Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Szilvalekvár főzés? Tapasztala...

Szilvalekvár főzés? Tapasztalatok, jótanácsok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!


Többféle képpen próbálkoztam már szilvalekvárt főzni, (sütőben, nem az igazi, kevergetve, vagy kombinálva...)


Most olvastam valahol, hogy az illető a fazekat ecettel kiöblitette (én is szoktam) és majd a tűzhelyen 40 órán át "izzasztotta" úgy, hogy csak óránként kevergette.

Kérdésem, hogy tényleg lehet úgy (szilva) lekvárt főzni, tűzhelyen, hogy csak óránként keverek rajta és nem folyamatosan kevergetem? Nem ég úgy le?

Egyébként is nagyon fröcsög.


Tapasztalatom, hogy a sütőben készültnek a teteje "kiszárad", és alóla már nem tud a víz elpárologni, mivel nem lehet kevergetni. Ezzel kapcsolatban azt olvastam, hogy azért nem lehet kevergetni, mert akkor leég?



Előre is köszönöm!


2011. aug. 13. 22:15
 1/10 anonim ***** válasza:
68%
A nagyon régi receptet írtad le, ennél hatalmas mennyiségű szilva kell, persze hatalmas edénnyel, és természetesen két napos munka a 40-50 kiló szilvalekvár elkészítése. Ha nincs ilyen nagy mennyiséged, akkor érdemes kimagozni, ledarálni, utána megforralni a cukorral. Fél óra forrás után bele a tartósítószer lezárni celofánnal, rá a kupak. Én már évtizedek óta így csinálom!
2011. aug. 13. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
Ja még annyit, hogy nagyon régen 60-70 éve nem a tűzhelyen készítették, hanem a hátsó kertben ástak egy gödrőt, ebbe gyújtottak tüzet, ez fölé került egy bográcsszerű edény, ebbe rakták a szilvát.
2011. aug. 13. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
0%

Én minden lekvárt így csinálok évek óta:

Egyszer felfőzőm,majd leveszem és összeturmixolom.

hagyom hűlni.Teszek bele szalicilt.

És mikor van időm,megint felfőzöm,és hül,tehát kipárolog belőle a víz,és minden nap sűrűbb lesz.Ezt 3-4 napig csinálom,hogy anyányszor időm van,felfőzőm.

Amikor elég sűrű,tehát az utolsó főzésnél rakom bele a cukrot.Rottyan egyet,és már teszem is üvegbe.Kupakkal lezárom és legalább 5 percre fejreállítom az üvegeket.

5-8 perc után visszafordítom és mehet a téli helyére.

2011. aug. 13. 22:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim válasza:
Mi úgy csináltuk, hogy ledaráltuk a szilvát és lábasban addig főztük, ameddig jó sötét nem lett ekkor cukor bele és szalicil. Majd addig főztük, ameddig rá nem ragadt a fakanálra. Ez több órás művelet(4-5) relatíve kicsi lábas esetén is. Utána üvegbe raktuk és lekötöttük. Letakartuk és másnap raktuk a polcra.
2011. aug. 13. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:

Sziasztok!


Köszönöm a válaszokat.


A szilva, eper, barack lekvároknak kb. 20-30 (40) kilóval szoktam nekiállni...


Tudom, hogy régen (még mi is) üstön főzték.

A kérdésem lényege, hogy lehete úgy főzni a szilvalekvárt, hogy nem kevergetem állandóan, hanem csak mondjuk óránként, de közben rotyog és nem ég le???

Kell kevergetni, vagy nem muszály? Eddig nem mertem otthagyni nehogy leégjen. Három kisgyerek mellett (segítség nélkül)nem egyszerű 30 órát kevergetni.

Én sűrű (igazi) szilvalekvárt szeretnék. Eddig csak pár órát főztem, aztán bele a szalicil, majd száraz dunszt.


Muszály kevergetni????

2011. aug. 14. 08:59
 6/10 anonim ***** válasza:
a dzemfix 3:1-ben nagyon jó,nem kell hozzá annyi cukor és biztos lekvár lesz.
2011. aug. 14. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm, már azt is próbáltam, de az meg dzsem és nem sűrű lekvár.

Biztos én vagyok az aki túl sokat variál, de a szilvalekvárnak akkor van jó ize (szeintem), ha sokáig 'rotyog'. Más ize van.

Ha kevés ideig főzöm akkor eléggé "savanyú", ha pedig ez miatt több cukrot teszek bele akkor émelygős...


Nem akarok sokat variálni, mert már szinte az összes variációt próbáltam. Egyébként most szinte mindent dzsemfixel raktam el (eper rebarbarával, őszibarack, sárgabarack,körte, áfonya, vegyes,stb.)


A szilva a kedvencem és az úgy jó ahogy kell, de még mindíg nem tudom, hogy muszály kevergetni folyamatosan, mert ha nem keverem akkor leég, vagy elég bizonyos időközönként???

2011. aug. 14. 10:50
 8/10 anonim ***** válasza:

Én ezt találtam neked, lent a kommenteket elolvasva, többeknek sikerült.

[link]

2011. aug. 14. 15:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
Én 10 literes lapos lábasban főzöm, tud párologni kellően, mert ugye a víz a nedvesség kell ami elpárologtatható és akkor sűrűsödik, ha teszel alá vastag vaslapot (lángelosztó) nem kell kavargatni, (fedő nélkül) és szereted sokáig főzni mert a jó sötét színű az igazi hasonlít nagyanyáink lekvárjára amit üstben főztek. Cukrot csak a legvégén tegyél bele ha kell de a jó érett szilvába nem is kell! (Stanley) Különben a cukor, ha tesznek az elején bele a miatt sül ég le!
2012. szept. 16. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2012. szept. 16. 22:43

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!