőre abszolút nem érzékeny toxinok és nehézfémek maradnak meg. Ezért egy hatalmas tévhit laikusoktól ez a "betegségre húsleves a gyógyszer" típusú butaság.
2023. febr. 21. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!