Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Egészséges táplálkozás?

Egészséges táplálkozás?

Figyelt kérdés
Szeretnék egészségesebben étkezni. Mi az amire oda kell figyelnem? Mik azok amikből sokat és mik azok amikből kevesebbet egyek? Futok és úszok. Esetleg valamilyen vitaminpótlásra mit tudok ajánlani? Nem szeretnék fogyni csak egészségesen enni. Mik azok amiket mindenképp mellőzzek? Ezek mellett mennyit igyak és miket? Hányszor ajánlott enni egy nap? Esetleg van még valami hasznos infó akkor azt szívesen fogadnám. Köszi
2018. aug. 4. 22:17
 1/2 anonim ***** válasza:

Az a helyzet, hogy erről szinte mindenkinek más a véleménye...

Annyit mondhatok, hogy találd meg azt, amivel te személy szerint jól érzed magad. Kiindulópontot azért mondhatok, szerintem a tiszta étkezés igen jó dolog, azt ajánlom.

De ezen belül? Még az uralkodó makrotápanyag is lehet többféle, hisz kinek ez fekszik, kinek az. Nekem pl. brutálisan egészségtelen lenne szénhidrátra alapozni, más pedig a sok zsírba betegedne bele.

Egy rendes mennyiségű zöldség azért a legtöbb egészséges étrendben benne van, ez még majdnem tekinthető fixpontnak. De pl. a gabona vagy a hús már simán lenullázható, ha valakinek az a jó, a tápanyagokat velük és nélkülük is be lehet vinni.

2018. aug. 4. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

Kerüld a következőket:


- késztermékek: minden ami csomagolt/feldolgozott élelmiszer, a felvágottaktól kezdve a gyümölcsjoghurtokon át a kenyérre kenhető dolgok, készételek, mélyfagyaszott termékekig.


- cukrot (ne vegyél cukros üdítőket, stb)


- fehér lisztet (helyette próbálj ki más alternatívákat pl. kukoricaliszt, rozsliszt,zabliszt,stb.


- az egészségesnek tűnő de valójában attól távol álló termékeket pl. zacskós zabkása, cukros műzlikészítmények, műzliszelet, stb. helyette készíts otthon zabkását olajos magvakkal, cukrozatlan kakaóporral, cukor nélkül aszalt gyümölcsökkel stb.


- a telített zsírokat, koleszterint (tejtermékek,tojás,húsáru)


- a vörös húsokat és bármilyen állatból származó feldolgozott húsokat pl. darált húsok, szalámi, sonka, stb. (Ezek a WHO szerint erősen rákkeltőek - a cigarettával egyenértékűen)


Egyél sok:


- zöldséget


- gyümölcsöt


- hüvelyest (próbálj ki újabb alapanyagokat amiket eddig nem használtál pl. fekete bab, fehér bab, sárgaborsó, csicseriborsó, vöröslencse,stb.)


- gabonát (itt is a lehetőségek tárháza végtelen: köles, barna rizs, rozs, zab, amaránt/disznóparéj, hajdina, tönköly, árpa, stb. - mind sósan, min édesen fogyaszthatóak pl. köretnek, fasírtoknak, kásáknak, "pudingféléknek")


- olajos magvakat (ezekből nem csak remek sós nasi, házi műzliszelet készíthető, de növényi tej, joghurt, sajt is ha kísérletező szellem vagy).


Nyugodtan fogyassz teljes kiőrlésű vagy tönköly tésztát, esetleg kukoricatésztát a fehér lisztes helyett, ugyanígy a kenyeret is cseréld le ilyesmire.


Próbálj meg szezonálisan étkezni és helyi hozzávalókból, tehát most nyáron sok paprika-paradicsom-cukkini-padlizsán stb., ősszel tök, karalábé, káposztafélék stb.

2018. aug. 5. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!