Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Melyik a legegészségesebb...

Melyik a legegészségesebb hal? Nem tengeri halra gondoltam, hanem ami Magyarországon is fogható.

Figyelt kérdés

Én nem horgászom, piacon veszem általában, vagy kapom, de a ponty húsa nekem kicsit zsíros. Keszeget és dévérkeszeget szoktam ismerőstől kapni, ízlik is. De melyik lehet az, amit érdemes lenne rendszeresen fogyasztani, illetve melyik a legegészségesebb?

Lehet buta kérdés, de elnézést, sajnos nem értek hozzá..



2016. okt. 13. 08:23
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Azt ne kérdezd, hogy melyik a "legegészségesebb ", mert a halhús minden szempontból egészséges. Ízre persze eltérhetnek, sőt az sem mindegy, hogy folyami, vagy tenyésztett, vagy valamelyik jó vízű horgásztóból való.

nekünk ízlik a ponty is, nem mindig zsíros. A harcsa, a kecsege, a pisztráng, a fogas nagyon jó ízű halak, persze nem is olcsóak, ha úgy veszed.

Igaz a horgászat sem olcsó mulatság, de legalább tudja az ember, hogy hol fogta és mit.

2016. okt. 13. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Igen, jogos, a horgászok tudják mit és hol fognak, de sajnos én nem értek hozzá, soha nem próbáltam, ismerőseim szoktak menni, és időközönként kapok, ha jó fogás van. Én általában piacon veszem, és ezért lehetett , hogy a ponty nekem mindig kicsit zsíros, de amit úgy kapok, akár a keszeg, isteni finom. Volt, hogy a közeli nagy családos ismerőseim busából készítettek ételt, túrós csuszát és pörköltet, de nekem teljesen íztelen volt, ha őszinte akarok lenni. A halakohoz, és elkészítési módjukhoz nagyon keveset értek, igazából a kérdés is emiatt lett feltéve, hogy vajon melyik halfajta lehet az, ami tartalmaz rengeteg egészségre jótékony anyagot, mert pl. többen a busát és pontyot leszólták. Valóban a ragadózó halak húsa tartalmazza a legtöbb jótékony zsírokat és anyagokat? Állítólag idegrendszerre is jótékony, és az izmok működésére, szív és érrendszeri problémák megelőzésére. Nekem vannak ilyen bajaim, ezért is érdekel, hogy melyik halat részesítsem előnyben, ha van -e ilyen.
2016. okt. 13. 09:28
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Valóban a legtöbb hal egészséges, de én úgy tudom a busa kiváltképp. Ugyanazokat el lehet készíteni belőle, mint a pontyból, tehát jó rántva, halászlének pl. de nem zsíros, és úgy tudom a szívnek jót tesz.
2016. okt. 13. 10:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen, egyetértek, a busa is nagyon jó hal , a beltartalmi értékeit tekintve.

Az a baj, hogy üzletekben /marketekben nagyon csekély a választék honos halakból,és többnyire csak nagyobb példányok kaphatók.

lassan próbálkozzál a fajtákat és ízeket kipróbálva,és majd rájössz, hogy sok finom, nem tengeri hal is kerülhet az étlapunkra.

csak óvatosan jegyzem meg, hogy a ragadozóknak jobb ízük van, de emellett, még sok halfajta finom.

Egyet biztosan nem szeretünk, az az amúr, mert növényevő (de nem ez a bűne... :)hanem, hogy nagyon szálkás, és ez kellemetlen.

De semmi bajom senkivel, aki az amúrt, vagy más halfajtákat szeret.

Természetesen ez is ízlés dolga, ami nem vitatható.

2016. okt. 13. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:

Igen, azt én is tapasztaltam, hogy elég kevés a választási lehetőség, a honos fajok közt, de nyilván ennek más oka van, de én sajnálom. Amúrt nem ismerem, soha nem ettem, de a keszeg is meglehetősen szálkás, kicsit macera a beirdalása a sütés vagy grillezés előtt. A busával való tapasztalatom az, hogy gyaníthatóan nem volt jól elkészítve, s ezért kicsit ízetlen volt, gondolom erre van valami praktika. ( Szívesen olvasnék esetleges elkészítési módot, vagy javaslatot is :D )

A ragadozóhalak az életmódjuk miatt jobb ízűek? Mert épp most kérdeztem meg egy ismerőst, aki azt mondta hogy a fogas és a süllő ugyanaz? Azt a halat hogy a legjobb elkészíteni?

2016. okt. 13. 12:17
 6/10 anonim ***** válasza:

HALÉTELEK AMURBOL, BUSÁBÓL

Megjegyzés: ponty húsával kiválóan helyettesíthetők.

Halleves alföldiesen amurból

1 kg hal, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír, 6 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 10 dkg zöldpaprika, 15 dkg piros paradicsom vagy ennek megfelelő mennyiségű lecsókonzerv, 2 dkg pirospaprika és 5 g törött bors.

A halat kétujjnyi széles darabokra vágjuk. Sóval bedörzsöljük és egy órán át állni hagyjuk. Négyliteres lábasban zsíron az apróra vágott hagymát szalmasárgára fonnyasztjuk, majd ráöntjük a lisztet. Jól elkeverjük és néhány perc múlva rászórjuk a piros paprikát, a burgonyát és vízzel feleresztjük. Ezután beletesszük a darabokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot és a feldarabolt halat. Mire a zöldségféle megpuhul, a hal is megfő. Forrón tálaljuk.



Amurleves mártással

1 kg hal, 2 liter húslé, 1 dl étolaj, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 g törött bors, 3 db babérlevél, 1 db citrom leve, 5 dl vörös bor, 1 dkg cukor és köret.

A halat kétujjnyi széles szeletekre vágjuk és egy óra hosszáig sóban állni hagyjuk, majd erős húslében puhára főzzük. Ezután az edénybe étolajat, lisztet, zsemlemorzsát, borsot, hagymát, babérlevelet teszünk, egy citrom levét, vörös bort öntünk rá, kávéskanálnyi cukrot szórunk bele és mártássűrűségűre főzve a halra töltjük. Makarónival tálaljuk.



Savanyú halleves busából vagy amurból

1 kg hal, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 3 db babérlevél, 5 gr fekete bors, 5 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, ecet, 1 db citrom leve, só és zsemlekocka.

A megtisztított halat feldaraboljuk, irdaljuk, sóval bedörzsöljük, és állni hagyjuk. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, babérlevelet, borsot 3 liternyi vízben főzni kezdjük és megsózzuk. Amikor a zöldség már puhulni kezd, beletesszük a megtisztított és feldarabolt halat. 20 percig tartó lassú főzés után leszűrjük a levét és kiszedjük a hal csontjait. A főtt zöldséget passzírozó gépen átnyomjuk. Az így nyert pépet a hal húsával együtt visszatesszük a levesbe. Egy kis serpenyőben zsíron barna mártást készítünk, a leveshez öntjük, és újra felforraljuk, majd a tojássárgáját - tejfellel elkeverve - a levesbe habarjuk. Ecettel vagy citrommal ízesítjük, vajon pirított zsemlekockákkal tálaljuk.


Citromos raguleves amurból, busából

1 kg hal, 25 dkg vegyes zöldség, 3 dkg hagyma, 1 db citrom, 2 db tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, só, bors, babérlevél, kanálnyi vaj vagy zsír.

Filézett halhúst kockára vágjuk és besózzuk. A sárgarépát, zöldséget, zellert apró kockákra vágjuk, vajon vagy zsíron 5-6 percig pároljuk. Ráhelyezzük a besózott halhúst, és annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Főzés közben apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá, 20-30 percig főzzük. Két tojássárgáját tejföllel, liszttel jól elkeverünk, hozzáöntjük, és borssal, citrommal ízesítve tálaljuk.

Busa köménymagosan

1 kg hal, 15 dkg vegyes zöldség, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg köménymag, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dkg cukor, 0,5 liter húslé, kevés ételecet, só, köret.

A megtisztított busát 2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk, irdaljuk, sóban állni hagyjuk, majd fűszeres, vöröshagymás sós vízben - kevés köménymagot szórjunk bele- megfőzzük. Ecetes, cukros vízből, húslével a vaj és a liszt segítségével készült mártással, sósburgonyával tálaljuk.

Halgombóc leves amurból, busából

1 kg hal, 5 dkg zsír, 5 közepes fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 zöldpaprika, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 20 dkg gomba, törött bors, só, 1 tojásfehérje.

A halfejből, farkából alaplét készítünk. A kicsontozott halhúst ledaráljuk, tojásfehérjével, sóval, törött borssal összedolgozzuk, és dió nagyságú gombócokat formázva kifőzésig a hűtőbe tesszük. Zöldpaprikával jó gombapaprikást készítünk, amit az alaplével leves sűrűségűre felengedünk. Felforraljuk és belefőzzük az apró halgombócokat. Tűzforrón tálaljuk.


Különleges halászlé amurból és busából

Amur, busa szeletek vegyesen (esetleg más hal is), 1 üveg száraz fehérbor, 1-1 db sárgarépa, petrezselyem, zeller, 2 - 3 db babérlevél, 2 szem szegfűszeg, 1-2 gerezd fokhagyma, csipetnyi sáfrány, 2 db paradicsom (vagy két kanál püré), néhány cikk narancs, 2 dl konyak, só, olaj.

A sós vízzel kissé hígított borban puhára főzzük a karikára vágott zöldséget a babérlevéllel, szegfűszeggel, fokhagymával, sáfránnyal, paradicsommal, naranccsal együtt. Közben a halszeleteket megsózzuk és olajban - melybe finomra vágott vöröshagymát teszünk - pár percig pároljuk, miközben konyakkal öntözgetjük. Majd rászűrjük a zöldséges borlevest, és 30 percig főzzük együtt. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Hallé amurból és busából

1 kg amur vagy busa, 10-12 dkg hagyma, 10-12 dkg paprika, só, cseresznyepaprika és paradicsom ízlés szerint.

A megtisztított halszeleteket főzés előtt 1/2 órával besózzuk. A szeleteket az apróra vágott hagymával bográcsba vagy lábasba helyezzük, annyi vizet öntünk rá, hogy a húst ellepje. A forrás időpontjában, amikor a lé felhabzik, hozzá adjuk az őrölt paprikát és a paradicsomot, majd 35-40 percig egyenletesen erős tűzön főzzük.

Busa tejfölösen

1 kg busa, 5 dkg liszt, 3 g törött bors, 4 dl tejföl, 25 dkg gomba, petrezselyem zöldje, 10 dkg hagyma, 2 dl fehérbor, só és köret.

A megtisztított, beirdalt, feldarabolt szeleteket besózzuk, és egy óra hosszáig állni hagyjuk, majd a szeleteket tűzálló edénybe helyezzük. Rászórjuk a finomra vágott hagymát, a törött borsot és a petrezselyem zöldjét. A szeletekre vágott gombával elkevert fehérbort is ráöntjük. Az így elkészített halat forró sütőben közepes tűzön pároljuk. Amikor megpuhult, ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, újra felforraljuk, és párolt rizzsel tálaljuk.

Amur káposztában

1 kg amur, 2 dkg só, 10 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg liszt, 1 kg savanyú káposzta, 3 dl tejföl, 3 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (vagy 10 dkg lecsó), zöld kapor, 1 kis fej vöröshagyma, kevés pirospaprika.

A vastagra szeletelt amurt megsózzuk, lisztben forgatjuk és kevés, felhevített zsírban mindkét oldalát átsütjük. A savanyú káposztát megmossuk és feltesszük főni. A kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, szeletekre vágott zöldpaprikát pirítunk meg benne, és hozzátesszük a káposztához. Egy órai főzés után a káposztába tesszük a halat, és ha megpuhult, kiszedjük. Világos rántást készítünk, amibe finomra vágott hagymát is pirítunk, meghintjük pirospaprikával és finomra vágott kaporral. A káposztát berántjuk, tejfölt adunk hozzá, jól felforraljuk, és a haldarabokat visszarakva kissé együtt főzzük. Tálaláskor a halat a káposzta tetejére rakjuk.

Amur, busa zöldségesen

1 kg halszelet, 1 csomó leveszöldség, 2 dl fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 9 dkg vaj, 3 dkg liszt, só, cukor, mustár.

A leveszöldséget kis kockákra vágjuk, és sós vízben félig megfőzzük. A halszeleteket besózzuk, 5 dkg vajjal kikent tűzálló tálra fektetjük és beborítjuk a leszűrt zöldséggel és a karikára vágott hagymával. Leöntjük a borral, és a sütőben addig pároljuk, míg a hal meg nem főtt. A maradék vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük a zöldséges lével, felforraljuk és egy csipetnyi cukorral és mustárral ízesítve visszaöntjük a zöldséges halra.

Busa vajban

1 kg hal, 10 dkg vaj, 8 dkg zsemlemorzsa, 5 g törött bors, csipetnyi majoránna, 1 csomag petrezselyem zöldje, 1 liter húslé, köret, só.

A megtisztított halat besózzuk, állni hagyjuk, majd fűszeres vízben megfőzzük. Vajban zsemlemorzsát pirítunk, kevés törött borsot, késhegynyi majoránnát és petrezselyem zöldjét szórunk rá, húslével feleresztjük. Mártás sűrűségűre főzzük, a halra öntjük. Sós burgonyával tálaljuk.

Amur, busa tojásban

1 kg hal, só, 8 tojás, olaj.

A kifilézett, hosszúkásra vágott halszeleteket besózás után bő, forró olajba helyezzük és megsütjük. Amint a szeletek átsültek, az olajat leöntjük róla, a tűzre visszahelyezve, a sóval ízesített felvert tojásokat ráöntjük a szeletekre és az egészet átsütjük. Jénai tálon salátával, céklával stb. díszítve tálaljuk.

Amur, busa zöld vajjal

Egyszerű és gyors étel, amuron és busán kívül más halból is jó.

A halat kifiléztük, megsózzuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és olajban vagy zsírban megsütjük. Nagyon sok petrezselymet, kevés metélőhagymát, borsot, sót, személyenként 1 dkg vajjal és öt adaghoz számítva egy tojás sárgájával, citromlével jól kikeverjük. A megsült halszeletek tetejére a zöld vajat rákenjük és grillsütőben a tetejére pirítjuk. A fűszeres vaj beszívódik a halszeletekbe, tetején pedig ott marad a zöldpetrezselyem. Vajas burgonyával tálaljuk.

Gombás amur, busa

1 kg hal, 15 dkg gomba, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, petrezselyem, 2 dl tejföl vagy tejszín, 3 dl fehérbor, hagyma, só.

A filézett, besózott halszeleteket zománcos lábasba helyezzük, és a ráöntött 3 dl borban puhára főzzük. Egy másik edényben a fej- és gerincrészeket főzzük meg, sóval és kis fej vöröshagymával egész rövid lére. Ezt a levest szűrőn keresztül borban főtt halra öntjük, és még 10 percig főzzük. A megfőtt halszeleteket lapos kiszedő kanállal jénai tálba helyezzük. A felszeletelt, megmosott gombát a kifőtt hal levében elkeverjük, és hozzáöntve a gombás halléhez sűrű mártássá főzzük. A mártást a halszeletekre öntjük, reszelt sajttal megszórjuk, sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.

Lecsós amur szelet

A halszeleteket megsózzuk és kizsírozott, tűzálló tálba félretesszük. Apró kockára vágott füstölt szalonnát üvegesre olvasztunk, finomra vágott vöröshagymát keverünk bele, néhány percig pirítjuk, megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, és kevés vízzel felengedjük, jól elkeverjük, forraljuk, majd zsírjára sütjük. Ekkor beletesszük a lecsót (idényben friss paradicsomot és zöldpaprikát), néhány percig együtt forraljuk, azután ráöntjük a halszeletekre és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Párolt vajas burgonyát adunk hozzá.

Sajtos amur szelet

Egy tojásból készült sűrű palacsinta tésztába 5 dkg reszelt sajtot keverünk, ebben megforgatjuk a besózott halszeleteket és forró olajban minkét oldalukat pirosra sütjük. Párolt almával tálaljuk.

Tormás túróval töltött amur

1 kg amur, 1/4 kg túró, 2 zsemle, 2 tojás, 1 púpozott kávéskanál só, bors, 2 dkg zselatin, 1/2 csokor metélőhagyma , 5 dkg ecetes torma, 2 citrom, 15 dkg vegyes zöldség, kis fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 3 dl tárkonyecet, 50 dkg franciasaláta, 5 dkg aszpik, 1/2 fej saláta, 10 dkg paradicsom.

Az amurt kifilézzük, besózzuk, citromlével bedörzsöljük. Az áttört túróból, áztatott, kifacsart, összemorzsolt zsemlékből, tormából, a tojásokból, fűszerekkel elkészítjük a tölteléket. Megtöltjük vele az amurt, összegöngyöljük és celofánba csavarjuk. Annyi lében, hogy elfedje, 30 percig lassan főzzük. Levében kihűtjük, és a hűtőbe tesszük. Franciasaláta- alapra fektetve, felszeletelve tálaljuk. Friss salátával, paradicsommal díszítjük, aszpikkal fényezzük.

Aszpik készítése: 2 dl vízbe kevés sót, babérlevelet, 2 csapott evőkanál ételízesítőt teszünk, felforraljuk, és ebben főzzük meg a zselatint. Sűrű ruhán átszűrjük, és addig hagyjuk hűlni, amíg olaj sűrűségű nem lesz. Ekkor alkalmas a fényezésre.

2016. okt. 14. 04:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
Ha érdekel kb. 2 - 300 halas receptet tudnék küldeni, de kellene az email címed, mert itt a nagy mennyiségű szöveg küldése macerás (ha privát üzenetbe küldöd, akkor azt más nem látja)
2016. okt. 14. 04:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
51%

A pisztráng például remek.


A hal valóban egészséges, amit kiválóan tönkre is vágnak azzal, hogy forró olajban sütik, panírozzák vagy szanaszét főzik (halászlé). Sajnos, a magyar halkultúra ebben ki is merül tipikusan.

2016. okt. 14. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

A kérdésedre, a süllő fiatal fogas, akár "süldőnek " is nevezhetnénk:) Mind a süllő, mind pedig a fogas az egyik legfinomabb hal.Hófehér, ízletes, szálkamentes a húsa.

balatoni fogast/süllőt, ma már nem lehet kapni, mert a balatoni halászat (kitermelés ) megszűnt, csakis horgászoktól lehetne hozzájutni, de úgy tudom az is szabályellenes, hogy a fogott halat értékesítse.

Arról nem tudok, hogy magántavakban, tenyészetekben foglalkoznak-e a szaporításukkal.

Anno, amikor még a párom a Balatonból kifogta, vajban sütöttem meg, kissé megcitromozva.

A vendéglátós mutatvány soha nem sikerült, hogy a feje, farka felálljon, vagyis görbüljön a gerince,citromkarika szájában, pedig tudom, hogy meg kell roppantani a gerincet, de nekem mindig eldőlt... :D

A lényeg, hogy így is nagyon finom volt, de csak volt, és már csak emlék...sajnos:/

2016. okt. 14. 11:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Melyik a legegészségesebb hal? Te láttál, már szipogó, az orrát papírzsepibe fújó halat? Ugye nem! Egyik se náthás, mind egészséges. Viccet félretéve a süllő és a garda fogyasztása a legegészségesebb.

(A bajaidra esetleg tudok javasolni valamit. Írj privit.)

2016. okt. 14. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!