Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A lenti oldalon az egyik...

A lenti oldalon az egyik táblázatban példák vannak a zsírsavakra, és a disznóhúst a telített zsírokhoz, a disznózsírt a transzzsírokhoz sorolja, de hát a disznóhúsban disznózsír van, tehát a kettőnek nem ugyanott kéne lenni?

Figyelt kérdés
[link]

2017. szept. 27. 09:14
 1/3 anonim ***** válasza:
Nem agyra gyúrt a cikk szerzője. Sok hülyeség van még ott!
2017. szept. 27. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Bizony, így van!

A zsírok definíciójából 'csak' ez marad ki:

Zsír = glicerin + zsírsavak

Az egyik építőkő, a zsírsav lehet:

- telített

- telítetlen

A telítetlen zsírsav pedig lehet

- egyszeresen, (azaz egy szénláncban egyetlen egy kettős kötésű -CH=CH- kötés van)

- kettősen telítetlen

- többszörösen telítetlen.


A telített zsírsavakat tartalmazók a zsírok szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak.


A telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok állaga e hőmérsékleten elfolyós illetve folyékony..

A -CH=CH- kötések hidrogénezése, a -CH2-CH2- kötések létrehozását célozza. Minél nagyobb arányban történik ez meg, a kapott termék állaga annál inkább közelít a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapothoz.

Ezt nevezik az olajok 'keményítésének'.


A disznóhús hús, amely disznózsírt tartalmaz, amely egyik alkotórésze telített szénláncú zsírsav.

Ha a húsból vagy a disznóhájból ezt melegítéssel, hevítéssel kivonjuk, akkor az eredeti -CH2-CH2- kötéseket bántatlanul hagyjuk meg.


Összefoglalva: a táblázatnak ennek a része hmmm..... tévedés..

2017. okt. 1. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
Állati zsírban mindig van telített meg transzzsír is, szóval tök.ind1, hová sorolja a lényeg, hogy nem egészséges disznót zabálni.
2017. okt. 2. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!