Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Egészség » Táplálkozás

A kérdés

A táplálék piramisban miért a teljes kiőrlésű gabonaféléket ajánlják leginkább amikor egyre több a gluténérzékeny?

Azt mondják abból együnk a legtöbbet, de nem tudom miért hiszen az is szénhidrát és talán egy jelzés is hogy egyre több a gluténérzékenység

 2018. dec. 8. 11:23  Privát üzenet  

A válaszok

gondolom azert mert sok olyan dolgot is tartalmaz ami viszont jót tesz.

ėn azert szeretem mert hosszabb ideig ėrzek jollakottságot.



A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/6Időpont 2018. dec. 8. 11:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ha egyre több ember szénanáthás, akkor már én se járjak ki a természetbe? vagy hogy van ez?

Aki nem gluténérzékeny, miért ne ehetne gabonát? szénhidrátra igenis szükség van egyébként...



A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/6Időpont 2018. dec. 8. 11:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

2. Nyilván aki nem glutén érzékeny az egyen, de arra gondolok hogy talán egy rizikótényező a sok gabona fogyasztás és emiatt alakult ki egyre több embernél az érzékenység, tehát lehet azzal hogy sok gabona terméket eszel megnöveld az esélyét annak hogy glutén érzékeny leszel.

Tehát ezzel azt akarom csak mondani hogy valamiért nő a glutén érzékenyek száma tehát lehet hogy valami miatt mégsem egészséges a túl sok gabona termék fogyasztása



# 3/6Időpont 2018. dec. 8. 11:55 Privát üzenet
dubitus nevű felhasználó válasza:

"miért a teljes kiőrlésű gabonaféléket ajánlják" és a

"mégsem egészséges a túl sok gabona termék fogyasztása"

hogyan tartozik össze?

.

Az ősembernek nem volt ideje malomba járni, hogy többféle gabona őrleményt állíttasson elő.

A teljes kiőrlésű egészséges volta mellett szól az a tény, hogy korpaként rostot is tartalmaz.

.

Valamikor büszkék voltunk, hogy a magyar búza sikérben dúsabb az európai búzáknál.

Ma a glutén az ördög egyik nevévé változott.

Meg kell jegyezni: ami egykor 'sikér' volt, az ma 'glutén'.

Mindkettő a gabonafehérje.



A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/6Időpont 2018. dec. 8. 13:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Teljes kiőrlésű lehet a zab- vagy rizsliszt is, bár ezekből nehéz kenyeret sütni. Viszont ehetsz gluténmentes főtt gabonákat is (köles, hajdina stb.).

Ez a fajta táplálékpiramis elég elavult, most már az alsó szinten inkább a zöldségféléket ajánlják, gabona inkább a felső 1-2 sorban szerepelhet.

Gluténérzékenység okai között lehet az, hogy a mai búzafajták fehérjetartalma többszöröse az ősbúzáénál, emellett sokkal kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, és rengeteg vegyi anyagot használnak a termesztésnél és a lisztek készítésénél is. Más okok is közrejátszhatnak, pl. kóros bélflóra és helytelen táplálkozás, ételek nem megfelelő elkészítése (pl. hagyományos kelesztés helyett mindenféle adalékanyagokkal felturbózott pékáruk).



A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/6Időpont 2018. dec. 8. 14:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ha neked személy szerint rossz a gabona, ne edd, nem kötelező. Én elég ritkán látok olyan táplálékpiramist, ami megfelelne nekem, de nem gond, megyek a saját szervezetem jelzései után. Mivel rengetegféle táplálékpiramis van, nemcsak olyan, ami gabonára alapoz erősen...


A szénhidráttal mi a gond? A legtöbb ember arra alapoz és sokan nem is tudnak zsírra, mert az nem jó nekik. Nekem muszáj zsírra alapoznom, máshogy nem tudok élni, de ezen belül is kevés szénhidrátot eszem, ha jót akarok. De a családom többi tagja nem, mert ők máshogyan működnek.

A gluténérzékenyen is szénhidrátra alapoznak többnyire, nyilván.

S az is egyértelmű, hogy a táplálékpiramisok nem általánosak. Sok embernek alapból kiesnek táplálékcsoportok, különféle okokból, sokszor eleve el vannak tiltva számukra káros ételektől. Ettől még másnak az lehet jó.



A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/6Időpont 2018. dec. 8. 22:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
Amikor a bélrendszerben halad a táplálék, időközönként émelyegni kezdek és akár éjjel is felébreddk tőle! Mi okozhatja?
Tényleg van olyan ember akinek napközben muszáj ennie?
Milyen vitaminokat / táplálék kiegészítőket éri meg igazán szedni az egészség megőrzése érdekében?
Szerintetek mennyi lehet jelenleg a napi kalóriaszükségletem és mennyit kellene naponta fogyasztanom, hogy ténylegesen fogyjak?
Milyen hashajtó hatású, de egyben könnyen emészthető, bélgézt nem termelő ételek/italok vannak?
Ha hétköznaponként csak reggelit és ebédet eszek, hétvégenként csak ebédet az hosszútávon mit okoz a szervezetemben?

Kérdések az Egészség rovatbólKérdések a Táplálkozás rovatból








Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!