Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A gyorspácolt sonkát valóban...

A gyorspácolt sonkát valóban puhábbak omlósabbak?

Figyelt kérdés

Sokszor vettem hagyományos füstölési régi kötözött sonkát, paraszt sonkát és gyorspácoltat is valahogy nekem a hagyományos füstölésű régi sonka mind ilyen szálas és elég kemény, száraz a fogam közé nagyon erősen be tud ragadni, valamint sokkal sósabb is és azt vettem észre hogy az oly sokat kritizált gyorspácolt sonkák sokkal puhábbak omlósabbak nem ragad be a fogam közé az izom rostjai, szálai.

Ti ezt hogy látjátok?


2019. ápr. 19. 09:44
 1/8 anonim ***** válasza:
93%
Lehet, hogy igazad van, de az ize????? arrol jobb nem beszélni.
2019. ápr. 19. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
1. Valóban a hagyományos füstölésű sonkáknak sokkal erőteljesebb füstölt íze van
2019. ápr. 19. 09:53
 3/8 anonim ***** válasza:
72%

A hagyományos pácolás esetén a sonka vizet veszít, a füszerek, füst meg beleivódik a hús rostjaiba. AZ ilyen készítmény hüvös helyen (nem hütöben) simán eláll egy évig is minöségromlás nélkül, illetve fözés nélkül is fogyasztható, mert nem nyers.

A gyorspácolás esetén a nyers húst bekenik "folyékony füsttel", ami lényegében kátrányhoz hasonlóan erös szagú víz, bedörzsölik füszerekkel és utána egy-két napig szárítják, hogy ne maradjon nedves a felülete. Ebböl következöen ez gyakorlatilag nyers hús némi füszerekkel, de se nem füstölt, se a sonkához nincs köze.

Ez még hütöben is csak pár napig, esetleg egy hétig tartható, és csak fözés/sütés után ehetö, mivel ugyanolyan nyers, mint amit a húsos pultnál kapsz.

2019. ápr. 19. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A 3-as vagyok: ami meg a fözést illeti, a hagyományos sonkát azért szokás legalább egy-két napig áztatni, hogy a rostok megszívják magukat vízzel, és ha így fözöd, illetve a fözölében hagyod kihülni, akkor nem lesz kemény, szálas.
2019. ápr. 19. 10:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
4. Áztattam előtte nap is utána is úgy hagytam kihűlni és mégis szálas volt és kemény. Viszont most vettem egy ilyen mű sonkának mondott dolgot a piacon hentestől és szerintem nagyon finom füst íze van egyáltalán, nem érezni hogy nyers, nyersen is ettem...
2019. ápr. 19. 10:29
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha neked ez jön be, akkor miért ne fogyaszd azt? De én is azt tartom, hogy a hagyományos füstölésű sonka sokkal finomabb. Igaz, órákig kell főzni, jóval drágább is, de nekem például az az igazi.
2019. ápr. 19. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
76%
A "müsonkát" nyersen ne edd, mert igen komoly fertözéseket lehet töle kapni - nézz utána a nyers disznóhús veszélyeinek.
2019. ápr. 19. 13:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Pár éve már egy maszek feldolgozótól veszem a füstölt árut.

Minden héten vágnak, tehát választhatok a termékek közül, hogy a legfrissebben a füstről lekerültből kérek, vagy 1-2-3 stb hetes érlelésűt szeretnék.

Ha sonka féle , akkor kivétel nélkül a füstölt karajt választom. Pont annyit veszek, amennyi egy hét alatt elfogy. A következő héten ugyanolyan állagút tudok tőle venni, amit 1 héttel később vágtak.

Tök jól be tudod lőni magadnak a kívánt állagot.

Abszolút omlóshoz is hozzá lehet így jutni. Olyan vékonyra is tudod szeletelni, hogy átsüt rajta a nap.

Ha az ilyen friss füstölésűből levágysz egy vékony szeletet és pár másodpercre a mikróba teszed, akkor veszed észre igazán, hogy mennyi só van benne. Az érettebb sonkában is pont ugyanannyi van, csak abból nem jön ki annyi a mikrózáskor, de attól még megeszed a sok sót.

Ha mikrózod, akkor hajlamos vagy több kenyérrel enni a sóérzet miatt. Sajnos ez ezzel jár. Az ízért be kell vállalnod, vagy a sót, vagy a kenyeret.

2019. ápr. 19. 21:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!