Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Az étkezési zselatin megnevezé...

Az étkezési zselatin megnevezésében az a "bloom" szócska és a mellette lévő szám mit jelent?

Figyelt kérdés
Van bloom 90, 200, 240, ás 250 zselatin, amivel én találkoztam, és nem tudom, melyiket vegyem meg.

2015. máj. 3. 15:04
 1/2 anonim ***** válasza:

Fogyasztás szempontjából tudtommal mindegy.


Cukrászat szempontjából a magasabb bloom érték nagyobb keménységet - szilárdságot jelöl, bár ha rákeresel akkor pontosabban is le van írva.

2015. máj. 4. 07:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim válasza:
53%

Gélkeménység (Bloom-érték): a feltüntetett névleges érték 80–120%-a.

A gélkeménység az a grammban kifejezett tömeg, amely azon erő kifejtéséhez

szükséges, amellyel egy 12,7 mm átmérőjű dugattyú egy 6,67 %m/m

töménységű, 10 C-on érlelt gélbe 4 mm mélyen benyomható.

Készülék. A szerkezetvizsgáló berendezés (gelométer), amelynek tartozékai:

− 12,70,1 mm átmérőjű, éles alsó éllel és sík nyomófelülettel rendelkező,

hengeres dugattyú,

− 59±1 mm belső átmérőjű és 85 mm magas edény.

A készüléket a gyártó által mellékelt útmutató szerint szabályozzuk be.

Beállítások: távolság: 4 mm, vizsgáló-sebesség: 0,5 mm/másodperc.

Vizsgálat. Két párhuzamos vizsgálatot végzünk. Mindkét edénybe 7,5 g

vizsgálandó anyagot mérünk. 105 ml R víz hozzáadása után az edényeket

óraüveggel lefedjük és 1–4 órán át állni hagyjuk. Ezután a keveréket, üvegbottal

enyhén kevergetve, 15 percig 65±2 C-os vízfürdőben melegítjük. Biztosítani

kell az oldatok homogenitását; az edény belső falán lecsapódott vízcseppeket is

az oldatba kell juttatni. Az edényeket 15 percig szobahőmérsékleten hagyjuk

hűlni, majd termosztáttal szabályozott

10,00,1 C-os vízfürdőbe helyezzük, melyben megfelelő eszköz biztosítja, hogy

az edények tökéletesen vízszintes felületen álljanak. Az edényeket gumidugóval

lezárva, 17±1 órán át ezen a hőmérsékleten hagyjuk állni. Kiemeléskor az

edények külsejét gyorsan szárazra töröljük. A két edényt egymás után helyezzük

a gelométerbe. A dugattyú éppen csak érintkezzék a gél felületének közepével,

anélkül, hogy nyomást gyakorolna rá, majd elvégezzük a mérést. Eredménynek a

két párhuzamos mérés átlagát tekintjük.

2017. júl. 17. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!