Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ha egy romlott húst megsütünk...

Ha egy romlott húst megsütünk nem kaphatunk gyomorrontást?

Figyelt kérdés
Ha van egy hús, amiről nem ismerjük föl, hogy romlott, pedig az, vagy akár ha föl is ismerjük, de kisütjük, akkor a hő hatására elvileg minden kórokozó elpusztul és ehetővé válik, vagy húsban léteznek olyan mikroszervezetek, amelyek extrém körülmények között is képesek a túlélésre?

2015. szept. 4. 15:25
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
vannak olyan bacik, amik a nagyon magas hőt is kibírják. szóval simán kaphatsz tőle gyomorontást. nem véletlenül dobják ki az emberek a büdös húst
2015. szept. 4. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
92%

az obligát rothasztók nem patogének. Pl. a bacterum cereus, a megaterum. Ezek emberre ferőtzést nem okoznak. A rothadó húst elsősorban nem azért nem esszük, mert egésszégre ártalmas, ahnem mert gusztustalan, továbbá mert férges , illetve nyüves lehet.

De.

Egyrészt természetesen ilyenkor bármely fehérjebontó baci előfordulhat rajta, közöttük súlyosan fertőzőek, veszélyesek is (patogén E. coli, Proteus, Salmonella, Pseudomonas, enterococcusok, am mindenhol jelenlévő staphylococcusok, stb.). Ezek túlélőképessége általában csekély, az alapos hőkezelés az összes vegetatív baktériumot biztosan elpusztítja.

Ami életben marad a főzés-sütés után, de egyébként savas kezelés után is, az az antrax, illetve a clostridiumok spórái. Ezek általában a rothadt húsban nem szoktak jelen lenni, ezért eszik meg minden károsodás nélkül az eltérő kultúra népe a dögpörköltet, alapos ecetes mosás és erős sütés-főzés után. Gusztus dolga.

Kb. minden századik-ezredik alkalommal futnak bele patogén clostridiumba, vagy a Cl. botulium, a húsmérgezés bacijának veszedelmes toxinjába, amelyet milliárdos naccsasszonyéka ráncukba injekcióztatnak. A botulotoxin az ismert legerősebb méreg. A Cl. botulium az emebri szervezetben nem tud szaporodni, azaz az általa okozott ételmérgezés nem fertőzésés, hanem kifejezettena baktérium exotoxinja okozta mérgezés. Többnyire halálos.

Ajánlott szakirodalom: Dr. Rodler Imre ételmérgezések, ételfertpzések c. , már harminc éves, de ma is releváns közegészségügyi és epidemiológiai monográfiája.

2015. szept. 4. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
82%

Még egy gondolat: a romlott hús sütésének ALAPOSNAK kell lennie. Többnyire itt bukik meg a történet. A vegetatív patrogén baktériumok elpuszításához is minimum egy órás, 120 c fokos sütés szükséges, a sterilezendő tárgy (adott esetben a rothadó hús) TELJES tömegében. HA vastag hús általában korlátozottan melegszik át, a tényleges hőkezelés elégtelen. Ugyanez az oka a vaddisznók okozta galandférgesség emberre kerülésének is.

Gusztus dolga, én csakis végszükségben ennék döghúst.

2015. szept. 4. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
14%

Meddig tart elmenni és venni egy kg friss húst, amiről tudod, hogy ehető?

Ha meg nincs pénz, van kenyér.

Romlott hús... te jó ég! Te neked lesz bajod...

Amúgy biológia. Ha régen normálisan tanultad, akkor emlékezned kell, hogy órákon beszélt neked erről valaki. :)

2015. szept. 4. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Első kettő válaszolónak köszönöm, a második minden kérdéskört kimerített :) Harmadiknak mondom, hogy természetesen nem vagyok bolond, hogy megmérgezzem magam, ha tapasztalataim alapján romlott lenne egy hús akkor eszem ágában sem lenne megenni, a kérdés inkább tudományos kíváncsiságból adódóan került ki, nem azért mert éppen volt itthon egy szelet rothadó hús. Biológia órán éppenséggel odafigyeltem, sőt biológia tagozatos voltam, de romlott húsokról ott nem nagyon beszélgettünk, mi több élelmiszeriparra specializálódtam egyetemen, de még eléggé az elején vagyunk, így még itt sem nagyon foglalkoztunk ilyen kérdéskörökkel. Egy olyan embertől vártam választ, mint a második válaszoló, akin látom, hogy konyít valamit a tudományterülethez és olyan részletes választ tud írni, mint amilyet írt. Lehet, hogy te mindazt tudtad, amit leírt, ez esetben emelem kalapom, de ha csak annyit tudsz írni, hogy te jó ég, hogy valaki ilyennel nincs tisztában, akkor az olyan, mint ha nem is írtál volna semmit, teljesen fölösleges...
2015. szept. 5. 16:51

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!