Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ha étkezés után eszem 2-3...

Ha étkezés után eszem 2-3 karika citromot az serkenti az emésztést?

Figyelt kérdés

2013. jún. 11. 14:58
 1/8 anonim ***** válasza:
Előtte kellene szerintem. Az serkenti a legjobban, ha éhes vagy, és meglátod az ételt.
2013. jún. 11. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Egy pohár vízbe csavarva is ugyanolyan hatásos és nem árt annyira a fognak.
2013. jún. 11. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Kicsit talán serkenti, de csak óvatosan mert a citrom erős savassága miatt lemarja a fogzimáncodat széplassan...
2013. jún. 11. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Fölösleges. Akkor jó, ha sz.art ettél és kivan a gyomrod. De ha zöldségeket, húsokat, kellő mennyiségű zsírt ettél az stimulálja az emésztésedet. Elvileg az ételeket is hagymával készíted, ami szintén stimulál. Nem köll citrom, de nem is árt.
2013. jún. 12. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Hogy érted azt, hogy sz*rt? Átlagos ételeket eszem, amiket anyukám főz. Tipikus magyaros kaják (de nem zsírosan elkészítve, mert apukám koleszterinje magas, szóval extra szűz olívaolajon, ha igényelne zsiradékot). Gyakori a lecsó, a paprikás krumpli, a hús ritka, mert csak hétvégeken engedhetjük meg magunknak, de a vörös húsokat nem eszi meg a család, ezt biztos örököltem, de én sem szeretem csak a fehér húsokat, gyakori köret hozzá a rizs vagy a petrezselymes burgonya vagy a párolt zöldségek. Ünnepnapokon van halászlé, gulyásleves (azt azért marhából csináljuk).

Vasárnap desszertnek almáspite vagy palacsinta vagy ilyenek.


Senki sem elhízott, apunak sem értik miért magas a koleszterinje, de azt mondták örökölhette a nagypapámtól, aki 91 éves koráig élt vele, pedig szalonnával meg pálinkával kelt és feküdt. :D


Szóval nem tudom, mit értesz sz*r alatt.

Természetesen előre csomagolt, mesterséges cuccokat nem veszek, komolya undorítanak. A McDonald's kaját meg egyszer és utoljára ettem, 11 évesen. Valamiért kihánytam fél órára rá.

Szóval ha az ilyen műanyagkajákat nevezed sz*rnak akkor olyanokat még az ellenségemnek se adnék. :D

2013. jún. 12. 18:46
 6/8 Mi közöd Tőle ***** válasza:
Tápi a sz*r alatt a gabonaféléket a krumplit a rizst és a tejet érti. A te étrendedben ezek nyilván mindennap szerepelnek. A táplálékkal bevitt állati zsír (nem a transz zsírokra gondolok mint ami a margarinokban van, hanem a sima telített zsírra) nem emeli a koleszterinszintet. A szervezet maga előállítja azt az anyagot. Azt, hogy mire használja fel, azt google mester segítségével könnyen kiderítheted. Nem növeli a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Azt a töménytelen mennyiségű szénhidrát fogyasztása okozza. Attól meszesedik/záródik el az ér...
2013. jún. 12. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Tehát miután kiderült hogy miket illetek nem éppen étvágygerjesztő elnevezéssel.


A felsorolt dolgok valóban nehezen emésztődnek, nehezen kerülnek tovább a gyomorból. Az emésztéshez megfelelő stimulálást az elfogyasztott zsírok adnak (illetve csípős fűszerek, fokhagyma).


Amint azt vizsgálták, egy péksüteményes, cukros reggeli után a gyomor hosszan telt marad, nem ideális viszont 3-4 tojás (annak zsírtartalma már elég) időben tovább halad a gyomorból. A vizsgálatok szerint egy lekváros-kalácsos (tehát cukor és keményítő tartalmú ételek) citromos víz fogyasztása után tovább haladtak, megszűnt a kellemetlen teltségérzet. Légrády Péter doktor Tojáskönyv című írása elérhető az interneten, ultrahangos vizsgálatokkal monitorozták különböző ételek továbbhaladását a tápcsatornában, az emésztőenzimek ürülését a patkóbélbe..


Ír a zsírok jelentőségéről, fontosságáról, érdemes legalább átolvasni a könyvet.


A liszt-tej alapú magyaros / nyugati konyha nagyban megnehezíti az emésztés, még enzimgátló anyagokkal is terhelik az emésztőrendszert (gabonák) így valóban jóleshet a citrom/citromos víz fogyasztása.


A zsíros, 'nehéz' ételek kellő ingert váltanak ki a jó emésztéshez, a zöldségek viszont zsírszegények, ezeket ezért is zsiradékon párolva és az említett csípős fűszerekkel (hagyma, fokhagyma, chilli, gyömbér) szokták hagyományosan elkészíteni, vagy húsételekkel együtt főzni/sütni (pl. húsleves és a jól átfőtt zöldségei).

2013. jún. 12. 20:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Felmerült a koleszterin kérdés. Azt beállítja a szervezet, a magas/alacsony értéket mindig csak egyénre szabottan lehetne értelmezni, az édesapának valószínűleg az orvosok által kitalált határértékeknél természetes módon magasabb a koleszterinszintje. Vizsgálni a HDL/VLDL arányt lehetne érdemes, bár zöldség-hús-gyümölcs alapú étrenden, cukrozás-gabonázás nélkül ezzel sem lehet probléma.
2013. jún. 12. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!