Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Milyen módszerekkel csökkenthe...

Milyen módszerekkel csökkenthető az ételmaradék mennyisége?

Figyelt kérdés

Annyira nem vészes a helyzet, de még mindig dobunk ki kajamaradékot. Igazából nekem emiatt elég nagy bűntudatom van, jó lenne csökkenteni.


Zöldség- és gyümölcsmaradványok mennek a komposztra, azzal nincs gond.


Jelenleg rendeljük az ebédünket, és mindkettőnknek túl nagyok az adagok (kettőnknek nem elég egy adag, ez nem opció), minden egyes nap marad egy kevés. Néha meg szoktuk enni ezt vacsorára, de egyikünk se szeret estére főtt ételt enni, néha megesszük hogy ne kelljen kidobni, de abszolút nem esik jól és van amikor már nagyon megcsömörlünk tőle és a hátunk közepére se kívánjuk.


Fagyasztó erre nem a legjobb, ma például ami maradt az rántott sajt rizzsel és ananásszal illetve rizsfelfújt lekvárral, ezeket így készen nem igazán fagyasztanám.


Amikor magunkra főzünk, csak sokkal rosszabb a helyzet - sok minden kell egy receptbe ami nem egy teljes kiszerelés, szóval sok hozzávaló marad meg, már emiatt se szeretek főzni...


Hova lehet ezeket rakni? Vagy mit lehet csinálni hogy ne maradjon a nyakunkon az étel, ne kelljen kidobni? Milyen trükkök vannak?



2020. máj. 13. 13:29
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
80%

Rendeljetek gyerek adagot.

Nyomjátok le a torkotokon, ha már megrendeltétek.

Egyétek meg másnap ebédre.

2020. máj. 13. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/43 anonim ***** válasza:
94%

Hogy érted azt hogyha magatokra főztök sokkal több a maradék? Nálunk ez pont fordítva van. Akkor több a maradék ha rendelünk. Főzésnél per pill nem jut olyan dolog az eszembe amit ne lehetne bedobni vissza a hutobe vagy fagyóba. De ha írsz példát szívesen segítek.


Nálunk max a romlott kaja kerül kidobásra de az is max akkor ha nem találjuk el a mennyiséget és a nyakunkon marad. El lehet sajátítani néhány trükköt főzés terén pl anyum van hogy megmaradt marha pöriből főz gulyás levest stb. És úgy is nagyon finom és nincs baja tőle vaaagy pl ha rántott husit csinálunk a panír maradékot összekeverjük és azt is kisütjük. Vagy esetleg keress olyat a kornyezetedbe aki rászorul mert mondjuk nincs ideje fozni vagy olyan embert akinek vannak pl malacai mert bizonyos ételmaradékokat az is megehet.

2020. máj. 13. 13:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/43 anonim ***** válasza:
92%
Még annyi jutott eszembe hogy kevés főtt ételt vegyetek es ha éhesek maradtok fogyasszatok inkább nyers gyumit zoldséget mellé mert az tuti nem marad rátok
2020. máj. 13. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/43 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem a vasarlasnal tudsz a maradekon gondolkodni. Ugye azt tudod, hogy kesziteni akarsz aktualisan valamit. Igen, de egyes alkatreszekbol kevesebbet hasznalsz mint amennyit az egysegcsomag miatt venned kell ... na ilyenkor gondold vegig, hogy mit tudsz csinalni a maradekkal, mit kell meg hozzavasarolni, hogy az aktualis etel anyagmaradekabol csinalsz meg valamit.
2020. máj. 13. 14:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/43 anonim ***** válasza:
84%
Nem értem, miért nem lehet egy ételt másnap megenni. Én sosem dobok ki semmit.
2020. máj. 13. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/43 A kérdező kommentje:

Másnap jön ebéd újra. Írtam hogy két étkezésre kevés egy adag.


Gyerek adag nincs ott, ahonnan rendelünk.


A főzés most más okból se opció, még mindig nem lehet mindenhez hozzájutni, így pedig nem lehet menüt tervezni.

De normális időkben is bajos volt, mondjuk eleve a köret - főzök rizst, marad belőle. Oké, sebaj, másnap megesszük. De úgy nem elég, úgyhogy kell főzni hozzá még. Akkor megint marad belőle. Igazából pár napig ehetjük ugyanazt, de előbb-utóbb abbahagynánk és akkor ott a maradék. Vagy pl ha felhasználok egy fél tofut meg egy fél paradicsomkonzervet, és még főtt tészta is marad, akkor abból másnap már olyan őrületesen változatos lehetőségeim nincsenek, hogy mire használjam fel, csak az hogy kb ugyanazt esszük sok napig. Stb.

2020. máj. 13. 14:36
 7/43 anonim ***** válasza:
91%
Rendeljetek olyan helyről ahol van kis adag. Ez lenne a leglogikusabb megoldás. Vagy egyétek meg este a maradékot. Nagyon más opció nincsen. Oké, mindenhol van olyan hogy néha-néha megmarad a kaja de ti napi szinten dobtok ki ételt, amit úgy rendeltek meg hogy előre tudjátok hogy nem fog elfogyni. Ez óriási pazarlás.
2020. máj. 13. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/43 anonim ***** válasza:
98%

Nekünk is az vált be, hogy főzök, illetve mindent fagyasztunk szinte. Kéthetente megyünk nagybevásárolni, előtte megtervezem, hogy melyik nap mit fogok főzni (általában 2-3 napig esszük ugyanazt, mert naponta nem tudok főzni). Én vagyok egyébként a konyhamalac, ha kell, még vacsira vagy 4. nap is megeszem ugyanazt. Nyilván ha ti nem vagytok ilyenek, ezt felesleges erőltetni. A főzés egyébként olyan, hogy ki kell tapasztalni, ha többször főzöl, egy idő után tudni fogod, hogy kb. mennyi spagetti, vagy rizs elég kettőtökre (én ezeket felírom egy füzetbe, így legközelebb tudom már). De írtad, hogy főzés nem opció, szóval akkor ezt nem részletezem tovább.


Továbbá mindig van itthon felvágott friss, de a fagyasztóban is tartok, mert nehéz kiszámolni, hogy mennyi idő alatt fogy el, ugyanígy a kenyérrel. Ha este kiveszem, reggel már ehetjük is. Így nem fordul elő, hogy ránk romlik a 30 deka sonka, amit 2 héttel ezelőtt megvettünk, vagy bepenészedik/kiszárad a kenyér.


Ami nálatok opció lehet: 1. rendeljetek máshonnan, ahol kisebb adagokat adnak. Lehet, hogy ki kell kísérletezni, hogy melyik adag a nektek megfelelő. 2. Esetleg ha van olyan rendelési lehetőség, hogy leves + második, vagy második+ desszert opció, rendeljetek azt is, és akkor lehet, hogy a fele menü is elég, ha van mellé leves vagy desszert.

2020. máj. 13. 15:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/43 anonim ***** válasza:
97%

Mennyi rizst foztok? Nekunk egy bogrenyibol marad egy keves, de masnap akkor csak az egyikunk eszik rizst, a masik mast. Ez kikuszobolheto azzal, hogy nem egy bogre rizst fozol ki, hanem csak 3/4-et.

Egyeb alapanyagokat is lehet varialni, ha marad a tejszinbol, masnap valami masfajta tejszines kajat csinalunk. Tesztas eteleknel altalaban osszekeverjuk az egeszet, pl egy paradicsomszoszos brokkolis csirkes ontetet elkeverjuk a tesztaval, igy nincs az, hogy elobb fogy el a szosz vagy a teszta. Egy csomag tesztabol fozott etel igy ket napig kitart, ez altalaban nem szokott zavarni.

Neha kidobunk ettol fuggetlenul ezt-azt, de szerintem nem veszes mennyisegben.

De mivel a fozes amugy sem opcio azt irod (bar nem ertem, nalunk mindent meg lehet venni normalisan ugyanugy, mint eddig), en is azt javasolnam, hogy rendeljetek mashonnan.

2020. máj. 13. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/43 Sunshinedoll ***** válasza:
98%

Nálunk ilyen probléma nem nagyon van. Néhány zöldség-gyümölcs megy a kukába, amit nem használunk el, de főtt kaját nem szoktunk kidobni. Mind a ketten nagyon utáljuk a pazarlást, és mi inkább esszük egy nap kétszer ugyanazt, mint kidobjuk. Az ebéd maradékhoz nem olyan nagy cucc egy kis salátát vagy köretet vagy csinálni vagy kisütni hozzá egy kis húst, hogy vacsorára ne legyen repetitiv a menü.

Vagy opció még, hogy akkor rendeljetek máshonnan, ahol meg bírjátok enni a menüt.

2020. máj. 13. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!