Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A táplálék piramisban miért a...

A táplálék piramisban miért a teljes kiőrlésű gabonaféléket ajánlják leginkább amikor egyre több a gluténérzékeny?

Figyelt kérdés
Azt mondják abból együnk a legtöbbet, de nem tudom miért hiszen az is szénhidrát és talán egy jelzés is hogy egyre több a gluténérzékenység
2018. dec. 8. 11:23
 1/7 anonim ***** válasza:

gondolom azert mert sok olyan dolgot is tartalmaz ami viszont jót tesz.

ėn azert szeretem mert hosszabb ideig ėrzek jollakottságot.

2018. dec. 8. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha egyre több ember szénanáthás, akkor már én se járjak ki a természetbe? vagy hogy van ez?

Aki nem gluténérzékeny, miért ne ehetne gabonát? szénhidrátra igenis szükség van egyébként...

2018. dec. 8. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

2. Nyilván aki nem glutén érzékeny az egyen, de arra gondolok hogy talán egy rizikótényező a sok gabona fogyasztás és emiatt alakult ki egyre több embernél az érzékenység, tehát lehet azzal hogy sok gabona terméket eszel megnöveld az esélyét annak hogy glutén érzékeny leszel.

Tehát ezzel azt akarom csak mondani hogy valamiért nő a glutén érzékenyek száma tehát lehet hogy valami miatt mégsem egészséges a túl sok gabona termék fogyasztása

2018. dec. 8. 11:55
 4/7 dubitus ***** válasza:

"miért a teljes kiőrlésű gabonaféléket ajánlják" és a

"mégsem egészséges a túl sok gabona termék fogyasztása"

hogyan tartozik össze?

.

Az ősembernek nem volt ideje malomba járni, hogy többféle gabona őrleményt állíttasson elő.

A teljes kiőrlésű egészséges volta mellett szól az a tény, hogy korpaként rostot is tartalmaz.

.

Valamikor büszkék voltunk, hogy a magyar búza sikérben dúsabb az európai búzáknál.

Ma a glutén az ördög egyik nevévé változott.

Meg kell jegyezni: ami egykor 'sikér' volt, az ma 'glutén'.

Mindkettő a gabonafehérje.

2018. dec. 8. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Teljes kiőrlésű lehet a zab- vagy rizsliszt is, bár ezekből nehéz kenyeret sütni. Viszont ehetsz gluténmentes főtt gabonákat is (köles, hajdina stb.).

Ez a fajta táplálékpiramis elég elavult, most már az alsó szinten inkább a zöldségféléket ajánlják, gabona inkább a felső 1-2 sorban szerepelhet.

Gluténérzékenység okai között lehet az, hogy a mai búzafajták fehérjetartalma többszöröse az ősbúzáénál, emellett sokkal kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, és rengeteg vegyi anyagot használnak a termesztésnél és a lisztek készítésénél is. Más okok is közrejátszhatnak, pl. kóros bélflóra és helytelen táplálkozás, ételek nem megfelelő elkészítése (pl. hagyományos kelesztés helyett mindenféle adalékanyagokkal felturbózott pékáruk).

2018. dec. 8. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha neked személy szerint rossz a gabona, ne edd, nem kötelező. Én elég ritkán látok olyan táplálékpiramist, ami megfelelne nekem, de nem gond, megyek a saját szervezetem jelzései után. Mivel rengetegféle táplálékpiramis van, nemcsak olyan, ami gabonára alapoz erősen...


A szénhidráttal mi a gond? A legtöbb ember arra alapoz és sokan nem is tudnak zsírra, mert az nem jó nekik. Nekem muszáj zsírra alapoznom, máshogy nem tudok élni, de ezen belül is kevés szénhidrátot eszem, ha jót akarok. De a családom többi tagja nem, mert ők máshogyan működnek.

A gluténérzékenyen is szénhidrátra alapoznak többnyire, nyilván.

S az is egyértelmű, hogy a táplálékpiramisok nem általánosak. Sok embernek alapból kiesnek táplálékcsoportok, különféle okokból, sokszor eleve el vannak tiltva számukra káros ételektől. Ettől még másnak az lehet jó.

2018. dec. 8. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
A teljes kiörlésű liszt egyáltalán nem egészséges. Régen az állatokat etették a korpával. A gabona külső héja fertőződik gombákkal, porral, növényvédő szerrel. A glyfozat nevű vegyszer az oka a glutén érzékenységnek.
2019. nov. 17. 23:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!