Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Házi tejet hogyan lehet...

Házi tejet hogyan lehet tartósabbá tenni a legegyszerűbben?

Figyelt kérdés
Veszek 1,5 litert, az 5-6 nap alatt fogyna el, ennyi idő alatt mindenképp megromlik. Előbb utóbb nyilván forralni kell. Nem baj ha állagra átalakul. Fagyasztó is lehetne, de akkor kis adagokat kell lefagyasztanom, ezen kívül mi jöhet még szóba?

2023. máj. 29. 08:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Pasztörizálni kell.
2023. máj. 29. 09:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
42%
Nyers tejet fogyasztani háztáji termelőtől bátorság. Vannak olyan zoonozisok, amiket így el lehet kapni, pl. TBC.
2023. máj. 29. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:
Forralom, de úgy sem lesz jó 5 napig. Ha aludttejet, túrót, tejfölt ilyesmit készítek belőle az sem áll el tovább hűtőben?
2023. máj. 29. 09:37
 4/13 harebell ***** válasza:
45%
De, ha megaltatod, tovább eláll, illetve csinálhatsz belőle tejfölt, túrót, sajtot, joghurtot.
2023. máj. 29. 10:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:
De forralt tejet is lehet altatni? Vagy aludttejet forralni?
2023. máj. 29. 11:10
 6/13 anonim ***** válasza:

A forralt tej is megalszik, persze.

Az aludttejet, ha melegíteni kezded, kicsapódik belőle a túró. Nem kell forralásig melegíteni, csak addig, amíg látod, hogy kezd összeállni. Akkor sűrű lukú szűrőben vagy vásznon át lecsepegteted, és meg is van a túród.

Tejfölt nem fogsz tudni készíteni, azt jó eséllyel leszedték már, mielőtt a tejet eladták volna.

"házi sajtot" (friss sajtot, ami nem valódi sajt, tehát nem keménysajt) is tudsz csinálni, számtalan recept van a neten. pl. [link]

Az oltókultúrával előállított keménysajthoz ennyi tej édeskevés.

2023. máj. 29. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
46%

De most komolyan fel akarod találni a tejipart?

Nyugodj meg, feltalálták már.

2023. máj. 29. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 harebell ***** válasza:
68%

Én ahonnan hordok friss házi tejet, tudok róla tejszínt, tejfölt leszedni.

Forralt tej is megalszik, és sajt alatt a friss tejsajtot értettem. Vagy az aludttejet melegíted, vagy friss tejből is elkészítheted ecet vagy citromlé hozzáadásával.

Csinálhatsz "hamis" joghurtot vagy tejfölt is, felforralt tejhez keversz tejfölt vagy joghurtot és melegben/szobahőmérsekleten állni hagyod.

2023. máj. 29. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
50%
Beoltod egy kis friss joghurttal, kefirrel, skyrrel és tartósabb tejterméket kapsz. Előtte pasztőrözd 60-70 fokon pár percig.
2023. máj. 29. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:

Elbeszélgettem a ChatGPT-vel is:


Szia, megtudnád mondani, hogy a nyers tejet elég 70 fokra melegíteni pár percig, hogy biztonságosan fogyasztható legyen? Vagy fontos 100 fokra hevíteni?


ChatGPT

Szia! A nyers tejet általában alaposan fel kell melegíteni, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. A 70 fokra való melegítés nem garantálja a tej teljes biztonságosságát, mivel ez az hőmérséklet nem elegendő ahhoz, hogy elpusztítsa a potenciálisan káros baktériumokat.

A tejet általában legalább 100 fokra, vagyis forrásig kell melegíteni, hogy megöldöse a baktériumokat és elkerülhetővé váljon a potenciális fertőzés. Ez a hőmérséklet segít elpusztítani a kórokozókat, például a szalmonellát vagy a kampylobaktériumokat, amelyek fertőzéseket okozhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a nyers tejből készült termékek, mint például a sajtok vagy a joghurtok, más módon kezelhetők, és más hőkezelési eljárásokat igényelhetnek a biztonságos fogyasztás érdekében. Ezekben az esetekben a hőkezelési utasításokat a termék csomagolásán vagy a gyártó utasításaiban találhatod meg.

Összefoglalva, a nyers tejet általában fontos legalább 100 fokra hevíteni, hogy biztonságosan fogyasztható legyen és elkerüljük a potenciális fertőzéseket.


User

De úgy tudom a pasztőrizálás során sem hevítik a tejet 100 fokra. A pasztőrizálás elvileg 63 fok 30 percig vagy 72 fok 15 másodpercig.


ChatGPT

Elnézést a téves információért, valóban igazad van. A pasztőrizálás során a tejet nem kell 100 fokra hevíteni. A pasztőrizálás egy olyan hőkezelési eljárás, amely a tejben lévő kórokozókat elpusztítja vagy inaktiválja, miközben megtartja a tejben lévő tápanyagokat és ízeket.

Az alapvető pasztőrizálási eljárások közül a leggyakrabban alkalmazott az ún. alacsony hőmérsékletű pasztőrizálás (LTLT - Low-Temperature, Long-Time) és a magas hőmérsékletű rövid ideig tartó pasztőrizálás (HTST - High-Temperature, Short-Time).

Az LTLT pasztőrizálás során a tejet 63 °C (145 °F) hőmérsékleten legalább 30 percig melegítik. Ez az eljárás a baktériumokat hatékonyan elpusztítja, és ezzel hosszabb eltarthatóságot eredményez.

Az HTST pasztőrizálás során a tejet rövid időn belül, általában 72 °C (161 °F) hőmérsékleten legalább 15 másodpercig hevítik. Ez a rövid ideig tartó magas hőmérséklet is hatékonyan inaktiválja a kórokozókat.

Mindkét pasztőrizálási módszer megfelelő védelmet nyújt a baktériumok ellen, és a pasztőrizált tej biztonságosan fogyasztható. A pasztőrizálás során azonban nem érik el a tejet 100 fokra, mint ahogy az előző válaszban említettem.

Kérlek, vedd figyelembe, hogy a pontos pasztőrizálási paraméterek és eljárások a helyi szabályozásoktól és az adott tejterméktől függhetnek. Ha kétségeid vannak a konkrét tejtermék pasztőrizálási folyamatával kapcsolatban, mindig érdemes a termék csomagolásán vagy a gyártói információkban keresni részletes útmutatást.

2023. máj. 29. 17:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!