Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A bulgur/törtbúza/ egészséges?

A bulgur/törtbúza/ egészséges?

Figyelt kérdés
Vagy átkozzuk meg ezt is úgy, mint a búzalisztből készült kenyérféléket és pékárukat? Mert a bulgurban elvileg van vas, meg folsav, meg B-vitamin.. Szóval hasznos. De gabona. Meg szénhidrát. És akkor ilyenkor mi van?

2014. márc. 30. 15:59
 1/4 anonim ***** válasza:
a szénhidrát nem ellenség csak ésszel kell fogyasztani. föleg a lassan felszivódó ch-t. a bulgur nagyon jó meg akuszkusz és a köles is a lényeg hogy kevés gyorsan felszivodó ch-t fogyassz. Gyorsan felszivodó a fehér liszt, fehér rizs, a tej, joghurt kefir, minden gyümölcs. a krumpli lassú de nagyon megemeli az inzulin szintet mert a glikémiás indexe magas.
2014. márc. 30. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
A gyümölcsben fruktóz van, az nem emeli meg olyan hamar a vércukorszintet, mert a májban még át kell alakulnia glükózzá. Én legalábbis így tudom. A többi stimmel, köszönöm!
2014. márc. 30. 17:36
 3/4 anonim ***** válasza:
Attól még gyors ch minden gyümi! Cukorbetegek és inzulin rezisztenciások is csak tizoraira de leginkább uzsira ehetnek gyümölcsöt és korlátozott mennyiségben!
2014. márc. 30. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Szintiszoli123 ***** válasza:

A gyümi egy lassan felszívódó gyors ch :)

Nincs tapasztalatom azzal kapcsolatban, hogy inzulinválasz szempontjából jobb vagy kevésbe jobb-e mint pl. a kenyér vagy a fehér rizs. Neten azt írják, a fruktózt az izomsejtek nem képesek felvenni, ha a máj glikogénraktárai be vannak töltve, akkor a gyümölccsel bevitt ch megy a zsírba. Ezt azért nem értem, mert, ahogy a kérdező is írj a, a fruktóz a májban előbb glükózzá alakul. Végeredményben minden más CH is glükózzá alakul, a különbség az ehhez szükséges idő és energia.

A gyümölcs CH "lassúságát" szerintem nem annak fruktóz volta, hanem a gyümölcs rosttartalma adja. Az ősi GI táblák a fruktózt 30 körüli indexel rangsorolják. Újabban már nem. Nagy a zavar ezen a téren (is). Nyilván függ a GI a gyümölcs érettségétől is.

Ha valaki fél-ketogén életmódot folytat és a CH-bevitelt mondjuk gyümölccsel akarja megoldani, szerintem jobban jár a fruktózzal, mintha nem ketóban gabonát enne. Nem próbáltam még, nem is tervezem.

Csak annyit tudok, hogy gabona CH nem egyenlő cukorbetegség.

A gabonarostokkal kapcs. csak annyi idegesít, hogy az abban lévő fitátok gátolják minden, a kérdező által leírt tápanyag felszívódását. Arról mér sehol sem írnak, hogy milyen mértékben. A kérdésem nekem is hasonló: "akkor ilyenkor mi van?"

Most akkor, amit nyerünk a hídon, elveszítjük a vámon és együnk inkább fehér rizst sok zöldséggel, vagy jobb a teljes kiörlésű?

GI-nben nem nagyon különböznek. A felszívódás mítosz is megdőlni látszik.

Azt hittük, a teljes cuccok azért emelik lassabban a vércukrot, mert lassabban szívódna.

Lyle McDonald (is) arról ír, hogy ez korántsem biztos. Lehet, hogy csak az inzulinválasz annyira gyors, hogy nem megy fel a cukor. Józan parasztésszel viszont nem értem, miért lenne gyorsabb az inzulinválasz, ha TK kenyeret eszek, mint ha kukoricapelyhet.

2014. márc. 31. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!