Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Vegetáriánus étrend lehet...

Vegetáriánus étrend lehet egészséges?

Figyelt kérdés
Hogyan kell tudatosan, egészségesen vegetáriánusnak lenni? Főleg, ha vérszegény vagyok, viszont nagyobb mennyiségben a májtól rosszul leszek, hasonlóan a tojáshoz, amire meg érzékeny vagyok.
2017. jan. 7. 09:06
 1/8 anonim ***** válasza:
45%
A vegetáriánus étrend nem egészséges. Az emberi szervezetnek a húsokban található aminosavakra és nyomelemekre is szükség van. Ha vészegény vagy semmiképpen ne legyél vegetáriánus. Táplálkozz változatosan az a legegészségesebb.
2017. jan. 7. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
A tejben-tojásban is vannak ugyanolyan aminosavak, amik a húsban, csak kicsit kevesebb.
2017. jan. 7. 09:13
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ami kijelentés ugyebár nem igaz.

A kérdésre a válasz: igen, lehet. És nem, neked nem lesz, mert nem értesz hozzá, csak hiszed, hogy értesz. Hogy kell? Mondjuk veszed a nyamvadt biokémia tankönyvet és megtanulod. Ami ugyebár nem fog megtörnénni, mert könnyebb netről elolvasni amit Juliska néni odahányt. Persze fele se igaz, de sebaj...

2017. jan. 7. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Volt néhány anatómia félévem az egyetemen, ahonnan határozottan emlékszem ezekre, de nem baj, azért ne segíts konkrétumokkal, végül is, az oldal egyáltalán nem erre szolgál. De azért köszi.
2017. jan. 7. 09:21
 5/8 anonim ***** válasza:

Kiegsézítem, mivel úgysem fogsz rájönni a hibádra.

A "tejben-tojásban", "húsban", "kicsit kevesebb" részek problémásak, hiszen mi itt aminosavakról beszéltünk. Milyen hús? Mi az hogy kevesebb, az egy relatív fogalom, nincs értelme viszonyítási pont nélkül stb. A percízitás hiányzik belőled, akkor meg elég elég nehéz lesz bármit jól csinálni a biológiában....

2017. jan. 7. 09:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen, nagyon.

Én is vashiányos voltam 12-13 évesen, aztán átváltottam a vegetáriánus étrendre és minden gondomat megoldotta.

A rendes színhúsokban alig van vas (kb. 1,5mg/100g, ami azt jelenti, hogy egy felnőtt nő napi 18mg-ját kb. 1 kiló színhús se fedezi teljesen), a belsőségektől pedig valóban sokan undorodnak.


14 éve annak, hogy étrendet váltottam, azóta összesen 3x voltam beteg (2x torokfájás, 1x hasmenés), remekül érzem magam és a vérképem is tökéletes hosszú évek óta.


A tudatos, egészséges vegetarianizmus nem nehéz, egyél mértékkel mindent, legalább egy adag zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, gabonát vagy gabonaterméket (lehetőleg ne fehér liszteset hanem más alternatívákat pl. zab, árpa, korpa, stb.), olajos magvakat, ha fogyasztasz akkor tejterméket is fogyassz minden nap és nem nagyon lehet gond.


Ami a növényi vasforrásokat illeti, a napi ajánlott mennyiség ugye 18 mg, ezekből tudod összerakni:

- szójabab (főtt) 9mg/250g

- lencse (főtt) 6,6mg/250g

- spenót (főtt) 6,4mg/250g

- tofu 6,4mg/120g

- zab 4,7mg/100g

- árpa 3,6mg/ 100g

- köles 3mg/100g

- sóska 2,4mg/100g

- földimogyoró 4,6mg/100g

- mandula 3,7mg/100g

- dió 2,9mg/100g

- tökmag 3,3mg/100g

- csicseriborsó vagy normál bab (főtt) 4,6mg/250g

- mángold 4mg/250g

- kesu 2,1mg/50g (tehát a marhahús értékének kb. duplája)

- szezámmag 1mg/2 evőkanál


De ezeken kívül minden zöldségben van gyakorlatilag 0,5-1,5mg/100g között, valamint a cerbonák, magtejek sokszor extra vassal dúsítottak, illetve a tejtermékekben is van minimálisan vas (igaz, jóval kevesebb mint a hüvelyesekben 0,3-0,7mg között pl. sajtokban)

2017. jan. 7. 15:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
43%

A vashiánnyal kapcsolatban ezeket olvasd el:

[link]

[link]

Ha érzékeny vagy a tojásfehérjére, próbáld ki, hogy csak sárgáját eszel, gondosan szétválasztva a fehérjétől. Bár abban is van fehérje, másfajta van benne, és tapasztalatok szerint az érzékenységben szenvedők többsége jól tolerálja, és nagyon gazdag tápanyagokban, vitaminokban.

2017. jan. 8. 23:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
A növényi vasforrásoknál számolj azzal, hogy a vas felszívódási aránya kb. 3-8%-os, míg az állati eredetűeké kb. 15%. Egyes növényeknél az oxálsav és a fitátok tovább nehezítik a felszívódást.
2017. jan. 10. 09:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!