Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Tényleg károsak a fruktózos...

Tényleg károsak a fruktózos édességek?

Figyelt kérdés
Mióta megtudtam h inzulinrezisztenciám can fruktózos nápolyit és capucchinót eszem. De most azt olvastam, hogy ez okoz csak igazán ir-t és kettes típusú cukorbetegséget. Igaz ez? Ha igrn, akkor mit lehet enni? Mert elvileg az édesítőszetek szintén károsak. Az ir-eseket és cukorbetegeket kérdezném, hogy ők mit esznek? (Az érdekes az, hogy jobban érzem magam, mióta fruktózos édességet eszem cukor helyett).

2016. febr. 6. 15:55
 1/10 A kérdező kommentje:
Pedig a csomagolásra rá van írva, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják. Nem értem...
2016. febr. 6. 15:59
 2/10 Szintis Zoli ***** válasza:

Igen. A fruktóz mehet gyümölcs formájába, mértékkel, de az "édességekről" szokj le.

Eleinte lehet, hogy úgy érzed, nem teljes az élet édesség nélkül, de ez előbb utóbb elmúlik.


Bocs a Modiknak a linkért, de itt a válasz, ami a fruktózt illeti:

[link]

[link]

2016. febr. 6. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 Szintis Zoli ***** válasza:

"Pedig a csomagolásra rá van írva, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják. Nem értem..."


Igen. Ez szabad ország, ahol a tüdőrákosok is cigizhetnek. Van egy film: Megetetett társadalom. Ne hagyd magad megetetni.

2016. febr. 6. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
De elvileg (bár ez is a csomagolásra van írva) még a cukorbetegek is fogyaszthatnak max. napi 30 gramm fruktózt. Akkor ezt a nápolyit felejtsem el? Mit egyek helyette? Mert néha azért igenis szeretnék valami édeset enni. 8gy is lemondtam a sóról, lisztről, fűszerekről, tejtermékekről is (ezek mondjuk nem.is hiányoznak).
2016. febr. 6. 17:34
 5/10 Szintis Zoli ***** válasza:

Nem bántásból:

"lemondtam ... lisztről", majd "nápolyit ... eszem" - akkor mégsem mondtál le?


"Mert néha azért igenis szeretnék valami édeset enni" - Az édességvágyad majd elmúlik. Én kb 3-4 hét alatt túl voltam rajta. Örülj, hogy még csak IR-ed van és nem vagy cukorbeteg.


Vidd be a 30 gramm fruktózod gyümölccsel! Használhatsz napi 5 gramm sót és használhatsz fűszereket. Ezekről miért kéne lemondani?

2016. febr. 6. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

Azért mert 3 naponta megeszem 40 gramm nápolyi szeletet, még igenis lemondtam a lisztről.

Ha a 30 grammot bevihetem a szervezetembe gyümölccsel, más formában miért is nem??

2016. febr. 6. 22:18
 7/10 A kérdező kommentje:

Azért mert 3 naponta megeszem 40 gramm nápolyi szeletet, még igenis lemondtam a lisztről.

Ha a 30 grammot bevihetem a szervezetembe gyümölccsel, más formában miért is nem??


A sóról azért mondtam le teljesen, mert káros, a fűszerek pedig szintén tartalmaznak sót.

2016. febr. 6. 22:20
 8/10 anonim ***** válasza:
A só káros...Ez egy elég nagy hülyeség, téged jól beetettek. :)
2016. febr. 28. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

Szintis Zoli, komolyan egy 28 fos, kontrollcsoport nelkuli kutatast hozol fel ervkent?:DD


Ami raadasul arra az eredmenyre jut, hogy napi 140g kukorica szirup alatt nem karos. Ez kb. 300-500g napolyi.


Kerdezo, ugy erdemes etkezni, hogy keveset eszel mindenfele ilyenbol. 40g napolyi, 1 kave nem a vilagvege, ahogy a cukoralkoholok vagy az aszpartam sem okoz rakot kis (normalis) mennyisegben. (Es ezek nem 20 fon voltak tesztelve...)


A so minimalizalasat is jol teszed, cukorbetegkent az errendszeredet jobban kell vedeni.

2016. febr. 28. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Szintis Zoli ***** válasza:

A tanulmány tényleg egy "fos", ahogy írtad :), ráadásul ha jól emlékszem állatokon végezték. Nem is általános igazságnak szántam (ezt mondjuk illett volna odaírni), hanem egy érvnek a kukoricaszirup ellen.

Írtam is, hogy gyümölcs formájában mehet a fruktóz. A mértékkel pedig nálam napi 50 grammot jelentene. Azért ennyit, mert a májadba kb. 100 gramm fér. Legjobb tudomásom szerint éjszaka elsősorban ezt használja a szervezet, így naponta ennyit jó eséllyel fel tud venni a máj.


És mi van, ha nem? Ami itt zavar, hogy a legtöbb "írok valamit, ami már 20 éve sem volt igaz" típusú bulváros/netes cikk a következőkig jut el: a fruktóz betölti a májat, aztán meg megy a zsírba. Holott tudtommal a fruktóz vagy a glikolízisbe csatlakozik és lebomlik, vagy a glükoneogenezisben glükózzá alakul. Tehát glükóz lesz belőle, amit az izmok glikogén raktárai fel tudnak venni(?). Aztán, ha azok is beteltek, akkor már tényleg megy a többlet a zsírba, de ez innentől igaz minden tápanyagra, nem csak a fruktózra. Ezrét nem értem, mit baromkodnak ezzel a fruktóz-zsír dologgal.


Vagy én nem tudok még valamit?

2016. febr. 28. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!