Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Főzéskor, forraláskor eltávozi...

Főzéskor, forraláskor eltávozik a vezetékes csapvízből a klórgáz?

Figyelt kérdés
Mivel ha csak állni hagyjuk, akkor állítólag pár nap alatt kijön belőle, de forralással fel lehet ezt gyorsítani?
2011. nov. 1. 21:00
 1/3 anonim ***** válasza:

A csapvízben nincs klórgáz.

1. A klór csak közepesen oldódik vízben.

2. A klór erős oxidálószer, vízbe engedve gyakorlatilag azonnal reagál az oldott anyagokkal.


Inkább a keletkező klórozott vegyületektől kellene félni, de ezek a tömegük miatt kiülepednek a vízből.

2011. nov. 1. 23:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

Nyilván nem tiszta klórgázra gondoltam, mert olyat nemigen lehet találni normál körülmények között. Hanem pontosan a klórvegyületetkre, melyek úgy jönnek létre, hogy klórgázt adnak a vízhez. Nyomás alatt, ahogyan a vízvezeték-rendszerben is tartják, jobban oldódik a vízben. Éppen amiatt tartják úgy, hogy állással ki lehet szellőztetni a vízből, mivel ahogy felszabadul a nyomás alól, könnyebben bomlik.

Ha a veszélyes klór-vegyületek "kiülepednek" a vízből (hová?), akkor egyrészt nem lenne sok értelme klórozni, másrészt max a pohár vagy edény aljára ülepedhetnének, ahonnan jó eséllyel szintén elfogyasztjük.


De közben nézegettem itt a hasonló kérdéseket, válaszokat és már látom, hogy nem fogok tisztán látni ebben a kérdésben soha.

2011. nov. 2. 00:01
 3/3 anonim ***** válasza:

"Éppen amiatt tartják úgy, hogy állással ki lehet szellőztetni a vízből, mivel ahogy felszabadul a nyomás alól, könnyebben bomlik."


Nem tudom ki mit tart, de ha lenne a csapvízben klór, akkor a vezetékes vizet kiengedve és állva hagyva (vagy forralva is) valóban kiválna a vízből.


"Ha a veszélyes klór-vegyületek "kiülepednek" a vízből (hová?), akkor egyrészt nem lenne sok értelme klórozni, másrészt max a pohár vagy edény aljára ülepedhetnének, ahonnan jó eséllyel szintén elfogyasztjük."


A víznél nehezebb, és rosszul oldódó vegyületek tényleg kiülepednek, vagy a vízmű külön ülepítő tartályában vagy pedig a vízvezetékben.

Nézz utánna a klórozásnak, a klórt azért engedik a vízbe, hogy a szerves szennyeződésekkel (főleg kórokozó baktériumokkal) reagáljon - ilyen reakciók során keletkeznek a különböző klór vegyületek (pl. trihalometán, klóraminok).

Azért hozzátenném, az általam említett vegyületek éppen jól oldódnak vízben, ezért ezek koncentrációját folyamatosan mérik az ivóvízben, és nem léphetnek át egy határértéket. De a vízműtől messzebb fekvő vezetékszakaszokban már gyakorlatilag kimutathatatlanok.

2011. nov. 2. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!